Οταν το 2017 – 2018, η Γερμανία αποφάσιζε να επιβάλλει ελέγχους στα σύνορά της για το Μεταναστευτικό, εξαιτίας της «κακής Ελλάδας», η ΝΔ, ως αξιωματική αντιπολίτευση τότε, σιγοντάριζε το Βερολίνο και τη Μέρκελ. Σήμερα, που η Γερμανία κάνει το ίδιο, η ΝΔ, ως κυβέρνηση, έχει σηκώσει -δήθεν- αντιγερμανικό μπαϊράκι. Στο μεταξύ, χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες – φτηνά εργατικά χέρια μπαίνουν νόμιμα στη χώρα, μετά από διμερείς συμφωνίες της Ελλάδας με τις χώρες προέλευσής τους.
Τα εκλογικά αποτελέσματα στις περιφερειακές εκλογές, στις περιοχές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, έδειξαν την κάθετη αύξηση της δύναμης της ακροδεξιάς, και συνολικότερα των αντιμεταναστευτικών διαθέσεων. Σε αυτές πρέπει να προστεθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η γερμανική οικονομία, λόγω του Ουκρανικού, και του γεγονότος ότι, εξαιτίας του πολέμου, κόπηκε ο ενεργειακός ομφάλιος λώρος Γερμανίας – Ρωσίας, και το φτηνό ρωσικό φυσικό αέριο.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σε δραματική καθοδική τροχιά, αποφάσισε να τραβήξει το «πολιτικό χαρτί» του Μεταναστευτικού, μήπως και ανακοπεί το ρεύμα προς την ακροδεξιά και άλλες δυνάμεις με επικριτικές θέσεις για τη μετανάστευση.
Ετσι, το Βερολίνο αποφάσισε να ακολουθήσει την δοκιμασμένη από το παρελθόν συνταγή. Επαναφορά ελέγχων στα σύνορα. Κάτι που επικρίθηκε ως -έμμεσος πλην σαφής- περιορισμός της Συνθήκης Σένγκεν, της ελεύθερης μετακίνησης εντός της ζώνης, και βέβαια παραβίασης των συμφωνιών για το Μεταναστευτικό.
Για μια ακόμη φορά, ως «μαύρο πρόβατο» παρουσιάζεται η Ελλάδα, η οποία, κατά τους γερμανικούς ισχυρισμούς, στέλνει στη ζούλα μετανάστες και πρόσφυγες στη Γερμανία. Ως εκ τούτου, το Βερολίνο και πάλι εγείρει ζήτημα επιστροφής προσφύγων και μεταναστών που έχουν καταφέρει να φτάσουν στη χώρα, στην Ελλάδα.
Κυβερνητική υποκρισία
Το ίδιο ακριβώς είχε κάνει η Γερμανία, για προφανείς πολιτικούς λόγους, το 2017 – 2018. Και τότε έδειχνε την Ελλάδα ως μοναδικό υπεύθυνο (λες και δεν έμπαιναν μετανάστες στη Γερμανία μαζικά από την Ιταλία), και ζητούσε επιστροφές προσφύγων – μεταναστών στη χώρα μας.
Στα καθ’ ημάς, ωστόσο, η διαφορά είναι ότι τότε η ΝΔ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, μόνο και μόνο για να αλιεύσει ψήφους, λειτουργούσε ως δεκανίκι της Μέρκελ, ενώ τώρα έχει σηκώσει -δήθεν- αντιγερμανικό μπαϊράκι.
Εσχάτως, μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στις γερμανικές επικρίσεις σε βάρος της χώρας μας, είπε ότι «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω και η Ελλάδα δεν θα κάνει δικό της το πρόβλημα μιας άλλης χώρας». Τώρα, έκανε τα μούτρα κρέας στο Βερολίνο! Αραγε, το μέγαρο Μαξίμου νομίζει ότι έτσι θα «επαναπατρίσει» όσους ψηφίζουν κομματικούς σχηματισμούς δεξιότερα της Δεξιάς; Την ίδια στιγμή, πάντως, ολοένα περισσότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για αύξηση των μεταναστευτικών – προσφυγικών κυμάτων -και από την Τουρκία προς την Ελλάδα- παρά τον μήνα του μέλιτος Μητσοτάκη – Ερντογάν.
Τι 2017, τι 2024
Να σημειωθεί ότι η Γερμανία, περίπου στο μέσον του 2017, ήταν η πρώτη χώρα της ζώνης Σένγκεν που ανακοίνωσε την προσωρινή και έκτακτη επαναφορά ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, κυρίως, στα σύνορα με την Αυστρία. Μέσω Αυστρίας, πάντως, δεν περνούσαν μόνο πρόσφυγες – μετανάστες από τον ονομαζόμενο «νότιο δρόμο» (Βαλκάνια), αλλά πολύ περισσότεροι από την Ιταλία. Η τελευταία, ως γνωστόν, έκανε -και κάνει- τα στραβά μάτια, αφήνοντας τους μετανάστες να περάσουν σε άλλες χώρες. Κυρίως στη Γερμανία και σε χώρες – μέλη της ΕΕ στη βόρειο Ευρώπη, όπου, άλλωστε, είναι ο επιθυμητός προορισμός των περισσοτέρων.
Τον Μάϊο του 2017, μάλιστα, αποφασίστηκε στην ΕΕ η επέκταση των εσωτερικών ελέγχων, για ακόμη έξι μήνες, σε συνοριακά σημεία πέντε κρατών – μελών: Αυστρίας, Γερμανίας, Σουηδίας, Δανίας και Νορβηγίας. Στο μεταξύ, η Γερμανία αναζητούσε τρόπους, κυρίως νομικούς, για παράταση των ελέγχων και πέραν του εξαμήνου. Παρόμοιες πρακτικές ακολουθεί και τώρα το Βερολίνο.
Για όλα φταίνε οι Ελληνες
Αλλά για να μην ξεχνιόμαστε. Το 2016, όταν εκδηλώθηκε το πρωτοφανές «προσφυγικό τσουνάμι» προς την Ελλάδα, μέσω Τουρκίας, κυρίως από Σύριους πρόσφυγες πολέμου, η τότε καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έλεγε «welcome». Ετσι, η Γερμανία «εισήγαγε» έναν πολύ μεγάλο αριθμό Σύριων (πολλοί θεωρούνταν υψηλού επιπέδου μορφωτικού επιπέδου). Η Γερμανία, εξάλλου, δεδομένης της θεαματικής γήρανσης του πληθυσμού της, έκρινε ότι είχε ανάγκη «εισαγωγής» πληθυσμού.
Ομως, το 2017 ήταν εκλογική χρονιά για τη Γερμανία. Στις 24 Σεπτεμβρίου διεξήχθησαν οι ομοσπονδιακές εκλογές. Τόσο πριν, όσο και μετά, διαρκώς στο στόχαστρο για το Μεταναστευτικό βρισκόταν η Ελλάδα. Μάλιστα, μετά τις εκλογές, εν μέσω των διερευνητικών διεργασιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών, αναζωπυρώθηκε το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό, με την -γνωστή και μη εξαιρετέα- γερμανική εφημερίδα, Bild, να κάνει εκστρατεία γι’ αυτό. Πόσο μάλλον, που οι Χριστιανοδημοκράτες έπρεπε να ικανοποιήσουν την εκλογική πελατεία τους.
Προηγουμένως, από τον Οκτώβριο, και στη συνέχεια το Νοέμβριο του 2017, υπήρχαν συστηματικά δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο εις βάρος της Ελλάδας. Στη συνέχεια, μέχρι και ελέγχους στα γερμανικά αεροδρόμια, στις πτήσεις που έφταναν από την Ελλάδα, επέβαλε η γερμανική πλευρά. Κι’ ας είχαν Γερμανούς αξιωματικούς -και- στα ελληνικά αεροδρόμια, όπου έκαναν ελέγχους.
Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας
Σύμφωνα με τους κανόνες Σένγκεν, σε εξαιρετικές περιστάσεις που θεωρείται ότι υπάρχει απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εθνική ασφάλεια, τα κράτη – μέλη επιτρέπεται να επανεισαγάγουν προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους.
Παρ’ ότι οι γερμανικοί ισχυρισμοί περί ανεξέλεγκτης, παράτυπης μετανάστευσης, η οποία δημιουργούσε «σοβαρές απειλές για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια», δεν αποδεικνύονταν (αντίθετα, παρατηρείτο αντίστροφη μετανάστευση από την Σερβία και τα Σκόπια προς την Ελλάδα), το Βερολίνο συνέχιζε να στοχοποιεί τη χώρα μας, επιδεικνύοντας σαφώς τιμωρητική διάθεση αποκλειστικά προς μόνο ένα κράτος – μέλος, την Ελλάδα. Παράλληλα, δημιουργούσε σοβαρά ρήγματα τόσο στον χώρο της Σένγκεν όσο και στη συνολικότερη συζήτηση που γινόταν για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου.
Σε ένα τέτοιο εθνικό θέμα, θα ανέμενε κανείς να επιδειχθεί ομοψυχία από όλα τα ελληνικά κόμματα. Η ΝΔ, πάντως, όπως μονίμως πράττει, επέλεξε τη μικροπολιτική αντιπολίτευση προς αλίευση ψήφων, μετατρεπόμενη σε «συνεταίρο» της Μέρκελ. Βέβαια, αυτή η στάση ουδόλως ξενίζει, αν ληφθούν υπόψη οι διαχρονικά εξαιρετικά στενές σχέσεις της «οικογένειας Μητσοτάκη» με τη Γερμανία. Εσχάτως, μέχρι και το -γερμανικής «έμπνευσης»- σχέδιο της κοινής ευρωπαϊκής αεράμυνας (η χαρά των γερμανικών πολεμικών βιομηχανιών) σιγοντάρει ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Μαζικές «εισαγωγές»
Ενώ, πάντως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, διαχρονικά, σπεκουλάρει για το Μεταναστευτικό, την ίδια στιγμή με διμερείς συμφωνίες, έχει ανοίξει διάπλατα τις πόρτες της χώρας στη μαζική εισαγωγή φτηνών εργατικών χεριών, προς το παρόν, ως επί το πλείστον από την Ασία. Ως πρόσχημα, το υπουργείο Μετανάστευσης χρησιμοποιεί ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη εργατικού δυναμικού σε τομείς που οι Ελληνες δεν πάνε να δουλέψουν.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας για τα έτη 2023 και 2024, ο μέγιστος αριθμός θεωρήσεων διαμονής για υπηκόους τρίτων χωρών ήταν 167.925. Πέρα από τις θέσεις που προκηρύχθηκαν το 2023 και καλύφθηκαν μόνο εν μέρει, τον Απρίλιο του 2023 εκδόθηκε νέα υπουργική απόφαση με την οποία προστέθηκαν άλλες 32.517 θέσεις. Αν και πρόκειται για σημαντική αύξηση, ο αριθμός αυτός υπολειπόταν του επιθυμητού των 380.000 θέσεων.
Και αυτά, πέρα από την ψήφιση τροπολογίας για την «παροχή νόμιμης απασχόλησης στους ήδη διαμένοντες εδώ και χρόνια, μετανάστες που έχουν προσφορά εργασίας». Οπως αναμενόταν, όμως, και σε αυτό υπήρξαν αντιδράσεις εντός της ΝΔ, από τον «σκληρό», Αντώνη Σαμαρά.
Η χαρά των κυκλωμάτων
Στις «δεξαμενές» των μεταναστών για διμερείς συμφωνίες είναι το Μπαγκλαντές, η Αίγυπτος, το Πακιστάν, η Ινδία (ο πρωθυπουργός είχε κάνει λόγο για εισαγωγή ανειδίκευτων και ειδικευμένων εργατών, στους τομείς της γεωργίας, των κατασκευών και του τουρισμού), οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Γεωργία, η Μολδαβία (προωθείται με ταχείς ρυθμούς η απομάκρυνσή της από τη ρωσική επιρροή) και η Αρμενία.
Τα αποτελέσματα των συμφωνιών είναι εμφανέστετα, αφού η Αθήνα, αλλά και η υπόλοιπη Ελλάδα, έχουν γεμίσει με μαγαζιά Ινδων, Μπαγκλαντεσιανών, κ.ο.κ. Και, βέβαια, κοινή πεποίθηση σε καλούς γνώστες και χειριστές του Μεταναστευτικού είναι ότι πίσω από αυτές τις νόμιμες μαζικές «εισαγωγές» εργατικών χεριών, βρίσκονται εξίσου ισχυρά κυκλώματα με αυτά της παράνομης («παράτυπης») μετανάστευσης. Κάποιοι, δε, τόσο από τις χώρες προέλευσης, όσο και στην Ελλάδα, θησαυρίζουν.
Κατά τα λοιπά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλώνεται να εξαπολύει μύδρους κατά των «κυκλωμάτων δουλεμπόρων», στα απέναντι παράλια, και να διεξάγεται, αραιά και που, καμιά «έρευνα» σε ελληνική πρεσβεία σε χώρα προέλευσης νόμιμων μεταναστών, αφήνοντας βέβαια στο απυρόβλητο μεγάλα συμφέροντα, εντός και εκτός Ελλάδας, που έχουν τεράστια οικονομικά οφέλη από αυτές τις ροές.
neostrategy.gr
Photo Salah Darwish
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις