Βρίθει λαθών αλλά κυρίως αδικιών η πολιτική της κυβέρνησης για τα επιδόματα.

Με φειδώ και με το σταγονόμετρο θα δοθούν φέτος τα επιδόματα Χριστουγέννων, τα οποία μάλιστα θα πληρωθούν από τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας.

Ωστόσο, για μια ακόμη φορά η επιδοματική πολιτική βρίθει λαθών και, κυρίως, αδικιών…

Στο τέλος του έτους θα δοθούν εφάπαξ μικροποσά από 100 έως 200 ευρώ σε όσους συνταξιούχους έχουν «προσωπική διαφορά», και άρα δεν θα λάβουν αύξηση το νέο χρόνο, και στους ανασφάλιστους ηλικιωμένους (άνω των 67 ετών που λαμβάνουν επίδομα 400 ευρώ μεικτά από τον ΟΠΕΚΑ).

Το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί αναμένεται να κυμανθεί κάτω των 250 εκατ. ευρώ, από τα 300 εκατ. που επιβλήθηκε στις πετρελαϊκές εταιρείες.

Ωστόσο, καίτοι η κυβέρνηση θα δώσει, και σωστά, επίδομα 200 ευρώ στους φτωχούς-ανασφάλιστους , δεν θα δώσει το παραμικρό ποσό στους φτωχούς-ασφαλισμένους. Οι όποιοι, επιπλέον, λαμβάνουν δύο ευρώ λιγότερα από τους ανασφάλιστους, καίτοι πλήρωσαν 30 και 31 έτη ασφαλιστικές εισφορές και οι ο οποίοι επίσης συνταξιοδοτήθηκαν στο 67ο έτος της ηλικίας.

Πρόκειται για τους συνταξιούχους του πρώην ΟΓΑ, ειδικά την διετία 2019-2020 (γεννηθέντες το 1952 και 1953), οι οποίοι ασφαλίζονται στον (πρώην) ΟΓΑ από το 1988, αλλά λαμβάνουν μικρότερη σύνταξη από τους ανασφάλιστους…

Καίτοι πλήρωσαν αγόγγυστα εισφορές υπέρ ΟΓΑ και τα τελευταία χρόνια υπέρ ΕΦΚΑ!

Όπως, αντίστοιχα, δεν θα λάβουν ενίσχυση όλοι οι (υπόλοιποι) φτωχοί συνταξιούχοι του αστικού τομέα. Απ όταν καταργήθηκε το ΕΚΑΣ δεν υπάρχει κατώφλι αποφυγής της φτωχοποίησης…

Εκτός οικονομικής ενίσχυσης μένουν και οι άνεργοι με οικογένειες, οι οποίοι καλούνται να περάσουν το χειμώνα με τα 471 ευρώ το μήνα του επιδόματος της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), ενώ οι περισσότεροι δεν επιδοτούνται καν (άνεργοι πέραν του 12μήνου).

Αντίθετα, θα λάβουν αύξηση 15,7% από 1/1/2025 οι άεργοι οι οποίοι ζουν με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (στα 250 ευρώ το μήνα από 216 τα μονήρη άτομα).

Έκτακτη φορολογία

Τα ποσά για την εφάπαξ-επιλεκτική ενίσχυση θα δοθούν από την έκτακτη φορολογία στις εταιρείες ενέργειας. Είναι κάτι που παραπέμπει σε αναδιανομή εισοδήματος… Είναι όμως έτσι;

Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι πρώτα αφήνονται ασύδοτα τα ολιγοπώλια να διαμορφώνουν τις τιμές και κέρδη κατά το δοκούν (συν 1 δισ. κέρδη το 2023 οι εταιρείες ενέργειας) και, ακολούθως, έρχεται η πολιτεία και εισπράττει τα 3 στο 10 ευρώ των υπερκερδών.

Ωσάν να πρόκειται για προσυμφωνημένους όρους όσων διαμορφώνουν την οικονομική αφαίμαξη και μετά μοιράζονται τα λάφυρα…

Ωστόσο, όταν επιτρέπει η πολιτεία το πάρτι στις τιμές, αυτές μετακυλίονται στην αγορά, με αποτέλεσμα να τροφοδοτείται υπέρμετρα ο πληθωρισμός. Κάτι που επιβαρύνει όλους τους καταναλωτές, αλλά αυξάνει τα κρατικά έσοδα μέσω ΦΠΑ…
Χώρια που, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δείγμα υγιούς οικονομίας οι έκτακτοι φόροι…

ieidiseis.gr

EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις