Ο πληθωρισμός προσεγγίζει το 3% οπότε η αύξηση δεν θα καλύψει τις εισοδηματικές απώλειες.

Οι συνταξιούχοι δεν κερδίζουν αλλά χάνουν χρήματα.

1. «Αυξάνεται από τον Απρίλιο ο κατώτατος μισθός από τα 830 ευρώ».

Η χώρα μας με βάση την πρόσφατη μελέτη του ΚΕΠΕ έχει ωρομίσθιο που από πλευράς αγοραστικής δύναμης, υπολείπεται αυτού της Βουλγαρίας. Οι Έλληνες εργαζόμενοι δουλεύουν τις περισσότερες ώρες σε σχέση με τους εργαζόμενους της υπόλοιπης Ευρώπης, αντιμετωπίζουν «τιμές Ελβετίας» και «μισθούς Βουλγαρίας».

2. «Αυξήσεις στις συντάξεις κατά2,2-2,5%».

Ο πληθωρισμός προσεγγίζει το 3% οπότε η αύξηση δεν θα καλύψει τις εισοδηματικές απώλειες. Οι συνταξιούχοι δεν κερδίζουν αλλά χάνουν χρήματα.

3. «Μειώνονται από την 1η Ιανουαρίου κατά 1% οι ασφαλιστικές εισφορές».

Η μείωση των εισφορών υπερ υγείας, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο Ε.Σ.Υ. που είναι ήδη υποχρηματοδοτούμενο και υποστελεχωμένο. Το μάρμαρο θα το πληρώσει όλη η ελληνική κοινωνία που στενάζει στα «Επείγοντα».

4. «Τον Δεκέμβριο 670.000 συνταξιούχοι με εισόδημα μέχρι 1.600 ευρώ που έχουν ακόμη προσωπική διαφορά, θα λάβουν έως και 200 ευρώ».

Ένας συνταξιούχος των 1.000 ευρώ αν καταργείτο η προσωπική διαφορά θα λάμβανε αύξηση 25 ευρώ το μήνα ή 300 ευρώ το χρόνο. Η καταβολή του επιδόματος δεν θα ξεπεράσει τα 150 ευρώ. Πρόκειται για συνεχιζόμενη κλοπή.

5. «Οι 767.000 δικαιούχοι Επιδόματος Παιδιού, θα εισπράξουν τον Δεκέμβριο μια επιπλέον δόση του επιδόματος. Οι 220.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων από ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ θα ενισχυθούν με 200 ευρώ, όπως και 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες. Οι 205.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα το λάβουν αυξημένο κατά 50%».

Εκείνοι που κατηγορούσαν προηγούμενες κυβερνήσεις για επιδοματικές πολιτικές κάνουν ακριβώς το ίδιο, επικαλούμενοι δημοσιονομική στενότητα. Μόνο που οι 4 συστημικές τράπεζες για το 2022-2023 είχαν 8 δισεκατομμύρια κέρδη. Μόνο που τα διυλιστήρια, σούπερ μάρκετ, τουριστικές επιχειρήσεις, κατασκευαστικές και εταιρίες Real Estate ανακοινώνουν καθημερινά κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων. Υπερκέρδη για τους λίγους και ψίχουλα για τους πολλούς.

6. «Η αμοιβή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%, που ισοδυναμεί με μεσοσταθμική αύξηση αποδοχών κατά 130 ευρώ τον μήνα. Πρόσθετο κίνητρο έως 7.200 ευρώ ετησίως στους ιατρούς που θα στελεχώσουν δομές υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές.»

Οι Έλληνες γιατροί καλούνται να επιβιώσουν με λιγότερα από 3.500 ευρώ τον μήνα, όταν οι συνάδελφοί τους στη Γερμανία εισπράττουν μηνιαίως 12.500 ευρώ, στη Γαλλία 7.000 και στην Ισπανία 6.500 ευρώ. Η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση, πριν από την Ουγγαρία. Το Λουξεμβούργο βρίσκεται στην κορυφή, με μισθούς άνω των 21.000 ευρώ στους ειδικευμένους γιατρούς, ενώ ψηλά είναι και χώρες όπως η Πολωνία (89.978 ευρώ).

7.«Καταργείται πλήρως το Τέλος Επιτηδεύματος με ετήσιο όφελος 325 ευρώ για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση».

Οι αλλαγές στο τέλος επιτηδεύματος λίγη αξία έχουν όταν παραμένει σε ισχύ η τεκμαρτή φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, το τεράστιο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες και η έλλειψη ρευστότητας. Αρκετοί επαγγελματίες υποχρεώθηκαν να διακόψουν την δραστηριότητά τους, αφού ο φόρος που κλήθηκαν να πληρώσουν δεν αντιστοιχεί σε ποσά τα οποία έχουν εισπράξει. Η κυβέρνηση παράλληλα αναμένεται να αυξήσει και τις ασφαλιστικές εισφορές για επαγγελματίες και αγρότες από 1.1.2025 κατά περίπου 3% βάζοντας και νέο χαράτσι.

8.«Ενισχύονται κατά 20 εκατομμύρια τα επιδόματα προς νέους γονείς, με 173.000 vouchers και 20.000 νέες θέσεις παιδικών σταθμών. Οι εργοδότες που διευκολύνουν το προσωπικό τους με παροχές έως και 5.000 ευρώ ετησίως σε νέους γονείς, θα απαλλάσσονται από τον φόρο για αυτό το ποσό, το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε νέο μέλος της οικογένειας. Σύγκλιση των δικαιωμάτων των τρίτεκνων με των πολύτεκνων, ανεξάρτητα από εισόδημα: από τον διορισμό στο Δημόσιο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ μέχρι τη συμμετοχή στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού. Οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» θα επεκταθούν με vouchers έως 500 ευρώ για κάθε παιδί.. Άμεση κατάργηση του φόρου 15% στην ασφάλιση υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών Δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες από 30 έως και 35 ετών και απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή”.

Η ίδια κυβέρνηση που θέσπισε το εξαήμερο, που καταργεί σε χιλιάδες επιχειρήσεις την κυριακάτικη αργία, που έκανε λάστιχο το 8ώρο, που επιτρέπει σε νέους και γυναίκες να είναι «πρωταθλητές» στην ανεργία στη χώρα, που κατήργησε το ΣΕΠΕ, που έχει αφήσει χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, θεωρεί ότι με τα γνωστά voucher θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των νέων οικογενειών. Λες και οι νέοι και οι νέες, δεν πάνε στο σούπερ μάρκετ, στο πρατήριο βενζίνης, λες και δεν πληρώνουν πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα, λες και δεν προσπαθούν να βρουν ένα δυάρι στους Αμπελόκηπους και φτάνουν να πληρώνουν 600 και 700 ευρώ το μήνα στο ενοίκιο. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

9. «Αναμόρφωση των επιδομάτων ανεργίας ώστε να μην λειτουργούν ως άλλοθι αδήλωτης εργασίας στρέφοντας τις ενισχύσεις σε όσους έχουν αληθινή ανάγκη».

Μετά από 70 χρόνια το επίδομα του ΟΑΕΔ γίνεται ανταποδοτικό. Τι και αν πληρώνεις ένα σκασμό άμεσους και έμμεσους φόρους, που χρηματοδοτούν τον ΟΑΕΔ, επίδομα θα παίρνεις μόνο αν έχεις πληρώσει εισφορές και μάλιστα ακριβά. Θα διορθωθεί λέει «η περίμετρος των δικαιούχων του επιδόματος». Δηλαδή αυτό σημαίνει «τσεκούρι» για το επίδομα σε χιλιάδες ανέργους. Τι και αν οι 4 συστημικές τράπεζες έχουν κέρδη 8 δισεκατομμύρια το 2022-2023, η αρχή του.. «νοικοκυρέματος» θα γίνει από τα «ρετιρέ», τους ανέργους. Το επίδομα του ΟΑΕΔ στοιχίζει 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, δηλαδή ισούται με τα κέρδη μόνο Πειραιώς και Εθνικής το 2022. Το 2009 το επίδομα του ΟΑΕΔ ήταν 461,5 ευρώ. Δεκαπέντε χρόνια μετά ενώ το κόστος ζωής έχει διπλασιαστεί (ειδικά για χαμηλόμισθους και ανέργους), το επίδομα αγγίζει το αστρονομικό ποσό των 509 ευρώ και προφανώς πρέπει να περιοριστούν όσοι αργόσχολοι το λαμβάνουν και ζουν πλουσιοπάροχα με αυτό. Υπάρχουν πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές, αλλά οι κηφήνες οι άνεργοι προτιμούν να τεμπελιάζουν και να παίρνουν τα επιδόματα. Εντωμεταξύ από τους 1.000.000 ανέργους του ΟΑΕΔ λιγότερο από το 20% λαμβάνει το επίδομα. Κενές θέσεις εργασίας υπάρχουν γιατί ο κόσμος αρνείται να γίνει σκλάβος στα καφέ, στις σκαλωσιές των κατασκευαστικών, στα εστιατόρια και στα ξενοδοχεία.

10. «Από την άνοιξη, σχεδόν 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα αρχίσουν να βλέπουν νέες ετήσιες αυξήσεις οι οποίες, σταδιακά, θα φτάσουν και τα 100 ευρώ τον μήνα».

Οι αυξήσεις σταδιακά θα φτάσουν τα 100 ευρώ όμως ο πληθωρισμός ροκανίζει τις όποιες αυξήσεις. Φυσικά ούτε κουβέντα για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Μελέτη του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2022 και εξέταζε την εξέλιξη των αμοιβών στον δημόσιο τομέα, κατέγραφε σε 25,6% τη μεσοσταθμική μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα την περίοδο 2008-2020.

Διονύσης Τεμπονέρας

(O Διονύσης Τεμπονέρας είναι Δικηγόρος – Εργατολόγος)

dnews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις