Φαντάζει οξύμωρο. Στην αναπτυγμένη Βόρεια Ευρώπη η οποία πρωτοστατεί σε δηλώσεις για την ανάγκη μέτρων στην αντιμετώπιση της Κλιματικής αλλαγής, μεταχειρίζονται σκληρά όσους διαμαρτύρονται για το κλίμα και την καταστροφή του περιβάλλοντος. «Οι πλούσιες χώρες φιμώνουν τις διαμαρτυρίες για το κλίμα, ενώ κάνουν κήρυγμα σε άλλους». Με αυτό τον τίτλο η Διεθνής Οργάνωση για τα Δικαιώματα του Κλίματος https://cri.org/ έδωσε πρόσφατα τη δημοσιότητα την Έκθεση της** για την καταστολή διαδηλώσεων για το κλίμα και τις σκληρές τακτικές αντιμετώπισης των ακτιβιστών.

Στην έκθεση καταγράφεται η ολοένα και πιο σκληρή μεταχείριση ακτιβιστών για το κλίμα σε χώρες όπως Αυστραλία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αυτές παρατηρούνται αυστηρές ποινές φυλάκισης, προληπτική κράτηση, παρενόχληση και τρομοκράτηση όσων διαδηλώνουν. Μια τακτική που όπως επισημαίνεται στην έκθεση αποτελεί παραβίαση της νομικής ευθύνης των κυβερνήσεων για την προστασία των βασικών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι. Παρά το γεγονός ότι τα ισχυρά αυτά κράτη κουνάνε συχνά το δάχτυλο στις κυβερνήσεις αναπτυσσόμενων χωρών ή χωρών της Ανατολής ότι δεν σέβονται το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία, στις δικές τους χώρες εγκρίνουν νόμους και παρατάσσουν την αστυνομία σε όσες διαδηλώσεις δεν τους αρέσουν!

Όσο κινδυνεύει το Κλίμα τόσο αυξάνεται η καταστολή

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση η κλιμακούμενη κλιματική κρίση έχει ως αποτέλεσμα τις θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφηκαν εφέτος σε όλο τον κόσμο το 2024. Η κατάσταση αυτή εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ελλείψεις τροφίμων, μαζικές μετακινήσεις ανθρώπων και οικονομικές δυσκολίες. Παράλληλα αυξάνονται οι θανατηφόρες πυρκαγιές και πλημμύρες. Αντί όμως τα ανεπτυγμένα πλούσια κράτη να λάβουν επείγοντα μέτρα για την ανάσχεση της οικολογικής κατάρρευσης, προσπαθούν να σταματήσουν αυτούς που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και διαμαρτύρονται.

Το τελευταίο διάστημα σε ολόκληρη την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, διαπιστώνεται πως οι κυβερνήσεις αντιμετώπισαν τις μη βίαιες διαμαρτυρίες για το κλίμα με μαζικές συλλήψεις, προληπτική κράτηση, ποινικές διώξεις για ασήμαντα αδικήματα και την υιοθέτηση νέων δρακόντιων νόμων που προβλέπουν μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης. Σε πολλές περιπτώσεις οι διαδηλωτές χαρακτηρίζονται ως χούλιγκαν, σαμποτέρ ή οικοτρομοκράτες από τους πολιτικούς και τα μέσα ενημέρωσης.

«Δεν χρειάζεται να συμφωνήσετε με τις τακτικές των ακτιβιστών για το κλίμα για να κατανοήσετε τη σημασία της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους στη διαμαρτυρία και στην ελευθερία του λόγου», δήλωσε ο Μπραντ Άνταμς, Εκτελεστικός Διευθυντής της Climate Rights International. «Αντί να φυλακίζουν διαδηλωτές για το κλίμα και να υπονομεύουν τις πολιτικές ελευθερίες, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν υπόψη την έκκλησή τους να αναλάβουν επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης». Υπογράμμισε επίσης πως «οι κυβερνήσεις θα πρέπει να βλέπουν τους διαδηλωτές και τους ακτιβιστές για το κλίμα ως συμμάχους στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και όχι ως εγκληματίες».

Οι κλιμακούμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η απογοήτευση από την κυβερνητική αδράνεια τροφοδοτούν τις διαμαρτυρίες, δήλωσε η Climate Rights International. Οι ανήσυχοι πολίτες χρησιμοποιούν το δικαίωμα της ειρηνικής διαμαρτυρίας – συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής ανυπακοής, του κέντρου των κινημάτων σουφραζέτας, των αντιαποικιακών, των πολιτικών δικαιωμάτων και των κινημάτων κατά του απαρτχάιντ – ως τρόπο για να ευαισθητοποιήσουν και να πιέσουν για δράση.

Όπως είπε η ακτιβίστρια για το κλίμα, Luisa Neubauer, στο Climate Rights International, «Το γεγονός είναι ότι ο κλιματικός ακτιβισμός δεν είναι κάτι στο οποίο γεννιέσαι, αλλά είναι κάτι που αντέχεις να κάνεις ανεξάρτητα από το πού βρίσκεσαι στη ζωή σου. Και θα έλεγα από όλα τα χρόνια του ακτιβισμού και για όλους τους χιλιάδες ανθρώπους με τους οποίους μίλησα, η μία πραγματικά ισχυρότερη απάντηση στην απόγνωση είναι η δράση».

Παραδείγματα καταστολής

Στην Έκθεση περιγράφονται συγκεκριμένα παραδείγματα της βίαιης αντιμετώπισης των διαδηλωτών για το κλίμα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πέντε διαδηλωτές καταδικάστηκαν σε πρωτοφανείς ποινές φυλάκισης 4 και 5 ετών για συνωμοσία με επιχείρημα ότι προκάλεσαν δημόσια όχληση στον αυτοκινητόδρομο Μ25 που περικυκλώνει το Λονδίνο. Πάνω από 1.200 καλλιτέχνες, αθλητές, ακαδημαϊκοί και δικηγόροι ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα καταδικάζοντας τις ποινές. Σε μια προηγούμενη υπόθεση, ο Steve Gingell διώχθηκε σύμφωνα με νόμο που θεσπίστηκε το 2023 που επιτρέπει ποινή φυλάκισης έως και δώδεκα μηνών για ακόμη και μικρή διαταραχή της «βασικής εθνικής υποδομής», η οποία ορίζεται ότι περιλαμβάνει δρόμους. Καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκιση για αργό περπάτημα επί 30 λεπτά σε μια πορεία για το κλίμα σε δρόμο του Λονδίνου.

Στη Γερμανία, ο Γουίνφριντ Λόρεντς τιμωρήθηκε με 22 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή για τη συμμετοχή του σε καθιστική διαμαρτυρία. Θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης που έχει επιβληθεί ποτέ στο Βερολίνο σε βάρος ενός ειρηνικού διαδηλωτή για το κλίμα. Ο Christian Bergemann κρατήθηκε προλητπικά για 10 ημέρες λόγω της πρόθεσής του να βοηθήσει να κλείσει ένας δρόμος για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά σε μια έκθεση αυτοκινήτου.

Στην Αυστραλία, η Deanna “Violet” Coco διώχθηκε σύμφωνα με νόμο της Νέας Νότιας Ουαλίας που επιτρέπει ποινή φυλάκισης έως και δύο ετών για όποιον εισέρχεται ή παραμένει σε μια γέφυρα ή σήραγγα.

Στην Ολλανδία, ο Sieger Sloot, ένας Ολλανδός ηθοποιός και ακτιβιστής, ενθάρρυνε τους οπαδούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να συμμετάσχουν σε μια ειρηνική διαμαρτυρία στο The Hauge στην Ολλανδία που περιελάμβανε αποκλεισμό ενός δρόμου. Η αστυνομία τον συνέλαβε πριν καν γίνει η διαμαρτυρία και του άσκησε δίωξη για το κακούργημα της εξέγερσης!

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Timothy Martin και η Joanna Smith αντιμετώπισαν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος που περιελάμβαναν έως και πέντε χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο έως και 250.000 δολλάρια για επάλειψη υδατοδιαλυτής μπογιάς στην προστατευτική θήκη ενός αγάλματος στην Εθνική Πινακοθήκη στην Ουάσιγκτον DC.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διαδηλωτές για το κλίμα απαγορεύεται ακόμη και να συζητήσουν τα κίνητραπίσω από τις ενέργειές τους, υπονομεύοντας το δικαίωμα τους σε δίκαιη δίκη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο δικαστής στην υπόθεση M25 που προαναφέρθηκε αρνήθηκε να επιτρέψει την κατάθεση εμπειρογνωμόνων σχετικά με την επιστήμη του κλίματος ή στον κατηγορούμενο να εξηγήσει τα κίνητρά του. Σε μια ξεχωριστή υπόθεση, η Giovanna Lewis και η Amy Pritchard, οι οποίες συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν αφού έκλεισαν ένα δρόμο στο κέντρο του Λονδίνου στις 25 Οκτωβρίου 2021, έλαβαν εντολή να μην αναφέρουν τα κίνητρά τους στις τελικές δηλώσεις τους. Καταδικάστηκαν σε επτά μήνες φυλάκιση για περιφρόνηση του δικαστηρίου όταν εντόπισαν τη συνεχιζόμενη κλιματική κρίση ως την αιτία των πράξεών τους.

Στη Γαλλία η κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2023 διέταξε τη διάλυση της Soulèvements de la Terre – μια εντολή που αργότερα ανατράπηκε από τα δικαστήρια. Τον Μάιο του 2024, πέντε μέλη της Last Generation στη Γερμανία κατηγορήθηκαν για «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης», σύμφωνα με το άρθρο 129 του γερμανικού ποινικού κώδικα. Πιστεύεται ότι είναι η πρώτη φορά που μια μη βίαιη ομάδα διαμαρτυρίας κατηγορείται για εγκληματική οργάνωση.

Η Climate Rights International με αφορμή τη δημοσίευση της Έκθεσης κάλεσε τις κυβερνήσεις να αντιστρέψουν την πορεία τους και να προστατέψουν το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία, να τροποποιήσουν τις διατάξεις που στοχεύουν ειρηνικούς διαδηλωτές και να λάβουν μέτρα για την ί υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος σε νομικές διαδικασίες που αφορούν διαδηλωτές για το κλίμα.

**Ολόκληρη την έκθεση του Climate Rights International μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ:

https://cri.org/reports/on-thin-ice

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις