Αυξημένα φορολογικά βάρη καλούνται να επωμιστούν από εφέτος όσοι έχουν στην ιδιοκτησία τους βάρκες και σκάφη αναψυχής, καθώς επιβάλλεται ένας νέος φόρος πλοίων β’ κατηγορίας.

Ο φόρος αυτός, ο οποίος κυμαίνεται από 100 έως 200 ευρώ ανάλογα με το μήκος του σκάφους, επιδιώκει – σύμφωνα με τα αρμόδια υπουργεία – την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων για τη συντήρηση και αναβάθμιση των θαλάσσιων υποδομών, καθώς και την βελτίωση της φορολογικής δικαιοσύνης στον τομέα της ναυτιλίας.

Συγκεκριμένα:

• 100 ευρώ εφόσον το μήκος του σκάφους δεν υπερβαίνει τα 7 μέτρα και

• 200 ευρώ εφόσον το μήκος υπερβαίνει τα 7 μέτρα και φθάνει μέχρι τα 12 μέτρα.

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, όλοι οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, συμπεριλαμβανομένων βαρών, φουσκωτών και ταχύπλοων σκαφών, υποχρεούνται να υποβάλουν ηλεκτρονική δήλωση φόρου πλοίων β’ κατηγορίας μέσω της ειδικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ. Η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης είναι η 26η Σεπτεμβρίου 2024, και ο φόρος που θα βεβαιωθεί θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2024. Από το 2025, η καταβολή του φόρου θα γίνεται σε δύο δόσεις: η πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Απριλίου και η δεύτερη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουνίου.

Ο νέος φόρος εφαρμόζεται σε όλα τα μικρά και μεσαία θαλάσσια σκάφη και πλοία, είτε πρόκειται για επαγγελματική είτε για ιδιωτική χρήση, με εξαίρεση τα αλιευτικά και ρυμουλκά σκάφη των οποίων ο χρόνος δραστηριότητας σε θαλάσσιες μεταφορές δεν υπερβαίνει το 50% του συνολικού χρόνου δραστηριότητας. Η επιβολή του φόρου αφορά επίσης τους κατόχους ιδιωτικών ερασιτεχνικών σκαφών αναψυχής.

Για τη βεβαίωση του φόρου, όλοι οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, καθώς και οι λοιποί πλοιοκτήτες που είναι εγγεγραμμένοι στο οικείο νηολόγιο ή λεμβολόγιο/Βιβλίο Εγγραφής Μικρών Σκαφών (ΒΕΜΣ) κατά την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική δήλωση φόρου πλοίων β’ κατηγορίας στην αρμόδια φορολογική αρχή για το εκάστοτε προηγούμενο έτος. Η δήλωση αυτή θα χρησιμοποιείται για τον άμεσο προσδιορισμό (βεβαίωση) του φόρου.

Η υποχρέωση υποβολής δήλωσης φόρου β’ κατηγορίας επεκτείνεται και σε ναυλωτές ή ναυλώτριες εταιρείες πλοίων υπό γυμνή ναύλωση, καθώς και σε μισθωτές ή μισθώτριες εταιρείες πλοίων υπό χρηματοδοτική μίσθωση. Εάν το σκάφος ανήκει σε περισσότερους από έναν ιδιοκτήτες, η ευθύνη για την υποβολή της δήλωσης και την καταβολή του φόρου κατανέμεται ανάλογα με το ποσοστό ιδιοκτησίας του καθενός. Σε περιπτώσεις συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας, η υποχρέωση υποβολής δήλωσης και καταβολής του φόρου βαρύνει τη συμπλοιοκτησία ή κοινωνία με αλληλέγγυα ευθύνη όλων των συμμετεχόντων.

Αυτή η νέα φορολογική ρύθμιση αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής διαχειρίζονται τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενώ η καθιέρωση της πληρωμής σε δόσεις από το 2025 επιδιώκει να διευκολύνει την οικονομική επιβάρυνση των ενδιαφερόμενων.

 

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις