Στα 77,42 εκατ. ευρώ ανήλθε η αξία των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2024, καταγράφοντας σημαντική αύξηση 39,75% σε σχέση με το αντίστοιχο 8μηνο του 2023, όταν και η αξία τους ήταν στα 55,4 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συστήματος Αθέτησης Υποχρεώσεων της «Τειρεσίας», οι ακάλυπτες επιταγές για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2024 ανήλθαν στα 69,1 εκατ. ευρώ, έναντι 44,4 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους. Ο αριθμός των σφραγισμένων επιταγών έφτασε τις 3.702, από 2.804 το 2023, δείχνοντας και πάλι αύξηση.

Παράλληλα, οι απλήρωτες συναλλαγματικές για την ίδια περίοδο του 2024 διαμορφώθηκαν στα 8,2 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό το 2023 ήταν 6,6 εκατ. ευρώ. Συνολικά, οι σφραγισμένες απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2024 σε 4.174 τεμάχια.

Η εικόνα που παρουσιάζουν τα στοιχεία για τις ακάλυπτες επιταγές και τις απλήρωτες συναλλαγματικές δείχνει μια επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην αγορά. Η σημαντική αύξηση τόσο στην αξία όσο και στον αριθμό των ακάλυπτων επιταγών υποδηλώνει ότι οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες δυσκολεύονται περισσότερο να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Μια επιταγή σφραγίζεται ως ακάλυπτη όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια στον λογαριασμό του εκδότη τη στιγμή που ο κομιστής την εμφανίζει προς πληρωμή. Στην περίπτωση αυτή, η τράπεζα βεβαιώνει τη μη πληρωμή, σφραγίζει την επιταγή και την αναγγέλλει στον «Τειρεσία». Εάν ο εκδότης δεν την εξοφλήσει εντός 30 ημερών από την ειδοποίηση, καταχωρείται στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία.

dnews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις