Εκτός από τα ψίχουλα – ελεημοσύνη που πέταξε και την αλαζονεία … «γαλαζοαίματου» που επέδειξε σε μια κοινωνία που στενάζει, δείχνοντας για πολλοστή φορά ότι μάλλον ζει σε άλλη χώρα (κι’ εμείς ζούμε στις … γραφικές Αλπεις της Ελβετίας), ο πρωθυπουργός συμπεριφέρθηκε με υπεροψία και προς τους αντιπάλους του. Εσωκομματικούς και πολιτικούς. Κάτι αναμενόμενο, δεδομένου ότι δεν νιώθει την απειλητική ανάσα της αντιπολίτευσης στην πλάτη του. Πόσο μάλλον, που η «αξιωματική» αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ τείνει να μετατραπεί σε ένα θλιβερό τσίρκο. Ετσι, συνεχίζεται το γαϊτανάκι της κλωτσιάς προς τα πάνω του Ν. Δένδια, ως φημολογούμενου υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, και, ως εκ τούτου, της πρόωρης εξόδου του από την κούρσα της διαδοχής στη ΝΔ.

Εδώ και δύο εβδομάδες δίνουν και παίρνουν τα παραπολιτικά στις εφημερίδες, σύμφωνα με τα οποία, το μέγαρο Μαξίμου σκοπεύει να προτείνει στον υπουργό Αμυνας, Νίκο Δένδια, να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, το επόμενο έτος. Στο άκουσμα αυτό, παρ’ ολίγον να εκτοξευθούν από τα σύνορα Χολαργού – Παπάγου ό,τι πυραυλικό σύστημα έχουν και δεν έχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις προς την κατεύθυνση της Ηρώδου του Αττικού, στο μέγαρο Μαξίμου. Τελικώς, ο Ν. Δένδιας περιορίστηκε στα «γαλλικά» που έμαθε στα Κολέγια, και τα σκάγια πήραν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στο Πεντάγωνο, που έψαχναν να βρουν «χαρακώματα» για να προφυλαχθούν.

Για να καθησυχάσει την πολιτική ηγεσία των ΕΔ, το μέγαρο Μαξίμου, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, αναγκάστηκε σε δήλωση ότι … ακόμα είναι νωρίς για το ποιος θα είναι υποψήφιος για την ΠτΔ. «Εξαιρετικά πρόωρη και αντιπαραγωγική», χαρακτήρισε τη συζήτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ ανέφερε ότι «δεν υπάρχει καμία επίσημη ή ανεπίσημη συζήτηση».

«Μονομαχία» στον Βαρδάρη

Αλλά και πάλι, αυτή οι ήξεις αφήξεις δήλωση δεν ήταν ικανοποιητική. «Τούρκος», λοιπόν, ο Δένδιας, αποφάσισε να πάρει το θέμα στα χέρια του. Πόσο μάλλον, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αν και ερωτήθη στην ΔΕΘ, απέφυγε να απαντήσει ευθέως αν σκοπεύει ή όχι να υποβάλλει αύριο ή στο μέλλον τέτοια πρόταση στον νυν υπουργό Αμυνας, αρκούμενος να πει ότι «μέχρι τον Ιανουάριο δεν θα πω τίποτα απολύτως γιατί σέβομαι και τιμώ την πρόεδρο της Δημοκρατίας και θεωρώ τη συζήτηση άδικη για την ίδια αλλά και για τον θεσμό».

Ο Ν. Δένδιας στον προσομοιωτή αρμάτων μάχης των ΕΔ, την περασμένη εβδομάδα, πληροφορείται για τους «στόχους», λίγο προτού πάει στην ΔΕΘ

Εξαλλος, λοιπόν, με τα «φίλια πυρά» που δέχεται σε ρυθμούς πολυβόλου, σε συνέντευξή του, στο περιθώριο της ΔΕΘ, στο «Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου», στην επισήμανση ότι «ακούγεται το όνομά σας για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, την Προεδρία της Δημοκρατίας», ο Ν. Δένδιας σχολίασε: «Αυτά δεν είναι σοβαρή κουβέντα. Δεν είναι σοβαρά πράγματα. Εχει απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος».

Το ώριμο φρούτο… σαπίζει

Προφανώς, το θέμα δεν είναι αν έχει γίνει σχετική πρόταση στον Δένδια. Είναι το ροκάνισμα του κάθε φερόμενου ως «δελφίνου» εντός της Νέας Δημοκρατίας. Απλά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπεριφέρεται -και προς αυτούς, όπως και στην κοινωνία- με περισσή αλαζονεία και υπεροψία. Ο λόγος είναι ότι ουδείς, όπως και ο Ν. Δένδιας, τολμάει να τον αμφισβητήσει. Κι’ ας εμφανίζεται ο υπουργός Αμυνας ως άλλος «Κολοκοτρωναίος» στα ελληνο-τουρκικά. Στα εσωκομματικά, δείχνει το αντίθετο.

Ολα δείχνουν ότι οι «δελφίνοι» περιμένουν να αμφισβητήσουν τον Κ. Μητσοτάκη, όταν θα απειληθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κοντολογίς, η τακτική του ώριμου φρούτου, αλλά στα εσωκομματικά. Θα περιμένουν πολύ, αν κρίνει κανείς από τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ. Στο μεταξύ, ο Κ. Μητσοτάκης σταδιακά θα «αποσυντίθενται» στα μάτια της κοινωνίας.

Καραμανλής – Σαμαράς

Το γεγονός της πλήρους αναντιστοιχίας ανάμεσα στην κοινωνία και τον Κ. Μητσοτάκη φάνηκε πεντακάθαρα στα απογοητευτικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Ετρεχε μόνος και βγήκε δεύτερος. Αναντιστοιχία υπάρχει και μέσα στο κόμμα του. Η απουσία των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά από την ΔΕΘ είναι ενδεικτική. Θα πει κανείς, σιγά, του έκαναν τη μούρη κρέας. Και στο πρόσφατο παρελθόν, πάντως, οι δυό τους έκαναν κοινή εμφάνιση με αιχμές κατά Μητσοτάκη.

Χαρακτηριστικά, ο Κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών. «Η ΝΔ είναι και ισχυρή και ενωμένη. Εχουν το απεριόριστο δικαίωμα της διατύπωσης της άποψής τους, με την οποία δεν χρειάζεται να συμφωνώ. Εχουμε ελευθερία απόψεων αλλά και κόμμα συντεταγμένο που επιβάλει από τα στελέχη του και ιδιαίτερα από τους βουλευτές να στηρίζουν με την ψήφο τους τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Σε όσους ανησυχούν για την ενότητα στη ΝΔ θα συνιστούσα να κοιτάξουν σε άλλους πολιτικούς χώρους. Η ΝΔ είναι μια χαρά».

 

Υπερόπτης, κοντολογίς τους ειρωνεύεται, ενώ παράλληλα πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα, προτιμώντας να αναφερθεί στα προβλήματα που έχουν τα άλλα κόμματα. Λογικό. Αφού δεν νιώθει την απειλή της αντιπολίτευσης, γιατί να μην πάει για … μπουγάτσα στη Σαλονίκη; Αφού ξέρει ότι ο Σαμαράς άδειασε τον Δένδια το 2016 για την προεδρία της ΝΔ, και μετά από συνεννοήσεις με άτομα του στενού του περιβάλλοντός του τα οποία κατόπιν βρέθηκαν δίπλα στον Κ. Μητσοτάκη και την οικογένειά του, έδωσε το «δακτυλίδι» στον «Κυριάκο», γιατί να μην ειρωνεύεται;

Διαρκές το «ροκάνισμα» Δένδια

Στην περίπτωση Δένδια, όμως, τα πράγματα είναι χειρότερα. Διότι δεν είναι η πρώτη φορά που διαρρέονται «πληροφορίες» περί μετακίνησής του από το υπουργείο Αμυνας. Αντίστοιχες «διαρροές» είχαν γίνει προ μηνών, όταν εφέρετο να τον «μετακομίζουν» στις Βρυξέλλες, σα κάποια θέση της Κομισιόν. Και πάλι, σύμφωνα με το περιβάλλον του, τότε είχε γίνει … «Τούρκος», και το Πεντάγωνο σειόταν από τις «γαλλικούρες».

Είναι προφανές ότι το μέγαρο Μαξίμου θέλει να κοντύνει όλους όσοι εν δυνάμει -ή κατά φαντασίαν- θέλουν να εμφανίζονται ως «δελφίνοι». Και να του προτείνουν του Ν. Δένδια την ΠτΔ, αν θέλει ο ίδιος τους λέει «όχι» και τελείωσε. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι ο όλος επικοινωνιακός θόρυβος που έχουν στόχο να προκαλέσουν οι διαρροές είναι απλά για να κάνει επίδειξη η «αγία οικογένεια» ότι, ελλείψει πολιτικής αντιπολίτευσης, θα μακροημερεύσει στην κυβερνητική εξουσία. Ως εκ τούτου, δεν έχει νόημα η αμφισβήτησή της.

Το «δελφινάριο» της ΝΔ

Η λογική της «αγίας οικογένειας» είναι απλούστατη. Εδώ δεν αμφισβήτησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με το μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών, όταν τους υπέκλεπταν με το παράνομο λογισμικό, Predator (άραγε, οι υποκλοπές έχουν σταματήσει ή όχι;), θα τολμήσουν να το κάνουν τώρα; Σωστό. Βέβαια, σοφόν είναι να θυμούνται άπαντες το ρητό πως όσο πιο ψηλά ανεβαίνεις, τόσο περισσότερο θόρυβο θα κάνεις όταν πέσεις.

Στα σενάρια περί υποψηφιότητας Δένδια για την ΠτΔ, ήλθε να προστεθεί και ότι οι «διαρροές» γίνονται από άλλους «δελφίνους» εντός της ΝΔ, οι οποίοι, όπως γράφει το Βήμα της Κυριακής, «θέλουν να «ξεφορτωθούν» τον Δένδια. Ενδιαφέρον από πολλές απόψεις. Και λόγω της βεβαιότητας για τους εμπνευστές του σεναρίου, αλλά και για το γεγονός ότι υπάρχουν δελφίνοι, έστω και αν δεν τους βλέπουμε», όπως εύστοχα σχολιάζει η εφημερίδα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, παρά τις διαψεύσεις, οι «διαρροές» προέρχονται από το μέγαρο Μαξίμου.

Τρία ανοικτά «παράθυρα»

Κατά τα λοιπά, από τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, όπως επισημαίνει ο ιστότοπος, ieidiseis.gr, ο Κ. Μητσοτάκης άφησε τρία ανοικτά «παράθυρα» για ισάριθμα μείζονα πολιτικά ζητήματα και συγκεκριμένα:

1. Για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα σενάρια για τον υπουργό Άμυνας Ν. Δένδια.

2. Την τυχόν αλλαγή του εκλογικού νόμου.

3. Το ενδεχόμενο να επιδιώξει τη διαδοχή του Αντόνιο Κόστα στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (αφού, βέβαια, εξαντλήσει την τετραετία).

Στις γραφικές ελληνικές … Αλπεις

Οσον αφορά την ακρίβεια, τον πληθωρισμό και την ραγδαία πτώση του επιπέδου ζωής του μέσου Ελληνα, ο πρωθυπουργός μάλλον έδειξε να ζει σε άλλη χώρα, αφού το μόνο που κουραστικά έλεγε, είναι ότι η Ελλάδα κατέγραψε φέτος από τους χαμηλότερους δείκτες πληθωρισμού στην ΕΕ.

Εδώ και μόνο που περνάει ο Ελληνας έξω από το σούπερ μάρκετ ή παίρνει τον λογαριασμό του ρεύματος, τον πιάνει εγκεφαλικό, κι’ αυτός το μόνο που δεν είπε, είναι πόσο υπέροχο επίπεδο ζωής υπάρχει στην ελληνική … Ελβετία.

Ο ίδιος, λοιπόν, όπως κουραστικά κάνει εδώ και χρόνια, απέδωσε εκ νέου την ακρίβεια στην παγκόσμια … αταξία, ενώ ερωτηθείς για τα τιμολόγια «φωτιά» στο ηλεκτρικό ρεύμα, μίλησε για στρέβλωση στην αγορά ενέργειας της ενέργειας της Ανατολικής Ευρώπης, προσθέτοντας ότι θα στείλει επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν. Και, βέβαια, είναι γνωστό τι θα την κάνει και αυτή την επιστολή η επανεκλεγείσα -και με τις ψήφους Μητσοτάκη- επικεφαλής της Κομισιόν. Ο,τι έκανε και την προηγούμενη, που, ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε στην ελληνική κυβέρνηση να κόψει τον λαιμό της.

Στα σύνορα Λουξεμβούργου – Βέλγιου

Οσον αφορά τα εθνικά θέματα και ειδικά τα ελληνο-τουρκικά, εκτός από τις συνήθεις επιφανειακές και άνευ ουσίας δηλώσεις του, απέφυγε να μπει στο «μεδούλι» της υπόθεσης, ιδιαίτερα μετά την εξαιρετικά σοβαρή τουρκική πρόκληση στην Κάσο. Το ίδιο και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος σχεδόν όλη την προηγούμενη εβδομάδα είχε στήσει … αντίσκηνο στη Θεσσαλονίκη. Πράγμα ουδόλως συνηθισμένο για υπουργό Εξωτερικών.

Μάλλον, στην κυβέρνηση φαίνεται να έχουν την εντύπωση ότι η χώρα μας συνορεύει με το Λουξεμβούργο, ή στη χειρότερη περίπτωση με το Βέλγιο. Να σημειωθεί πως μέχρι και οι Τούρκοι έχουν πάρει χαμπάρι τι συμβαίνει εντός της ΝΔ και παρουσιάζουν τον Κ. Μητσοτάκη ως «περιστερά» και τον Ν. Δένδια ως «γεράκι». Ολα αυτά στο ελληνικό … ορνιθοτροφείο του Αριστοφάνη.

 

Να σημειωθεί ότι στην εφημερίδα, «Εστία της Κυριακής» εμφανίστηκε δημοσίευμα, με τίτλο: «Διατάξατε τον Α/ΓΕΕΘΑ να μην εμπλακεί στην Κάσο, κ. πρωθυπουργέ;». Και συνέχιζε: «Του είπατε ότι το θέμα με το ιταλικό ερευνητικό που θα πόντιζε το καλώδιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος – Κύπρου «δεν είναι στρατιωτικό αλλά διπλωματικό» και ότι «το χειρίζεται η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου»; – Τι είπαν μεταξύ τους οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος – Τουρκίας στο κόκκινο τηλέφωνο, και το “Ievoli Relume”, που περικυκλώθηκε από πέντε τουρκικά πολεμικά με «ζώνη», αποχώρησε από ελληνική περιοχή οριοθετημένη από τη συμφωνία με την Αίγυπτο; – Γιατί το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ευχαρίστησε την Ελλάδα ότι «αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία» της γείτονος στην περιοχή; Είπατε, κ. Μητσοτάκη, στον Α/ΓΕΝ μέσα στην Προεδρία της Δημοκρατίας ότι «μας ταλαιπώρησαν οι φίλοι μας, αλλά τώρα όλα καλά»; Μερικά κρίσιμα ερωτήματα για εθνικής σημασίας θέμα που πρέπει να απαντήσει ο κ. Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ πριν τη σύσκεψη της Τρίτης στην Λευκωσία, όπου θα κριθεί αν θα εγκαταλειφθεί η ηλεκτρική διασύνδεση με τη ρήτρα του «εξωτερικού κινδύνου».

Προηγουμένως, το ΓΕΕΘΑ, σε άτυπη ενημέρωσή του (όχι επίσημη ανακοίνωση – διάψευση του δημοσιεύματος), ανέφερε: «Δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας εμπλέκει τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ σε συνομιλία με τον πρωθυπουργό για θέματα Εθνικής Άμυνας. Είναι προφανές ότι τέτοιου είδους «ευφάνταστα» δημοσιεύματα δεν υπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα».

Είναι ή δεν είναι «σέξι» ο στρατός, τελικά;

Τέλος, για να κάνουμε και λίγο black χιούμορ. Αλλωστε, μας φλώμωσαν στο δούλεμα οι κυβερνητικοί από τη Θεσσαλονίκη. Ο Κ. Μητσοτάκης πήρε τη μπουκιά μέσα από το στόμα του Ν. Δένδια, ανακοινώνοντας έστω τα επιπλέον ψίχουλα για τη νυκτερινή αποζημίωση που θα δώσει στους στρατιωτικούς.

Παράλληλα, ο υπουργός Αμυνας, από τη μεριά του, ανέλυε σε συνεντεύξεις του το σχέδιό του, με τον πομπώδη (ελπίζουμε να μην αποδειχτεί φούσκα) τίτλο, «Ατζέντα Ενοπλες Δυνάμεις 2030», απαριθμώντας τα «θα» για τους ένστολους. Η πλάκα είναι ότι, μιλώντας για το ότι «η νέα γενιά πρέπει να ενδιαφερθεί να μπει στις Ενοπλες Δυνάμεις», στο site του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», όπου έδωσε τη συνέντευξη, γράφτηκε ότι είπε πως δυστυχώς «η στρατιωτική καριέρα δεν είναι σέξι».

Ωστόσο, στο μέϊλ με την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξής του που εστάλη στους συντάκτες του υπουργείου Αμυνας, έχει λογοκριθεί το «σέξι» με το «η στρατιωτική καριέρα δεν είναι πια της μόδας. Θα έλεγε κάποιος, δεν είναι ελκυστική». Αν ισχύει και «λογοκρίθηκε», μάλλον ο υπουργός Αμυνας φοβήθηκε μην τον πιάσουν στο στόμα τους οι πολίτικαλ κορρεκτίλες, και ποιος μας σώζει μετά από τους κάθε λογής «δικαιωματιστές» και τις woke τάσεις!

Οπως και να’ χει, ο ίδιος σημείωσε ότι όλα αυτά «δεν είναι αλήθεια, αλλά θα πρέπει να εξηγήσουμε γιατί αυτό δεν είναι αλήθεια και να φέρουμε σε επαφή τη νέα γενιά και με τις τεράστιες δυνατότητες που δίνει αυτή η (σ.σ. στρατιωτική) καριέρα. Μισθολογικά δεν μπορώ να πω σε κανέναν θα γίνεις πλούσιος. Όχι!».

Le canard

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις