Δεν γνωρίζω αν σήμερα Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανάμεσα στις 36 εξαγγελίες του θα περιλαμβάνει κάτι περισσότερο εκτός από την αύξηση επιδόματος για γιατρούς στις άγονες περιοχές. Αυτό που όλοι γνωρίζουμε πιά είναι ότι ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε ρόλο σύγχρονου “αρκουδιάρη” περιφέρει την ξεδοντιασμένη δημόσια υγεία σε σόου υστερίας και θρασύτατης πρόκλησης. Πίσω από την εξοργιστική εικόνα του υπουργού να τσιρίζει σε συνδικαλιστή γιατρό που προσπάθησε να μιλήσει για τα πιεστικά προβλήματα του νοσοκομείου, κρύβεται η πραγματική πολιτική άλωσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Πίσω από την προσβλητική για τους νοσοκομειακούς γιατρούς ανάρτηση Μητσοτάκη δυο ημέρες πριν τη ΔΕΘ ότι υπεγράφη υπουργική απόφαση με την οποία αυξάνεται το επίδομα ιατρών σε άγονες περιοχές της χώρας, υποκρύπτεται η σαρωτική αναμόρφωση του ΕΣΥ σε ιδιωτική, επιχειρηματική βάση.
Ο πρωθυπουργός που δηλώνει πως αυτή η κυβέρνηση έθεσε ως προτεραιότητα την υγεία, έχει απόλυτο δίκιο. Όλα αυτά τα χρόνια απόλυτη προτεραιότητα που υπηρετεί αξιοθαύμαστα ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι να μεταλλαχθεί το ΕΣΥ σε μια ιδιωτικοποιημένη δημόσια υπηρεσία με την κατάργηση των μέχρι σήμερα διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στην ιδιωτική και τη δημόσια υγεία. Με επιχείρημα πως το “ιδιωτικό έργο”, τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία, απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία, η κατάργηση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, η δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης σε όλους τους μόνιμους υγειονομικούς, θα καλύψει τις μεγάλες ανάγκες στο ΕΣΥ, ανατρέπεται αμετάκλητα ο χαρακτήρας του.
Σε αυτό το πλαίσιο η είσοδος εργολάβων και η παραχώρηση ολόκληρων τομέων και τμημάτων του δημόσιου νοσοκομείου σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ προβάλλεται ως ενίσχυση του ΕΣΥ. Στην πραγματικότητα μέσω δημοσίου χρήματος ενισχύεται το ιδιωτικό σύστημα υγείας.
Οι γιατροί μιλούν για προβλήματα, αυτοί μιλάνε για επιδόματα
Οι υγειονομικοί γιατροί θα βρίσκονται σήμερα σε διαδήλωση έξω από τη ΔΕΘ όπου ο πρωθυπουργός θα εξαγγέλλει τα (μη) μέτρα στήριξης του ΕΣΥ. Και παρά το γεγονός πως μέρες τώρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) έδωσε στη δημοσιότητα εκτενή φάκελο με όλα τα προβλήματα των νοσοκομείων, είναι βέβαιο πως ο αρμόδιος υπουργός δεν του έδωσε καμία σημασία. Για αυτόν είναι “γκρίνιες” που τις βαρέθηκε! Η αμετροέπεια και αλαζονεία του Αδωνι Γεωργιάδη δεν είναι τυχαίες. Οι κραυγές και προσβολές προς τους νοσοκομειακούς γιατρούς υπερκαλύπτουν τις δίκαιες διαμαρτυρίες τους. Το “θα πεθάνουν άνθρωποι το καταλαβαίνετε;” που ίσα που πρόλαβε να φωνάξει ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ γιατρός στο «Παπανικολάου» Χρήστος Καραχρήστος, δεν πρόκειται να αναλυθεί από το κυβερνητικό επιτελείο.
Θα απαντηθεί με την αύξηση του επιδόματος για τις άγονες περιοχές και τον ανασχεδιασμό του υγειονομικού χάρτη. Αυτό δηλαδή που γράφουμε παραπάνω, τη σύμπραξη του δημόσιου με το ιδιωτικό. Για αυτό το στόχο βρέθηκαν χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης που έως σήμερα δεν δίνονταν γιατί η κυβέρνηση δεν μπορούσε…
Τα προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας ωστόσο βρίσκονται πια σε οριακό σημείο, όπως σημείωσε η ΠΟΕΔΗΝ στην αναλυτική παρουσίαση της έρευνας της για 29 νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. (Την πλήρη έρευνα μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ στη σελίδα της
Οι δείκτες ποιότητας του δημόσιου συστήματος υγείας λέει η ΠΟΕΔΗΝ επιδεινώνονται με γενεσιουργό αιτία τη χρηματοδότηση. Οι δημόσιες δαπάνες υγείας παραμένουν καθηλωμένες στο 5,5% του ΑΕΠ, τη στιγμή που ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5% του ΑΕΠ. Φυσικό επακόλουθο είναι η διαρκής υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και οι πολίτες θα καλούνται να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Η Ελλάδα σύμφωνα με την έρευνα, διαθέτει το πιο “ιδιωτικοποιημένο σύστημα” στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας να αγγίζουν το 40% των συνολικών δαπανών. Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, που είναι θεμελιώδης αρχή σύσταση του ΕΣΥ, ευνοεί την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του και ενισχύει τις πελατειακές σχέσεις, ενώ καταργείται η ισότιμη πρόσβαση στη δημόσια υγεία.
Στην έρευνα αναφέρεται ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των νοσοκομείων φτάνουν πλέον το 1,2 δισ. ευρώ, ενώ είναι αδύνατον να χρηματοδοτήσουν τη συντήρηση και ανανέωση της κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής τους. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι υπό διάλυση και οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους ακόμη και για συνταγογράφηση. Ο θεσμός του προσωπικού οικογενειακού ιατρού δεν υφίσταται και πολλά από τα Κέντρα Υγείας δεν λειτουργούν όλο το 24ωρο λόγω έλλειψης προσωπικού και γιατρών. Στη χώρα μας λειτουργούν 3,5 κλίνες νοσηλείας ανά 100.000 κατοίκους όταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 5,3 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους.
Της Ιωάννας Αναστασίου
neostrategy.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις