Με λειψό Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίστηκε η έγκριση των βασικών όρων για τη σύσταση της κοινοπραξίας με την MSM Export s.r.o.
Προς την κορύφωσή του βαίνει το δράμα της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), καθώς στη συνεδρίαση της Τρίτης 10 Σεπτεμβρίου 2024 το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) της κρατικής εταιρίας αποφάσισε κατά πλειοψηφία την έγκριση των βασικών όρων σύστασης της κοινοπραξίας με τη σλοβακική εταιρία MSM Export s.r.o. και του επιχειρηματικού σχεδίου της νέας εταιρίας.
- Του Περικλή Ζορζοβίλη
Αξιοσημείωτο είναι ότι η απόφαση λήφθηκε με παρόντες μόνο τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο από το επταμελές Δ.Σ.! Τρία συμμετείχαν στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, το τέταρτο εξουσιοδότησε τον διευθύνοντα σύμβουλο να τον εκπροσωπήσει και το πέμπτο, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, δεν παρέστη, διαμαρτυρόμενος για την απόρριψη του αιτήματος των εργαζομένων για τη συνάντηση πριν από τη συζήτηση του θέματος. Η απόφαση, που στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ο κύριος μέτοχος που κατέχει το 99,948% των μετοχών) και του εποπτεύοντος υπουργείου Εθνικής Αμυνας, προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση των εργαζομένων. «Αν υπάρχουν υπουργοί Οικονομικών και Αμυνας, να πάρουν θέση για το ξεπούλημα των ΕΑΣ και για τα δικαιώματα των εργαζομένων» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.
Εξίσου έντονη ήταν και η αντίδραση της αντιπολίτευσης. «Ακόμα ένα βήμα προς τη διάλυση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας» τη χαρακτήρισε το τμήμα Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. «Τα ΕΑΣ, μέσα από μια προβληματική κοινοπραξία με τη σλοβακική εταιρία MSM Export s.r.o., συνεισφέρουν εγκαταστάσεις και μηχανήματα (χωρίς καν καταβολή ενοικίου), τις πιστοποιήσεις ΝΑΤΟ που διαθέτουν, προδιαγραφές, τεχνογνωσία και εργαζομένους, ενώ «χαρίζει» όλες τις γραμμές παραγωγής πυρομαχικών για τα επόμενα τουλάχιστον 25 χρόνια».
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με δελτίο Τύπου του βουλευτή Κέρκυρας Δημήτρη Μπιάγκη τη χαρακτηρίζει τη «πιο σημαντική φάση μιας πρωτοφανούς μεθόδευσης, που επί της ουσίας εξυπηρετεί την εκμετάλλευση των ΕΑΣ από μια ιδιωτική ξένη εταιρία για 25 χρόνια, υπό όρους προδήλως ετεροβαρείς υπέρ των συμφερόντων της τελευταίας». Εγείρει επίσης ερωτήματα για τη σκοπιμότητα και τη νομιμότητα της μέσω αδιαφανών και παράτυπων διαδικασιών μεθόδευσης και διαβεβαιώνει ότι θα σταθεί εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της εθνικής άμυνας της χώρας και του δημόσιου συμφέροντος.
Βασικά σημεία της συμφωνίας ΕΑΣ ΑΕ και MSM EXPORT s.r.o.: Σύμφωνα με πληροφορίες, με μοναδικές εξαιρέσεις τη γραμμή παραγωγής του κατευθυνόμενου βλήματος IRIS-T και την ελληνική γραμμή συναρμολόγησης / αποσυναρμολόγησης (GMADF: Missile Assembly / Disassembly Facility) των κατευθυνόμενων βλημάτων Patriot, εκχωρούνται στη νέα εταιρία για περίοδο 25 ετών:
- το γομωτήριο βλημάτων πυροβολικού στο Λαύριο,
- οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Πύλη Δερβενοχωρίων,
- η καλυκοποιία (παραγωγή φυσιγγίων 5,56 χλστ., 7,62 χλστ., 12,7 χλστ. κ.λπ.),
- η γραμμή παραγωγής των μεσαίων διαμετρημάτων (20-30 χλστ.),
- η γραμμή παραγωγής των 40 χλστ.
Πρακτικά, εκχωρείται συνολικά ο κλάδος πυρομαχικών της κρατικής εταιρίας άνευ αντιτίμου.
Εκτός των ανωτέρω αντικείμενο της νέας εταιρίας αποτελούν και τα ακόλουθα:
- η παραγωγή ΤΝΤ,
- η παραγωγή καυσίμου Base bleed,
- η γραμμή συναρμολόγησης πυρομαχικών διαμετρήματος 120 χλστ. για άρματα μάχης Leopard 2
- η γραμμή ανακατασκευής πυρομαχικών.
Τα ΕΑΣ αποκτούν το 51% των μετοχών της νέας εταιρίας και η MSM Export s.r.o. το 49%. Ομως, από τα πέντε μέλη του Δ.Σ. τα τρία μέλη θα ορίζονται από τη σλοβακική εταιρία, η οποία θα επιλέγει και τον διευθύνοντα σύμβουλο.
Οσον αφορά το επιχειρηματικό σχέδιο (business plan), που συντάχθηκε στην Πράγα στις 30 Ιουλίου 2024, οι κύριες προβλέψεις του, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι οι ακόλουθες:
- Το κόστος των πρώτων υλών προς τα έσοδα υπολογίζεται σε περίπου 60%. Για παράδειγμα, το 2029 τα έσοδα της νέας εταιρίας προβλέπεται να ανέλθουν σε 249.000.000 ευρώ και το κόστος των υλικών (μεταλλικών κορμών κ.λπ.) σε 155.000.000 ευρώ.
- Τα κέρδη προ φόρων ως ποσοστό επί των εσόδων είναι της τάξης του 12% (το 2029 τα κέρδη προ φόρων υπολογίζονται σε 32.500.000 ευρώ δηλαδή 13%).
- Την περίοδο 2025-2030 υπολογίζεται ότι θα γομωθούν περίπου 1.074.000 βλήματα πυροβολικού διαμετρήματος 155 χλστ. με έσοδα 184.000.000 ευρώ (μέση τιμή 171 ευρώ ανά βλήμα).
Δηλαδή, η ΕΑΣ, στερούμενη τη γραμμή παραγωγής μεταλλικών κορμών αλλά και τον έλεγχο των εισαγόμενων υλικών, συμμετέχει σε κοινοπραξία που θα διαθέτει το 60% των εσόδων της για εισαγωγές, θα επιδιώκει κέρδη προ φόρων μόλις 12% και θα γομώνει βλήματα 155 χλστ. με μέση τιμή 171 ευρώ, όταν το πλήρες πυρομαχικό πωλείται ακόμα και με 4.000 δολάρια/τεμάχιο!
Προβλέπεται επίσης ότι σε ύστερο χρόνο θα εξεταστεί η ίδρυση οβιδουργείου (γραμμή παραγωγής μεταλλικών κορμών) και γραμμής παραγωγής προωθητικών γεμισμάτων. Για το πρώτο, η αναφορά μπορεί να θεωρηθεί επιβεβαίωση των εκτιμήσεων ότι δεν ήταν καθόλου τυχαία η απόφαση μη επισκευής και αποθήκευσης του υφιστάμενου οβιδουργείου στον Υμηττό. Σε σχέση με τα προωθητικά γεμίσματα σημειώνεται ότι στο Λαύριο υπάρχει η σχετική υποδομή. Μέσω των αντισταθμιστικών ωφελημάτων (ΑΩ) της σύμβασης 017A/01 για την προμήθεια 24 αυτοκινούμενων οβιδοβόλων PzH-2000GR, κατασκευάστηκε εγκατάσταση συναρμολόγησης βαθμιδωτών (modular) γεμισμάτων, η οποία στο παρελθόν παρήγαγε 35.000 γεμίσματα DM72 για τον Ελληνικό Στρατό.
«Αποικιοκρατικού τύπου η συμφωνία με τη σλοβακική εταιρία»
Για τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΕΑΣ, η 10η Σεπτεμβρίου αποτελεί αποφράδα ημέρα για την εταιρία και η συνεδρίαση του Δ.Σ. «παρωδία». Θεωρεί ότι «ο μεθοδευμένος μαρασμός των ΕΑΣ και ο αφανισμός τους στη συνέχεια ξεκίνησαν με πρωθυπουργική σφραγίδα και υπογραφή στις 3 Απριλίου 2021, όταν εκφράστηκε δημόσια το όραμα για τη μεταφορά στον χώρο των ΕΑΣ στον Υμηττό εννέα υπουργείων και δύο ανεξάρτητων Αρχών, αγνοώντας (;) ότι στον χώρο αυτό λειτουργεί η μοναδική στη χώρα βιομηχανία παραγωγής πυρομαχικών».
«Ομως, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ανάγκες των κρατών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους σε πυρομαχικά, αποδεικνύουν ότι ένα δήθεν παλιό εργοστάσιο και οι πιστοποιημένες κατά ΝΑΤΟ γραμμές παραγωγής του είναι χρυσοφόρα» σημειώνει ο Σαράντης.
«Αλλά αντί κυβέρνηση και διοίκηση να αδράξουν την ευκαιρία και να παρατείνουν τη λειτουργία του εργοστασίου Υμηττού, ώστε αφενός να παράγει και να εξάγει και αφετέρου να σχεδιάσει ολοκληρωμένη μετεγκατάσταση στο Λαύριο με αναπτυξιακή προοπτική και κατοχύρωση των εργαζομένων, επέλεξαν με αποκλειστική ευθύνη πλέον του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΑΣ να πορευθούν σε αποικιοκρατικού τύπου συμφωνία με τη MSM Export s.r.o.».
Για την επιλογή της σλοβάκικης εταιρίας αλλά και τη διαδικασία αξιολόγησης ο Σαράντης διατυπώνει σειρά ερωτημάτων: «Πώς προέκυψε ως αξιόπιστος εταίρος η συγκεκριμένη εταιρία; Εγινε αναζήτηση ενδιαφερομένων για συνεργασία μέσω δημόσιας διαδικασίας με καθορισμένα κριτήρια αξιολόγησης; Τηρήθηκαν οι όροι του υγιούς ανταγωνισμού;».
Τέλος, αφού επισημαίνει ότι η διοίκηση της νέας εταιρίας ασκείται από το 49%, εκφράζει την ανησυχία του ότι «η εύθραυστη πλειοψηφία του 51% μπορεί να ανατραπεί, αφού με τη συμφωνία δίνεται το δικαίωμα μεταβίβασης μετοχών σε συγκεκριμένα (φυσικά ή νομικά) πρόσωπα, τα οποία θα οριστούν ρητώς και θα πρόκειται για συνδεδεμένα μέρη των μετόχων».
Eφημερίδα: «Δημοκρατία»-newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις