Αποκαλυπτικά στοιχεία για το παρασκήνιο της δίωξης του Πάβελ Ντούροφ φέρνει στη δημοσιότητα το Politico, αναδεικνύοντας τις σχέσεις του Ρώσου ιδιοκτήτη του Telegram με τον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και τον συδιδιοκτήτη της εφημερίδας Le Monde.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το πρώτο πράγμα που έκανε ο Ντούροφ όταν συνελήφθη, στις 24 Αυγούστου στο αεροδρόμιο Le Bourget του Παρισιού, ήταν να ενημερώσει τους Γάλλους αστυνομικούς πως επισκέπτεται τη Γαλλία γιατί έχει προγραμματίσει να δειπνήσει με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Η δεύτερη κίνηση, όταν οι αστυνομικοί τον οδήγησαν στα γραφεία του τμήματος κατά της απάτης στο προάστιο του Παρισιού Ivry-sur-Seine, ήταν να χρησιμοποιήσει το τηλεφώνημα που δικαιούταν για να επικοινωνήσει με τον Ξαβιέ Νιέλ, Γάλλο δισεκατομμυριούχο, μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας και συνιδιοκτήτη της εφημερίδας Le Monde.
Ωστόσο η επίκληση στα ανώτατα κλιμάκια του γαλλικού κατεστημένου δεν τον βοήθησε. Ο Ντούροφ για τέσσερις ημέρες παρέμεινε κρατούμενος, απαντώντας σε ερωτήσεις των ανακριτών για τη μη συνεργασία με τις γαλλικές αρχές και τον σχεδόν ανύπαρκτο έλεγχο εγκληματικών ενεργειών στο Telegram, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
Ο Νιέλ και ο Ντούροφ «γνωρίζονται εδώ και αρκετό καιρό», είπε στο Politico ένας Γάλλος ειδικός σε θέματα ασφαλείας, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ο Νιέλ από την πλευρά του αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες. Το δε γραφείο του Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως ο Γάλλος Πρόεδρος δεν είχε ιδέα για την άφιξη του Ντούροφ.
Πίσω από τη σύλληψη του Ντούροφ δεν ήταν λίγοι αυτοί που είδαν βαθύτερα κίνητρα, εικάζοντας πως ενδεχομένως να ήταν μια προσπάθεια των δυτικών δυνάμεων να πάρουν τον έλεγχο του Telegram.
Aνώτερος αξιωματούχος των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, ισχυρίστηκε επίσης πως το Telegram μπορεί να χρησιμεύσει ως εργαλείο για τη στρατολόγηση κατασκόπων, καθιστώντας τον Ντούροφ μια προσωπικότητα βαρύνουσας σημασίας για τις αρχές. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Politico, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία.
Η έρευνα, οι κατηγορίες και το χρονικό της δίωξης
Νομικό έγγραφο, το περιεχόμενο του οποίου αποκαλύπτει το Politico, ανέφερε πως η έρευνα σε βάρος του Ντούροφ ξεκίνησε από το τμήμα της γαλλικής αστυνομίας που είναι επιφορτισμένο για την έρευνα σχετικά με την κακοποίηση ανηλίκων (OFMIN).
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, από την έρευνα προέκυψε πως στο Telegram διακινούταν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και η πλατφόρμα δεν προχώρησε σε ενέργειες για να τερματιστούν αυτές οι εκληματικές δράσεις. Ένας πράκτορας της OFMIN, σε μυστική επιχείρηση, κατάφερε να έρθει σε επικοινωνία με έναν από τους δράστες διακίνησης παράνομου υλικού στο Telegram.
Σε επικοινωνία που είχαν, ο άνδρας παραδέχτηκε πως «ψάρευε» ανήλικα κορίτσια, τα οποία τα έπειθε να δημιουργήσουν μόνα τους «παιδική πορνογραφία» και να του στείλουν το υλικό, το οποίο εν συνεχεία «έσπρωχνε» σε άλλους χρήστες στο Telegram. Ο άνδρας, κατά τη συνομιλία με τον μυστικό πράκτορα, παραδέχτηκε επίσης πως βίασε ένα νεαρό κορίτσι.
Όταν οι γαλλικές αρχές ζήτησαν από το Telegram να δώσει στοιχεία για τον συγκεκριμένο χρήστη της πλατφόρμας δεν έλαβε κάποια απάντηση. Σημειώνεται πως ο Ντούροφ έχτισε τη φήμη και την περιουσία του υποστηρίζοντας πως η δική του πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων και κοινωνικής δικτύωσης υπερασπίζεται την ελευθερία του λόγου και προστατεύει τα στοιχεία των χρηστών. Για αυτό εξάλλου έχει προσελκύσει πολλούς πολιτικούς αντιφρονούντες ανά τον κόσμο, αλλά και πολλούς εγκληματίες.
Οι γαλλικές αρχές έθεσαν στο μικροσκόπιο τον Πάβελ Ντούροφ, αλλά και τον αδελφό του Νικολάι, ο οποίος έχει το ρόλο του υπεύθυνου για την τεχνική υποδομή της εφαρμογής, αλλά και του αντιπροέδρου του Telegram, Ίλια Περεκόπσκι. Στις 25 Μαρτίου εκδόθηκαν τα εντάλματα για τους αδελφούς Ντούροφ. Το Politico δεν μπόρεσε να διαπιστώσει εάν έχει εκδοθεί ένταλμα και για τον Περεκόπσκι.
Η βασική κατηγορία ήταν η απροθυμία του Telegram να συνεργαστεί με τις γαλλικές αρχές. Σύμφωνα με τη Liberation υπήρξαν τουλάχιστον 2.460 αναπάντητα αιτήματα που έγιναν στο Telegram, ενώ η εισαγγελία του Παρισιού ανέφερε πως η διοίκηση της πλατφόρμας αρνήθηκε να συνεργαστεί και με τη Eurojust, τον οργανισμό συνεργασίας των κρατών μελών της ΕΕ για την ποινική δικαιοσύνη.
Εν τω μεταξύ, η OFMIN είχε καταφέρει να εντοπίσει τον άνδρα με τον οποίο είχε επικοινωνήσει ο πράκτοράς της και η υπόθεση, βάσει στοιχείων, είχε επεκταθεί «πολύ πέρα από την παιδική πορνογραφία», αναφέρεται στο έγγραφο. Όταν η γαλλική συνοριακή αστυνομία ενημέρωσε πως ο Ντούροφ θα πετάξει με το ιδιωτικό του αεροπλάνο από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν για να προσγειωθεί στο Παρίσι, ενεργοποιήθηκε και η επιχείρηση για τη σύλληψή του.
Ενώπιον των ανακριτών, ο Ντούροφ έδειξε σημάδια συνεργασίας. Παρέδωσε για παράδειγμα αμέσως το κινητό του τηλέφωνο στις αρχές και υποστήριξε πως το Telegram δεν είχε ποτέ πρόβλημα να ανταποκριθεί σε δικαστικά αιτήματα, αλλά οι γαλλικές αρχές δεν είχαν χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα κανάλια επικοινωνίας. Πρόσθεσε ακόμη ότι είχε συναντηθεί με τη γαλλική υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών (DGSE) στο Ντουμπάι, όπου ζει, και ήταν σε επαφή με την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας (DGSI) για θέματα που αφορούν την αντιτρομοκρατική.
Τελικά στις 28 Αυγούστου του απαγγέλθηκαν επίσημα έξι κατηγορίες, μεταξύ των οποίων της εγκληματικής δραστηριότητας στην πλατφόρμα ιδιοκτησίας του και της άρνησης της συνεργασίας με τις αρχές, και εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 5 εκατομμυρίων ευρώ. Του απαγορεύτηκε επίσης η έξοδος από τη χώρα και είναι αναγκασμένος να παρουσιάζεται δύο φορές την εβδομάδα σε αστυνομικό τμήμα.
Η πρώτη ανακοίνωση του Ντούροφ μετά τη σύλληψη
O ιδρυτής του Telegram σχολιάζοντας για πρώτη φορά δημόσια τη σύλληψή του τη χαρακτήρισε «άστοχη» και δήλωσε πως οι γαλλικές Αρχές πριν τον συλλάβουν, θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να επικοινωνήσουν με τον εκπρόσωπο του Telegram στην ΕΕ. «Εάν μια χώρα είναι δυσαρεστημένη με μια υπηρεσία διαδικτύου, η καθιερωμένη πρακτική είναι να ξεκινάει νομική διαδικασία εναντίον της ίδιας της υπηρεσίας και όχι να συλλαμβάνει τον διευθύνοντα σύμβουλο», ανέφερε σε ανακοίνωση.
Τόνισε δε πως όταν του ζητήθηκε, «τους βοήθησα προσωπικά να δημιουργήσουν μια τηλεφωνική γραμμή με το Telegram για την αντιμετώπιση της απειλής της τρομοκρατίας στη Γαλλία». «Η χρήση νόμων από την προ smartphone εποχή για να κατηγορηθεί ένας CEO για εγκλήματα που διαπράττονται από τρίτους στην πλατφόρμα που διαχειρίζεται είναι μια λανθασμένη προσέγγιση. Η δημιουργία τεχνολογίας είναι ήδη αρκετά δύσκολη. Κανένας καινοτόμος δεν θα κατασκευάσει ποτέ νέα εργαλεία αν γνωρίζει ότι μπορεί να θεωρηθεί προσωπικά υπεύθυνος για πιθανή κατάχρηση των εργαλείων αυτών», τόνισε.
Στην ανακοίνωσή του κατέληξε πως η Telegram είναι έτοιμη εγκαταλείψει αγορές που δεν είναι συμβατές με τις αρχές της, «επειδή δεν το κάνουμε αυτό για τα χρήματα» και πως σε καμία περίπτωση δεν είναι ο «παράδεισος της αναρχίας». «Οδηγούμαστε από την πρόθεση να φέρουμε το καλό και να υπερασπιστούμε τα βασικά δικαιώματα των ανθρώπων, ιδιαίτερα σε μέρη όπου αυτά τα δικαιώματα παραβιάζονται», πρόσθεσε.
Το δώρο του Μακρόν στον Ντούροφ
Η υπόθεση Ντούροφ έφερε στο φως και τη σχέση του ιδιοκτήτη του Telegram με τον Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο τους φέρονται να διατηρούν μια μακροχρόνια επαφή. Mάλιστα, ο Γάλλος Πρόεδρος, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε, του έδωσε προσωπικά τη γαλλική ιθαγένεια.
Γεννημένος στην Αγία Πετρούπολη, ο Ντούροφ έχει δηλώσει ότι έφυγε από τη Ρωσία το 2014 εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με το Κρεμλίνο. Έχει πει πως αρνήθηκε να παραδώσει τα στοιχεία επικοινωνίας Ουκρανών ακτιβιστών που χρησιμοποιούσαν το VKontakte, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ξεκίνησε πριν από το Telegram, κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Euromaidan την περίοδο 2013-14.
Εκτός από Γάλλος και Ρώσος υπήκοος, ο Ντούροφ είναι επίσης πολίτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου κατοικεί, καθώς και του νησιωτικού κράτους «Άγιος Χριστόφορος και Νέβις» της Καραϊβικής, το οποίο χορηγεί υπηκοότητα σε αντάλλαγμα για επενδύσεις. Τόσο η Ρωσία όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσέφεραν στον Ντούροφ διπλωματική βοήθεια μετά τη σύλληψή του, την οποία ωστόσο αρνήθηκε, όπως δήλωσε στο Politico Γάλλος κυβερνητικός αξιωματούχος.
H καθαρή περιουσία του εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Ντούροφ διατηρεί ελάχιστες φιλίες με κάποιους τραπεζίτες, επιχειρηματίες και επενδυτές που αποτελούν την παριζιάνικη ελίτ. Ωστόσο, η σχέση του με τον Γάλλο πρόεδρο χρονολογείται από τις πρώτες μέρες της προεδρίας του Μακρόν, όταν προσπαθούσε να δελεάσει παγκόσμιους ηγέτες της τεχνολογίας να επενδύσουν στη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μακρόν πρόσφερε στον Ντούροφ τη γαλλική υπηκοότητα.
«Ήταν μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας που περιελάμβανε τη χορήγηση υπηκοότητας και σε αθλητές, καλλιτέχνες και επιχειρηματίες τεχνολογίας, μεταξύ αυτών και του Έβαν Σπίγκελ, του αμερικανού ιδρυτή της Snap Inc., που κατέχει την εφαρμογή Snapchat. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι πολύ καλό για τη χώρα μας και θα συνεχίσω να το κάνω», δήλωσε ο Μακρόν, παραδεχόμενος πως ήταν ο ίδιος που έδωσε την ιθαγένεια στον Ντούροφ.
Ανώτερος Γάλλος αξιωματούχος, που σχετίζεται με τις πολιτικές στον τομέα της τεχνολογίας, σημείωσε ωστόσο στο Politico ότι περιπτώσεις όπως του Ντούροφ είναι σπάνιες. «Έχω κάνει πολλή δουλειά για να βοηθήσω τους επιχειρηματίες, με πράγματα όπως η χορήγηση βίζας, αλλά το ζήτημα της υπηκοότητας δεν προέκυψε ποτέ», είπε και πρόσθεσε: «Έτσι μπορώ να πω πως η υπόθεση Ντούροφ ήταν πραγματικά ξεχωριστή». Ο Ντούροφ έλαβε επίσημα την υπηκοότητα το 2021, παρότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα για το εάν πραγματικά πληρούσε τις προϋποθέσεις.
Η αγάπη του για το Παρίσι και τα «πάνω από 100 βιολογικά παιδιά του»
Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας είχε από καιρό ενδιαφέρον για την Αιώνια Πόλη. Η Ιρίνα Μπόλγκαρ, πρώην σύντροφός του και μητέρα τριών από τα παιδιά του, είπε ότι συναντήθηκε με τον Ντούροφ στο Παρίσι «πολλές φορές», μένοντας σε πολυτελή ξενοδοχεία, όπως το Ritz και το Le Crillon, πριν το ζευγάρι χωρίσει το 2022.
Ο Ντούροφ έχει τουλάχιστον πέντε παιδιά που έχει αναγνωρίσει, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Forbes: Δύο με την πρώην σύζυγό του Ντάρια Μπονταρένκο και τρία με την Μπόλγκαρ. Σε μια ανάρτηση στο Telegram, ο Ντούροφ ισχυρίστηκε επίσης ότι είχε πάνω από 100 βιολογικά παιδιά μέσω δωρεών σπέρματος.
Η Μπόλγκαρ σκέφτηκε να μετακομίσει στο Παρίσι με τα παιδιά το 2018 και υπέγραψε προσύμφωνα για την ενοικίαση ενός σπιτιού 105.000 ευρώ το μήνα στο Neuilly-sur-Seine, ένα πολυτελές προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας. Ο Ντούροφ είχε υπογράψει για να πληρώσει όλα τα ενοίκια για το συγκεκριμένο σπίτι, ωστόσο η Μπόλγκαρ άλλαξε γνώμη και ακύρωσε τη συμφωνία λίγο πριν μετακομίσει. Μέχρι και το 2022, όταν το ζευγάρι χώρισε, η Μπόλγκαρ συνέχισε να συζητά με τον Ντούροφ τη δυνατότητα να αγοράσει ένα σπίτι στη Γαλλία, είτε εντός Παρισιού, είτε σε προάστια, είτε σε γαλλικές πόλεις που συνορεύουν.
Αυτό δεν συνέβη ποτέ. Ο Ντούροφ παντως φαίνεται να έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει το χρόνο που είναι αναγκασμένος να παραμείνει στο Παρίσι, λόγω δικαστικής απόφασης. Πριν από μερικές ημέρες εθεάθη από την Paris Match να τρέχει κατά μήκος των Ηλυσίων Πεδίων. Φορώντας καπέλο του μπέιζμπολ και γυαλιά ηλίου, απολάμβανε κατά τα φαινόμενα τη γοητεία της γαλλικής πρωτεύουσας.
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις