Σε προηγούμενο μας άρθρο στις 24 Μαΐου και πριν καν ξεκινήσουν οι πανελλαδικές είχαμε γίνει προάγγελοι της κατάστασης που επιβεβαιώθηκε περίτρανα με την ανακοίνωση των Βάσεων Εισαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Σήμερα με έκπληξη και τεράστια απορία διαβάσαμε για τα μέτρα που επεξεργάζεται η πολιτική ηγεσία για την αναστροφή της κατάστασης. Ειλικρινά μάλλον στο ΥΠΕΘΑ και γενικότερα στην Κυβέρνηση γενικότερα ζουν σε άλλη χώρα ή προσπαθούν στην καλύτερη με τη γνωστή μέθοδο της προπαγάνδας και του επικοινωνιακού βομβαρδισμού, να κάνουν το ψάρι, κρέας και το αντίστροφο. Διαπίστωσαν λοιπόν οι Κυβερνώντες ότι το πρόβλημα εδράζεται στις χαμηλές αποδοχές που λαμβάνουν κατά τη διάρκεια φοίτησής τους οι μαθητές των παραγωγικών σχολών και στο πρόβλημα στέγασης μετά την αποφοίτησή τους.

Πρώτον οι πραγματικά χαμηλές αποδοχές των μαθητών είναι με κατάφορη αδικία σε σχέση με αυτές των αντιστοίχων των σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας. Δεν αποτέλεσαν όμως ποτέ στο παρελθόν αποτρεπτικό παράγοντα καθώς η διαμονή και η σίτιση ήταν εξασφαλισμένες, συνεπώς ένας νέος που περνάει τις 22 από τις 30 ημέρες ενός μήνα, εντός της σχολής του, χωρίς να έχει επιπλέον έξοδα, μπορούσε να το παραβλέψει, αν και πραγματικά είναι κατάφορα άδικο! Δεύτερον η στέγαση σε οικήματα που κατασκευάζει κατά καιρούς το ΥΠΕΘΑ, ποτέ δεν αποτέλεσε λύση στέγασης, καθώς αποτελεί προσωρινή λύση που συνήθως αφορά πολύ λίγους και η διαμονή σε καταλύματα που τυγχάνουν κακής ως καθόλου συντήρησης, μόνο ευχάριστη δεν είναι. Επίσης η ανακοίνωση του επικείμενου στεγαστικού προγράμματος αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τους πραγματικούς αριθμούς και τις πραγματικές ανάγκες στέγασης των στρατιωτικών.

Εμείς όπως κάναμε και τον Μάιο θα καταγράψουμε σε αδρές γραμμές τους αποτρεπτικούς λόγους που υφίστανται για τους νέους και τους αποτρέπουν και θα συνεχίσουν να τους αποτρέπουν αν δεν αναστραφούν.

  1. Μισθολογικό: Οι στρατιωτικοί μετά την μνημονιακή περίοδο έχουν υποστεί ξεκάθαρες και τρομακτικές μειώσεις στις αποδοχές του. Το διαρκώς δε αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, καθιστά δύσκολη την καθημερινότητά τους, πολλές φορές σε βαθμό φτωχοποίησης. Πρέπει άμεσα να γίνει πραγματική και θεαματική αύξηση των αποδοχών τους, στα επίπεδα των μισθών της αγοράς, με ταυτόχρονη επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, που αποτελούν μισθολογικό δικαίωμα κάθε νέου στην ελεύθερη αγορά εργασίας.
  2. Ταυτότητες: Άμεσα πρέπει να δοθεί οριστική λύση στο θέμα της έκδοσης δελτίου ταυτότητας όμοιου με αυτό των υπολοίπων πολιτών, ώστε και οι στρατιωτικοί να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες που έχει πρόσβαση κάθε Έλληνας πολίτης. Το αναχρονιστικό μέτρο έκδοσης ταυτότητας από την υπηρεσία έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα στους υπηρετούντες στις ΕΔ, καθιστώντας τους πολίτες Β κατηγορίας.
  3. Υγειονομική περίθαλψη: Το άνοιγμα των στρατιωτικών νοσοκομείων σε πολλές κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, σε συνδυασμό με τη φυγή αξιόλογου υγειονομικού προσωπικού, έχει ευτελίσει τις παρεχόμενες υγειονομικές υπηρεσίες στα στελέχη των ΕΔ. Άμεσα πρέπει οι στρατιωτικοί να αποκτήσουν πρόσβαση στο σύνολο των ιατρικών υπηρεσιών του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, όπως ισχύει για κάθε Έλληνα και αλλοδαπό πολίτη αυτής της χώρας. Δεν νοείται το 2024 ο Έλληνας στρατιωτικός να είναι υποχρεωμένος να επισκέπτεται αποκλειστικά τα στρατιωτικά νοσοκομεία και να μην μπορεί να συνταγογραφηθεί οποιαδήποτε πράξη από ιατρό εκτός ΕΔ. Θα είχε νόημα αυτό αν η περίθαλψη στα στρατιωτικά νοσοκομεία είχε κάποιο επίπεδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για να μπορέσουν να καταλάβουν και οι μη έχοντες πρόσβαση στα στρατιωτικά νοσοκομεία, ένας ασθενής που έχει ένα ορθοπεδικό πρόβλημα κλείνει ραντεβού για να τον εξετάσει οποιοσδήποτε διαθέσιμος γιατρός, μετά την πρώτη επίσκεψή του αν χρειαστεί να επανεξεταστεί θα τον δει κατά 99% κάποιος άλλος ιατρός χωρίς να γνωρίζει καν το αποτέλεσμα της προηγούμενης επίσκεψης, αναγκάζοντας τον ασθενή να του μεταφέρει τι έχει προηγηθεί. Αν κάποιος στρατιωτικός θέλει απλά να κάνει ένα τυπικό υγειονομικό έλεγχο με εξετάσεις ρουτίνας, το πιθανότερο είναι να χρειαστεί 10 ως 15 ημέρες για να μπορέσει να εξεταστεί από όλες τις ειδικότητες που χρειάζονται. Η συνταγογράφηση φαρμάκων που πλέον γίνεται και ηλεκτρονικά, μπορεί να γίνει αποκλειστικά από στρατιωτικό ιατρό και η αγορά των φαρμάκων από περιορισμένο αριθμό συμβεβλημένων φαρμακείων. Η δε κάλυψη βασικών αναγκών όπως τα γυαλιά οράσεως είναι κατά πολύ χαμηλότερες από αυτές οιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού φορέα. Εν κατακλείδι θα πρέπει να εναρμονιστεί πλήρως η ασφάλιση των στρατιωτικών με αυτή των λοιπών ασφαλισμένων και θα πρέπει όπως ακριβώς άνοιξαν τα στρατιωτικά νοσοκομεία στο κοινό, να ανοίξει και για τους στρατιωτικούς η περίθαλψη σε φορείς εκτός στρατιωτικών νοσοκομείων.
  4. Ακαδημαϊκή Εκπαίδευση και Επαγγελματικά Δικαιώματα: Πρέπει άμεσα να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο των ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ. Είναι αναγκαία η αναγνώριση ΑΜΕΣΑ του συνόλου των παραγωγικών σχολών ως Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με την ταυτόχρονη εκχώρηση των αντιστοίχων επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους αυτών. Η διοίκηση δε αυτών, όσον αφορά το ακαδημαϊκό σκέλος, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από ακαδημαϊκούς, χωρίς καμία παρέμβαση από το στρατιωτικό προσωπικό. Εξυπακούεται ότι και το σύνολο της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης θα πρέπει να γίνεται από Ακαδημαϊκούς δάσκαλους και όχι από στρατιωτικό προσωπικό για εξοικονόμηση πόρων.
  5. Συνταξιοδοτικό: Διαρκώς η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ασχολείται με το θέμα της αναστροφής της πυραμίδας όπως λέγεται. Κοινώς ότι έχει δημιουργηθεί συσσωρευθεί πληθώρα αξιωματικών στην ανώτερη και ανώτατη βαθμίδα χωρίς να υπάρχει ο αντίστοιχος αριθμός στην χαμηλότερη βαθμίδα. Το πρόβλημα βέβαια δημιουργήθηκε από τις αποφάσεις της ηγεσίας, αυξάνοντας τα ηλικιακά όρια των ανωτάτων αξιωματικών, επιτρέποντάς του μακρόχρονη παραμονή και εμποδίζοντας μεσαία στελέχη να εξέλθουν οικειοθελώς από την υπηρεσία στα 25 έτη, όπως δηλαδή ίσχυε μέχρι πριν λίγα έτη. Στο σύνολο των σύγχρονων στρατών, καθώς και σε αυτόν της Τουρκίας, το καθεστώς πρόωρης εξόδου από την ενεργό υπηρεσία με δικαίωμα σύνταξης και εφάπαξ, είναι ένα μέτρο το οποίο προσκαλεί νέους. Μια καριέρα στις ΕΔ για έναν σεβαστό αριθμό ετών, με την κτίση εμπειρίας, αναγνωρισμένου πτυχίου και επαγγελματικών δικαιωμάτων, αποτελούν από μόνα τους κίνητρο.  Η στενόμυαλη μνημονιακή πολιτική που κατήργησε αυτό το δικαίωμα είναι ίσως και από τους σοβαρότερους λόγους της σταδιακής απαξίωσης των σχολών και της δημιουργίας ενός γερασμένου στρατεύματος. Όπως προειδοποιήσαμε εγκαίρως για την απαξίωση από τους νέους των Στρατιωτικών Σχολών, σήμερα κρούομαι τον κώδωνα του κινδύνου για ένα γερασμένο, αναποτελεσματικό, υποστελεχωμένο, χαμηλής κατάρτισης στρατεύματος.
  6. Πρόβλημα στέγασης: Η δημιουργία περιορισμένου αριθμού οικημάτων κανένα κίνητρο δεν αποτελεί για τους εν δυνάμει στρατιωτικούς. Ο σύγχρονος πολίτης, όπως κάθε νοήμον άνθρωπος, δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ιδιοκτησία, τα δανεικά, χαμηλής ποιότητας σπίτια μόνο κίνητρο δεν αποτελούν. Ένα ρεαλιστικό άμεσης εφαρμογής μέτρο θα μπορούσε να είναι ένα πρόγραμμα ευνοϊκών όρων δανειοδότησης, για το σύνολο των υπηρετούντων στις Ε.Δ. και στα Σ.Α. με  μορφή όμοια του προγράμματος που τρέχει για τους νέους. Επιδότηση δηλαδή του επιτοκίου τόσο για υπάρχοντα δάνεια όσο και για νέες δανειοδοτήσεις. Αυτό θα είναι ένα ανταποδοτικό μέτρο που θα λειτουργήσει άμεσα και θα προσφέρει σημαντική οικονομική ανακούφιση στους υπηρετούντες στρατιωτικούς, αλλά και ένα κίνητρο για τους υποψηφίους. Οι τράπεζες άλλωστε, που τόσο πολύ στηρίχτηκαν από τον μόχθο και τον ιδρώτα των Ελλήνων, είναι καιρός να επιστρέψουν ένα μέρος όσων έλαβαν στην κοινωνία.

Αυτά αποτελούν την κορυφή του παγόβουνο και όχι το παγόβουνο. Υπάρχουν δεκάδες άλυτα προβλήματα, όπως το εξελικτικό και άλλα που δεν αναφέρουμε καθώς δεν αφορούν τους υποψηφίους άμεσα. Ας κάνει τον κόπο λοιπόν κάποιος από την πολιτική ηγεσία να διαβάσει αυτά που γράφουμε και σίγουρα θα βρει ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις που θα φέρουν αποτελέσματα από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής τους. Αρκετά με την επικοινωνία, οι Έλληνες δεν τρώνε κουτόχορτο, τα παιδιά μας το απόδειξαν περίτρανα φέτος με την κατολίσθηση των βάσεων των στρατιωτικών σχολών.

militaire.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις