Ένα κοριτσάκι μόλις εννέα χρονών νοσηλεύεται με ψυχογενή ανορεξία στο Νοσοκομείο Παίδων ενώ πέρυσι ένα κορίτσι 19 ετών με ύψος 1,70 κατέληξε από την ίδια νόσο. Είχε φτάσει 30 κιλά!
Οι Διαταραχές στην Πρόσληψη της Τροφής (ΔΠΤ) στα παιδιά, στους εφήβους αλλά και στους ενήλικες τείνουν να εξελιχθούν σε ένα μεγάλο κοινωνικο-ιατρικό φαινόμενο και στη χώρα μας. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο νοσηλεύονται 800 με 1000 ασθενείς, στην συντριπτική τους πλειοψηφία κορίτσια (95%), που πάσχουν από νευρική ανορεξία, ψυχογενή βουλιμία και επεισοδιακά υπερφαγία.
Και οι τρεις αυτές ασθένειες εκδηλώνονται είτε γιατί υπάρχει κάποιο ψυχογενές υπόστρωμα, είτε παιδικό τραύμα ή ακόμα και για γονιδιακούς λόγους.
Το πιο ανησυχητικό από όλα όμως είναι ότι την περίοδο της πανδημίας οι πάσχοντες από ΔΠΤ αυξήθηκαν περίπου κατά 30% ενώ οι ασθενείς που υποτροπίασαν ήταν 80%. «Υπάρχει μια εκτίμηση ότι στην περίοδο του Covid-19 τα περιστατικά των ΔΠΤ ξεπέρασαν και αυτά της χρήσης οπιούχων ουσιών. Όμως δυστυχώς στη χώρα μας δεν έχει γίνει ποτέ κάποια επιδημιολογική μελέτη που να ασχοληθεί με αυτά τα σοβαρά προβλήματα υγείας, που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες παιδιά και έφηβοι σε όλη τη χώρα» είπε στο topontiki.gr ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Ασθενών με διαταραχές πρόσληψης τροφής «Επιστρέφω» Χάρης Σμυρνιώτης.
Η έλλειψη δεδομένων όπως είναι φυσικό, έχει οδηγήσει σε μια θολή εικόνα και στους ενήλικες που ζουν το πρόβλημα από τα εφηβικά τους χρόνια χωρίς να μπορούν να το αντιμετωπίσουν.
Επιπροσθέτως το σοβαρό έλλειμμα στην ενημέρωση των γονιών, των δάσκαλων και καθηγητών αλλά και της ίδιας της Πολιτείας, επιτείνει το πρόβλημα. Για το λόγο αυτό, σήμερα 13 Σεπτέμβριου ξεκινάει το 1ου Πανελληνίου Συνέδριου για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής, που διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων Πασχόντων από Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής «Επιστρέφω»;, με την επιστημονική συνεργασία των Μονάδων Πρόσληψης Τροφής των Α και Β Ψυχιατρικών Κλινικών της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Το συνέδριο διεξάγεται στο κτήριο ΑΚΙΣΑ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικό» και θα διαρκέσει έως και τις 15 Σεπτέμβριου.
Το θεραπευτικό έργο των δομών που εργάζονται παρουσίασαν πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου οι κυρίες, Ελένη Λεμπέση Νοσηλεύτρια Ψυχικής Υγείας, Συντονίστρια Ψυχοεκπαιδευτικών ομάδων Γονέων για τις ΔΠΤ από το Αιγινήτειο Νοσοκομείο, η κυρία Μαρί- Λουιζ Ψαρρά Κλινική Ψυχολόγος στην Μονάδα ΔΠΤ της Β' Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ του ΠΓΝ Αττικόν και η κυρία Βαρβάρα Σαλαβού Κλινική Ψυχολόγος, Οικογενειακή Θεραπεύτρια, στην Παιδοψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» ενημέρωσαν για την φύση των ΔΠΤ.
Κοινή διαπίστωση τους ήταν ότι παρ΄ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω της υποστελέχωσης των δομών παράγεται σημαντικό έργο που λόγω της εμπειρίας και της επιστημονικής επάρκειας που διαθέτουν βοηθάει τους πάσχοντες στην θεραπεία τους.
Από την πλευρά της η Προέδρος της Ομοσπονδίας Γονέων της Περιφέρειας Αττικής κ. Στέλλας Βαλαβάνη αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς .
Τι είναι οι ΔΠΤ
Οι ΔΠΤ είναι πολυπαραγοντικές ψυχικές ασθένειες που πλήττουν κύρια τις έφηβες και αποτελούν πλέον και στη χώρα μας ένα εκτεταμένο ψυχο-κοινωνικό φαινόμενο, που τείνει να πάρει μεγάλες διαστάσεις με τάσεις επέκτασης και στα δύο φύλλα αλλά και σημαντικά μικρότερες ηλικίες. Πολλές φορές οδηγεί και στο θάνατο
Δυστυχώς επειδή δεν υπάρχει επιδημιολογική μελέτη από τα στοιχείς των δομών θεραπείας υπολογίζονται ότι περιθάλπονται 800 – 1000 πάσχοντες ετησίως με αρκετά μεγάλο χρόνο αναμονής.
Ελάχιστα κρεβάτια για ΔΠΤ μόνο σε 5 νοσοκομεία στην Αθήνα
Η θεραπεία που μπορεί να είναι έξωνοσοκομειακή ή ενδονοσοκομειακή περιορίζεται σε έξι Ψυχιατρικές Δομές μόνο στην Αθήνα και αφορούν σε θεραπεία παιδιών και εφήβων :
8 διαθέσιμα περίπου κρεβάτια (Παιδιατρικά Νοσοκομεία Αγ. Σοφία και Αγλ. Κυριακού) ,
θεραπεία εφήβων και νεαρών ενηλίκων με 6 διαθέσιμα κρεβάτια (Σισμανόγλειο)
θεραπεία ενηλίκων με 6 διαθέσιμα κρεβάτια (Αιγινήτειο, Αττικό, 18ΑΝΩ) που συνοσηλεύονται και με πάσχοντες από άλλου είδους ψυχικές διαταραχές.
Κατά την πιο συντηρητική εκτίμηση για να διατηρηθεί αυτή η δυναμικότητα (λόγω συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων) απαιτούνται τουλάχιστον 30 προσλήψεις (γιατρών, θεραπευτών και νοσηλευτών).
Όπως είπε στο topontiki.gr ο Κ. Σμυρνιώτης απαιτείται η δημιουργία αντίστοιχων δομών θεραπείας τουλάχιστον σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας και η προώθηση δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων αλλά και Κέντρων Ημέρας προκειμένου να απολαμβάνουν ποιοτικά αναβαθμισμένη θεραπεία.
Το έλλειμα στη πρόληψη και η αδιαφορία της Πολιτείας
Το σοβαρότερο όμως πρόβλημα είναι η έλλειψη της Πρόληψης με αποτέλεσμα οι γονείς να καθυστερούν να αντιληφθούν το πρόβλημα με αποτέλεσμα να μην ζητάνε έγκαιρα ιατρική βοήθεια για τα παιδιά τους.
Δεν τους δέχεται το υπουργείο Υγείας.
«Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία όχι μόνο δεν δέχεται το Σύλλογο αλλά και κάποια δέσμευση της για νομοθετική αναγνώριση των ΔΠΤ με τροπολογία στο Νόμο 4675/2020 που αφορά στην «Πρόληψη, Προστασία και Προαγωγή της Υγείας – Ανάπτυξη των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας» παραμένει στα χαρτιά», όπως μας λέει ο κ. Σμυρνιώτης και συνεχίζει:
«Τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και το Υπουργείο Παιδείας αγνοούν τις προτάσεις του Συλλόγου μας που διατίθεται να οργανώσει ενημερωτικές ημερίδες για τους εκπαιδευτικούς».
Σημειώνεται ότι το ΕΚΠΑ έχει αναλάβει να κάνει μια επιδημιολογικοί μελέτη για τις διαταραχές στην πρόσληψη τροφής που αναμένεται να ρίξει φως σε ένα κοινωνικο πρόβλημα με μεγάλες διαστάσεις που όπως φαίνεται όλοι το αγνοούν.
topontiki.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις