Με δημοσκοπικό αέρα στα πανιά τους προσέρχονται στο πρώτο ντιμπέιτ οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, τα επιτελεία των οποίων ετοιμάζουν την στρατηγική επίθεσης στην τηλεμαχία της ΕΡΤ την προσεχή Τρίτη.

Το γεγονός ότι σε όλα τα φθινοπωρινά γκάλοπ το ΠΑΣΟΚ έρχεται δεύτερο θεωρείται μία ακόμη ευκαιρία για να στρέψει πάνω του τους προβολείς του ενδιαφέροντος των πολιτών, δημιουργώντας ασφαλείς προσδοκίες για την σημαντική αύξηση της συμμετοχής στις εσωκομματικές κάλπες του Οκτωβρίου.

Σε δημοσκόπηση, δε, της εταιρείας Pulse που παρουσιάστηκε χθες στο κεντρικό δελτίο του Σκάι: το ΠΑΣΟΚ είναι στη δεύτερη θέση με ποσοστό στην εκτίμηση ψήφου της τάξεως του 16%- δηλαδή 3,2 μονάδες πάνω από τις ευρωεκλογές. Η Νέα Δημοκρατία είναι στο 30% και ο ΣΥΡΙΖΑ «γράφει» εκτίμηση ψήφου στο 12,5%, με απώλειες σχεδόν 2,5 μονάδων σε σχέση με τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

dimoskopisi__Page_15
Κλείσιμο

Η διαφορά των τριών μονάδων στην πρόθεση ψήφου είναι εν τω μεταξύ η μεγαλύτερη που έχει καταγράψει μεταξύ ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ η συγκεκριμένη εταιρεία, καθώς το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου του 2023 είχε δώσει οριακό προβάδισμα μίας μονάδας στο ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, η ίδια δημοσκόπηση βλέπει προβάδισμα του κ. Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ με τον κ.Δούκα και την κυρία Διαμαντοπούλου να ακολουθούν (σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν όσοι δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν).

dimoskopisi__Page_12

Στη νέα δημοσκόπηση αναφέρθηκε χθες και ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος υποστήριξε από τη Νέα Ιωνία ότι το 16% είναι «ένα δεδομένο που δεν προέκυψε συγκυριακά ούτε έπεσε ως ευκαιρία από την Ακρόπολη, αλλά αντιθέτως είναι αποτέλεσμα του αγώνα των τελευταίων δυόμισι ετών». Σύμφωνα με τον πρόεδρο και υποψήφιο αρχηγό το ΠΑΣΟΚ έχει σπάσει πλέον τις μυλόπετρες του δικομματισμού και έχει φτάσει ένα βήμα πριν από την κυβερνητική τροχιά. Ο ίδιος επιμένει ότι όσο έδινε τη μάχη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία «κάποιοι είχαν διπλή ατζέντα». «Εγώ δεν ήρθα για να ρίξω γέφυρες στη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Και ποιον ΣΥΡΙΖΑ επιτέλους; Αυτά που κάποιοι έλεγαν, όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στο 8% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 32%, τα λένε και τώρα, που στις δημοσκοπήσεις είμαστε εμείς στο 16% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 9%;» αναρωτήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης απευθυνόμενος σε στελέχη και μέλη του κόμματος στη Νέα Ιωνία.

Ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι υπήρξε σκληρός αγώνας, ενώ μιλώντας χθες στην «Πρωινή Ζώνη» του Action24 πρόσθεσε ότι «εμείς αγωνιστήκαμε για να υπάρχει μία μεγάλη πολιτική αλλαγή στην Αθήνα». Και συμπλήρωσε την αναφορά του με αιχμές εναντίον του Χάρη Δούκα, λέγοντας: «Και επειδή ακούω τα περί «κλειστού κόμματο»ς -και από τον κ. Δούκα-, θέλω να ξέρετε ότι έδωσα τόσες ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους, που αν υπήρχε κλειστό κόμμα, ο κ. Δούκας δεν θα ήταν δήμαρχος. Αποδεχόμενος προφανώς το σενάριο παραμονής στην Αθήνα του Δημάρχου, ακόμη και αν εκλεγεί αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης συμπλήρωσε ότι: «Ο κ. Δούκας θα κριθεί ως δήμαρχος από τους δημότες της Αθήνας. Πιστεύω και θέλω πραγματικά να πετύχει, διότι είχαμε ένα πρόγραμμα για μία πράσινη, ανοικτή και βιώσιμη πόλη. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να κριθεί».

Νωρίτερα ο Χάρης Δούκας είχε επισημάνει (κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Καλαμάτα) ότι ο συλλογικός αγώνας είναι αυτός που φέρνει σημαντικά αποτελέσματα, καθώς προϋποθέτει δημοκρατικές και ουσιαστικές λειτουργίες στο κόμμα. «Πρέπει να μαζευόμαστε και να συζητάμε. Διότι δεν μπορεί το κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο, η Κεντρική Επιτροπή, να έχει συνεδριάσει μέσα στα 2,5 χρόνια μόλις τέσσερις φορές, σε τέσσερις εκλογικές διαδικασίες, για να χειροκροτήσουμε βουλευτές και ευρωβουλευτές. Πρέπει να συζητάμε», τόνισε για να «θυμίσει» ότι: «Ο Ανδρέας Παπανδρέου, το Εκτελεστικό του Συμβούλιο το μάζευε κάθε εβδομάδα και αυτό πρέπει να ξαναγίνει. Με συμμετοχή και δημοκρατία, φίλες και φίλοι, θα κάνουμε ανατροπές. Δεν αρκεί ένας πεφωτισμένος ηγέτης. Το «εγώ» τελείωσε, το «εμείς» κάνει τη διαφορά και αυτό πρέπει να ξαναβρούμε».

Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι ξεκάθαρη για το προφίλ του νέου ηγέτη του ΠΑΣΟΚ. «Σήμερα πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν ψηφίζουμε απλά για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Θα ψηφίσουμε για τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας. Και αυτός μπορεί να είναι σοσιαλδημοκράτης», δήλωσε η υποψήφια αρχηγός από τα Τρίκαλα, όπου παρουσίασε σε εκδήλωση στελεχών, βουλευτών και αυτοδιοικητικών εκπροσώπων για το όραμα, το σχέδιο αλλά και τις προγραμματικές κατευθύνσεις για μια Ελλάδα που θέλει να είναι μπροστά από τις εξελίξεις, μια Ελλάδα που μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Με αφορμή και τη μεγάλη καταστροφή που υπέστη η Θεσσαλία, αναφέρθηκε στο μοντέλο της παραγωγικής Ελλάδας και πρόσθεσε ότι: «Υπάρχουν πολλές ευθύνες, η πιο σημαντική είναι ότι, στον αγροτικό τομέα, οι πολιτικές μας είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Αυτά που κάναμε πριν από 30 χρόνια, τα κάνουμε και σήμερα».

Η Άννα Διαμαντοπούλου έδειξε και μια διαφορετική προσέγγιση αναφορικά με την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών της Θεσσαλίας επισημαίνοντας πως «η Θεσσαλία πρέπει να αποτελέσει ένα πιλοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπλασης και αναδιάρθρωσης μιας περιοχής πληγείσας από φαινόμενα κλιματικής κρίσης» ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα με fast track διαδικασίες, όπως στο πρότυπο των ολυμπιακών έργων.

Αναφερόμενη στις εσωκομματικές διαδικασίες, η Άννα Διαμαντοπούλου ανέλυσε την σοσιαλδημοκρατική της πρόταση. «Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που ανήκει στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Ιστορικά έχει ενσωματώσει τις δυνάμεις της Αριστεράς και τις δυνάμεις του Κέντρου. Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε πάντοτε από μόνο του η μεγάλη Κεντροαριστερά στην χώρα. Αυτό θα κάνουμε και σήμερα» και «έκλεισε την πόρτα» του Κινήματος στα σενάρια πολιτικών συνεργασιών «Όχι στις συνιστώσες, όχι στις συμπράξεις. Ένα ΠΑΣΟΚ αυτόνομο και δυνατό που θα πάει μόνο του στις εκλογές. Αυτό που θέλουμε όλοι….Ούτε με το ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με την Νέα Δημοκρατία, μπορούμε μόνοι μας να πετύχουμε τον στόχο να είμαστε πρώτο κόμμα στις εκλογές. Και μπορούμε να είμαστε». Μίλησε όμως και για όλες εκείνες τις παθογένειες που λειτούργησαν- όπως ισχυρίστηκε- ως βαρίδι για το Κίνημα: «Όχι ένα κόμμα που λειτουργεί με παρέες. Ένα κόμμα που ανήκει στη κοινωνία. Έχουμε μεγάλη εμπειρία. Να μπορείς να έχεις τη συμμετοχή των πάντων. Ένα τέτοιο κόμμα θέλουμε ξανά».

Ο Παύλος Γερουλάνος εστιάζει τώρα στο ότι η νέα ηγεσία πρέπει να μπορεί να δώσει τη μάχη και εντός βουλής. Απαντώντας και σε όσους θυμούνται ότι ο ίδιος δεν ήταν βουλευτής το 2021, όταν διεκδικούσε για πρώτη φορά την ηγεσία, επιχειρεί να διευκρινίσει ότι: «Ό,τι κι αν πιστεύαμε στο παρελθόν, η απουσία του Προέδρου από τη Βουλή κοστίζει. Το είδαμε, το πληρώσαμε, αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να την παραδεχτούμε όλοι». Σε ανάρτησή του, αναφορικά με τη συγκέντρωση υποστηρικτών του στην Αγία Βαρβάρα, ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος στέκεται στο θέμα και εξηγεί την άποψή του: «Τώρα, που θέλουμε να κοιτάξουμε τη Νέα Δημοκρατία στα μάτια και να διεκδικήσουμε την εξουσία, ΠΑΣΟΚ χωρίς τον νέο Πρόεδρό του στη Βουλή, θα είναι δώρο για τον κ. Μητσοτάκη. Και δεν είναι ώρα για κανένα δώρο. Είναι ώρα για νέα ηγεσία, που ενώνει και μπορεί, ηγεσία στη Βουλή, ηγεσία πλήρους απασχόλησης. Αυτά, εγγυάται η υποψηφιότητά μου».

Και οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί – οι Νίκος ΑνδρουλάκηςΠαύλος ΓερουλάνοςΝάντια ΓιαννακοπούλουΆννα ΔιαμαντοπούλουΧάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης συνεχίζουν τις προγραμματισμένες περιοδείες τους και τις δημόσιες παρεμβάσεις τους, τις οποίες και θα διακόψουν για την τηλεμαχία στην ΕΡΤ, την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου.

Οι πληροφορίες λένε ότι και οι έξι θα αποφύγουν, όσο γίνεται, αναφορές που μπορεί να οδηγήσουν σε ένα «μοιραίο λάθος»- χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα επισημάνουν την «αχίλλειο πτέρνα» των βασικών τους αντιπάλων στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία, που μέχρι στιγμής εξελίσσεται σε σχετικά ήπιους τόνους, παρά την ανταλλαγή αιχμών και ενίοτε δηλητηριωδών σχολίων.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις