Δεν είναι Γιάννης … είναι Γιαννάκης! Ο Ελληνας υποστράτηγος που πήγε στην τουρκική πρεσβεία δεν πήγε για την «ημέρα της νίκης», τη μικρασιατική καταστροφή και τη σφαγή της Σμύρνης, αλλά για την «ημέρα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων». Αυτό είπε στη Βουλή ο υφυπουργός Αμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης. Τότε, το 2022, γιατί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας στο ΝΑΤΟ για ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπέρ της «ημέρας των τουρκικών ΕΔ»; Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τι λέει; Υπάρχει κανείς εκεί στο υπουργείο Αμυνας να κάνει κανά σεμινάριο στον υφυπουργό προτού εμφανιστεί στη Βουλή;

Σύμφωνα με «άτυπη ενημέρωση» του υπουργείου Αμυνας, ο Γ. Κεφαλογιάννης, «απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του κόμματος «Νίκη», Δημήτρη Νατσιού, σχετικά με τη συμμετοχή ανώτατου Έλληνα αξιωματικού στην εκδήλωση της τουρκικής πρεσβείας, την 30η Αυγούστου, κατέστησε σαφές ότι η εκπροσώπηση και η συμμετοχή δεν ήταν για την «Ημέρα Νίκης» (Victory Day), αλλά για την «Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων» (‘Turkish Armed Forces Day’), τονίζοντας ότι, «αποτελεί πάγια πρακτική, σύμφωνα με τη σαφή και ρητή οδηγία της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών ότι η χώρα μας δεν εκπροσωπείται σε εορτασμούς της Τουρκίας την 30η Αυγούστου εφόσον η πρόσκληση αναφέρεται σε “Ημέρα Νίκης”».

Κωλοτούμπας το ανάγνωσμα

Ας μας πει τότε η κυβέρνηση γιατί τον Αύγουστο του 2022 είχε προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το ΝΑΤΟ, επειδή το στρατηγείο χερσαίων δυνάμεων του Οργανισμού, το οποίο εδρεύει στη Σμύρνη, είχε κάνει ανάρτηση για την ημέρα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων; Για τα μάτια του κόσμου και για να κοροϊδέψει τους Ελληνες πολίτες το έκανε τότε το διάβημα;

Μάλιστα, τότε, το επίσημο, κρατικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ – ΜΠΕ) ανέφερε πομποδώς ότι, μετά το ελληνικό διάβημα, το ΝΑΤΟ είχε κατεβάσει την ανάρτησή του. Προηγήθηκε, ανέφερε το ΑΠΕ, αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

Δηλαδή, τότε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το έπαιζε «Κολοκοτρωναίος», και τώρα, για να μην χαλάσει το «καλό κλίμα» συνεννόησης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν ισχύουν οι διπλωματικές – πολιτικές κορώνες του 2022, και αποφασίστηκε να σταλεί στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα Ελληνας υποστράτηγος; Πόσο κοντή μνήμη νομίζουν ότι έχει η κοινή γνώμη για να την κοροϊδεύουν έτσι ξεδιάντροπα.

Να σημειωθεί πως το 2022 είχε προβεί σε ανακοίνωση ακόμα και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την ανάρτηση του ΝΑΤΟ. Ειδικότερα αναφερόταν ότι, «στη συνέχεια ανάρτησης του Νατοϊκού Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων, το οποίο εδρεύει στη Σμύρνη, αναφορικά με ημέρα τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ προέβη σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η εν λόγω ανάρτηση πέρα από άτοπη είναι και απαράδεκτη. Παράλληλα, οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές στο ΝΑΤΟ θα προβούν σε ανάλογη παράσταση στο Ανώτατο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ (SHAPE), στο οποίο υπάγεται και το Στρατηγείο των Χερσαίων Δυνάμεων».

Ο Δένδιας και ο «μουτζούρης» Κεφαλογιάννης

Το 2022, ως γνωστόν, υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος τώρα έχει το πόστο του υπουργείου Αμυνας. Αραγε, για τον Ν. Δένδια δεν ισχύει σήμερα η στάση που είχε κρατήσει ως ΥΠΕΞ το 2022; Εδωσε ο ίδιος την έγκρισή του για να παραστεί ο Ελληνας υποστράτηγος στην εκδήλωση της τουρκικής πρεσβείας; ‘Η, άλλοι άνωθεν, του δίνουν εντολές και ο υπουργός υπακούει; Εάν δεν ισχύει κάτι τέτοιο, γιατί δεν βγαίνει ο Ν. Δένδιας να τοποθετηθεί επί του θέματος; Πόσο μάλλον, όταν ο ίδιος παρουσιάζει εαυτόν συχνά – πυκνά ως τον «σκληρό» στα ελληνο-τουρκικά, αλλά, όπως καταμαρτυρούν τα γεγονότα, μάλλον ποιεί την νήσσαν όταν πρόκειται για σοβαρά «επεισόδια».

Ο Ελληνας υποστράτηγος στην εκδήλωση της τουρκικής πρεσβείας

Εν τέλει, προκειμένου να μην εκτεθούν, ρίχνουν τον «μουτζούρη» στον υφυπουργό Αμυνας, Γ. Κεφαλογιάννη, τον οποίο στέλνουν στη Βουλή, λέει άλλα αντί άλλων και εκτίθεται. Και αυτοί κάθονται στα γραφεία τους και γελάνε μαζί του. Εξάλλου, σου λέει, … έλα μωρέ ποιος θυμάται τι έγινε το 2022;

Η κυβέρνηση αυτή πληρώνει τους αλλοπρόσαλλους χειρισμούς της στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Αλλα έλεγε το 2022, άλλα λέει σήμερα, άλλα θα λέει και θα κάνει αύριο. Ας έχουν επιτέλους μια ξεκάθαρη γραμμή. Εφόσον, βέβαια, ασχολείται κανείς τους σοβαρα με τα εθνικά θέματα.

Το μπαλάκι στο υπουργείο Εξωτερικών

Τι άλλο είπε, λοιπόν, ο Γ. Κεφαλογιάννης στη Βουλή για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα; Ανέφερε ότι «στην εκδήλωση δεν έγινε καμία μνεία σε ‘Ημέρα Νίκης’ (Victory Day), πως στην ομιλία του Τούρκου πρέσβεως ουδεμία αναφορά υπήρξε στην Ελλάδα και σε νίκη των Τούρκων, αλλά μόνο στη σημασία της ανεξαρτησίας από τουρκικής πλευράς και αυτό, διότι έχει εδραιωθεί και αποτελεσματικά εκφραστεί το μήνυμα της Ελλάδας ότι η εκπροσώπησή της στην προκείμενη επετειακή εκδήλωση της Τουρκίας τελεί υπό τον απαράγραπτο όρο της μη αναφοράς και ονομασίας της ως ‘Ημέρα Νίκης’».

Ο υφυπουργός είπε πως «η παρουσία στην εκδήλωση για την Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις οδηγίες και την εισήγηση του υπουργείου Εξωτερικών, του κατεξοχήν οργάνου άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας». Κοντολογίς, δηλαδή, ο Γ. Κεφαλογιάννης «έδωσε» το ΥΠΕΞ ως υπεύθυνο για την παρουσία του Ελληνα υποστράτηγου στην τουρκική πρεσβεία. Βολικό. Εκεί, στο υπουργείο Αμυνας δεν υπάρχει κανείς για να αξιολογήσει και να αποφασίσει εάν έπρεπε να πάει ή όχι Ελληνας στρατιωτικός; Ποιος από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών (ο υπουργός ή η υφυπουργός) έδωσαν τις σχετικές οδηγίες;

Ο ίδιος επισήμανε ακόμη ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που εκπρόσωπος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων παρίσταται στην εν λόγω εκδήλωση, εφόσον ονομάζεται και αφορά την Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (‘Turkish Armed Forces Day’) και όχι την ‘Ημέρα Νίκης (Victory Day)’». Μάλιστα με την εξαίρεση των ετών 2020 και 2021, όπου δεν έλαβε χώρα παρόμοια εκδήλωση εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, από το 2017 μέχρι και σήμερα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εκπροσωπούνται στην εκδήλωση της τουρκικής πρεσβείας για την Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως αντίστοιχα, κατά τον εορτασμό της εθνικής μας επετείου του 1821 στην πρεσβεία της Ελλάδος στην Άγκυρα που προηγήθηκε, στις 25/3/2024, παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Τέλος, ανέφερε πως «η εθιμοτυπική εκπροσώπηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε επετειακό εορτασμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας είναι αυτονόητο ότι δεν αποτελεί ‘Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης’. Τα ΜΟΕ εμπεριέχουν κανόνες και διαδικασίες που σκοπεύουν στην αποφυγή – αποτροπή ανεπιθύμητων ή τυχαίων εντάσεων και συγκρούσεων» ενώ επανέλαβε ότι, «τόσο τα ΜΟΕ όσο και η άσκηση εξωτερικής πολιτικής επ’ ουδενί ταυτίζονται ούτε με εθιμοτυπικές συμμετοχές σε επετειακές εκδηλώσεις ούτε με τη λήψη φωτογραφικών στιγμιότυπων».

neostrategy.gr

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις