Χαλαρώνει το σύστημα πληρωμών στην πάγια ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς διαπιστώνεται ότι ελάχιστοι οφειλέτες παραμένουν συνεπείς στις δόσεις.

Έτσι κι αλλιώς μόνο ένα μικρό ποσοστό, κάτω των 5 δισ. ευρώ, βρίσκεται σε καθεστώς ρύθμισης απο το συνολικό ποσό χρεών προς τη φορολογική διοίκηση το οποίο ξεπερνά τα 107 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.

Την ίδια ώρα όμως ακόμη και αυτοί οι οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση, τελικά τη χάνουν, αφού λόγω αδυναμίας να ανταποκριθούν στις δόσεις.

Για το λόγο αυτό , το ΥΠΕΘΟ και η ΑΑΔΕ ανασχεδιάζουν το ισχύων καθεστώτος, με στόχο οι φορολογούμενοι να μπορούν να παραμείνουν εντός της ρύθμισης.

Η νέα διαδικασία, η οποία προγραμματίζεται να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους, θα προβλέπει μεγαλύτερη ευελιξία για όσους καθυστερούν να πληρώσουν μία ή δύο δόσεις, χωρίς να χάνουν αυτόματα τη ρύθμιση. Το νέο σύστημα θα επιτρέπει τη διατήρηση της ρύθμισης με βάση τον αριθμό των μηνών καθυστέρησης. Επιπλέον, θα γίνει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση για τον αριθμό των οφειλετών που χάνουν τις ρυθμίσεις εξαιτίας αδυναμίας πληρωμής των τρεχουσών δόσεων.

Σήμερα οι ρυθμίσεις των 100, 120, 36-72 δόσεων παραμένουν ενεργές μόνο για παλιά χρέη. Για νέες οφειλές η μόνη ρύθμιση που ισχύει είναι η πάγια, η οποία επιτρέπει την αποπληρωμή σε έως 24 ή 48 δόσεις. Η ΑΑΔΕ αναγνωρίζει ότι πολλοί οφειλέτες δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά αντιμετωπίζουν προσωρινές οικονομικές δυσκολίες ή τεχνικά προβλήματα. Για τον λόγο αυτό θα αξιολογηθούν τα περιθώρια απώλειας της ρύθμισης των δόσεων ώστε να μη χάνονται οι δόσεις εξαιτίας αυτών των παραγόντων.

Η προηγούμενη βελτίωση του πλαισίου έγινε τον Απρίλιο με τον νόμο 5104/2024, ο οποίος έδωσε στους οφειλέτες που έχουν ενεργές ρυθμίσεις περιθώριο έως τρεις μήνες για να τακτοποιήσουν νέες οφειλές προς την Εφορία. Πριν από την αλλαγή αυτή το περιθώριο ήταν εξαιρετικά περιορισμένο επιβάλλοντας άμεση τακτοποίηση τόσο των παλιών όσο και των νέων οφειλών. Σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία, ένας οφειλέτης χάνει τη ρύθμιση αν δεν πληρώσει εμπρόθεσμα μία δόση πέραν της μιας φοράς, καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης για πάνω από έναν μήνα, δεν εξοφλήσει νέα χρέη εντός τριμήνου ή υποβάλει ελλιπή ή ανακριβή στοιχεία κατά την αίτηση για ρύθμιση.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις