Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας στο ναυάγιο – Δύτες ερευνούν το πολυτελές σκάφος με τηλεκατευθυνόμενες κάμερες προτού ανελκυστεί

Οι ιταλικές Αρχές επιβεβαίωσαν το αίτημα για πρόσθετη ασφάλεια γύρω από το ναυάγιο του πολυτελούς γιοτ Bayesian, το οποίο βυθίστηκε τον Αύγουστο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Βρετανός επιχειρηματίας Μάικ Λιντς, αφού εκφράστηκαν φόβοι ότι υλικό που υπήρχε σε στεγανά χρηματοκιβώτια του σκάφους θα μπορούσε να ενδιαφέρει ξένες κυβερνήσεις.

Οι Ιταλοί εισαγγελείς φοβούνται ότι επίδοξοι κλέφτες μπορεί να προσπαθήσουν να φτάσουν στο ναυάγιο προκειμένου να λεηλατήσουν ακριβά κοσμήματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα επί του σκάφους, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων πληροφοριών, σύμφωνα με το CNN, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές. Οι Αρχές φέρονται να ανησυχούν ότι δύο υπερκρυπτογραφημένοι σκληροί δίσκοι στα στεγανά χρηματοκιβώτια του βυθισμένου γιοτ «θα μπορούσαν να πέσουν σε λάθος χέρια».

Το σκάφος βυθίστηκε κατά τη διάρκεια μιας σφοδρής καταιγίδας στα ανοικτά των ακτών της Σικελίας στις 19 Αυγούστου, χάνοντας τη ζωή τους επτά από τους 22 επιβαίνοντες. Μεταξύ των νεκρών ήταν ο Μάικ Λιντς, 59 ετών και η 18χρονη κόρη του.

bayesian

Οι ιταλικές Αρχές επιβεβαίωσαν στο CNN ότι οι σκληροί δίσκοι του Λιντς θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν ξένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας, και ζήτησαν να φυλάσσεται στενά το σκάφος με επιφανειακή και υποβρύχια επιτήρηση.

«Έγινε δεκτό ένα επίσημο αίτημα για πρόσθετη ασφάλεια του ναυαγίου μέχρι να μπορέσει να ανελκυστεί» δήλωσε στο CNN ο Φραντσέσκο Βενούτο της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Σικελίας. Οι ανησυχίες επικεντρώνονται στους σκληρούς δίσκους που φέρεται να είχε μαζί του ο Λιντς. Οι επιζώντες φέρεται να είπαν στους Ιταλούς εισαγγελείς ότι ο Λιντς «δεν εμπιστευόταν τις υπηρεσίες cloud» και κρατούσε τα δεδομένα του μαζί του. Ο Λιντς πιστεύεται ότι είχε διασυνδέσεις με βρετανικές, αμερικανικές και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών και είχε πουλήσει την Darktrace, μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης στον κυβερνοχώρο που ίδρυσε, στον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Orlando Bravo, συνιδρυτή και διευθύνοντα συνεργάτη της Thoma Bravo με έδρα το Σικάγο, έναντι 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τον Guardian, η προηγούμενη εταιρεία του Λιντς, Autonomy, την οποία πούλησε στη Hewlett-Packard το 2011, ήταν επίσης συνδεδεμένη με κυβερνητικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ και φέρεται να ειδικευόταν σε «προηγμένα συστήματα υποκλοπής υπολογιστών».

Sicily: fear of foreign actors prompts security request for wreck of luxury yacht https://t.co/IEobpcaYWo

— Guardian news (@guardiannews) September 21, 2024

Ο κίνδυνος οι σκληροί δίσκοι του Λιντς που περιέχουν άκρως απόρρητες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων κωδικών πρόσβασης και άλλων ευαίσθητων δεδομένων, να πέσουν στα χέρια ξένων παραγόντων εγείρεται από έναν αξιωματούχο που εμπλέκεται στα σχέδια διάσωσης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, σύμφωνα με το CNN. Δύτες ερευνούν το Bayesian με τηλεκατευθυνόμενες κάμερες προτού ανελκυστεί. Αναμένεται να ολοκληρώσουν τις έρευνες στο ναυάγιο εντός της επόμενης εβδομάδας.

Οι Ιταλοί εισαγγελείς έχουν ξεκινήσει ποινική έρευνα για τη βύθιση του γιοτ μήκους 184 ποδιών, η οποία έγινε καθώς ο Λιντς, μέλη της οικογένειάς του, ο δικηγόρος του και ο τραπεζίτης του γιόρταζαν την αθώωσή του τον Ιούνιο για κατηγορίες απάτης που σχετίζονται με την πώληση της Autonomy στη Hewlett-Packard το 2011 – μια πώληση αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

bayesian_in__3_
O μεγιστάνας Μάικ Λιντς

Η Hewlett-Packard δήλωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει να ασκήσει αγωγή ύψους 4 δισ. δολαρίων κατά της περιουσίας του Λιντς, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή ήταν «προς το συμφέρον των μετόχων», σε μια απόφαση αστικού δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου του 2022 σχετικά με την εξαγορά.

Ο τοπικός εισαγγελέας Ambrogio Cartosio δήλωσε στο CNN ότι δεν έχουν ακόμη ανακτηθεί από το σκάφος προσωπικά αντικείμενα, όπως υπολογιστές, κοσμήματα ή οι σκληροί δίσκοι του Λιντς, αν και αφαιρέθηκε εξοπλισμός που σχετίζεται με το σύστημα πλοήγησης για να προσδιοριστεί γιατί το γιοτ βυθίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά από το ξέσπασμα της καταιγίδας, ενώ είχε σχεδιαστεί για να αντέχει μια τέτοια κατάσταση.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις