Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ κατηγορεί τον ΟΗΕ για μεροληψία σε σχέση με τη δράση της Χεζμπολάχ.
Ο ΟΗΕ αποποιείται τις ευθύνες του σε ό,τι αφορά την αποτροπή των επιθέσεων με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ από την Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν, δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.
Απαντώντας σε σχόλια του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Γκάλαντ έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ότι η Χεζμπολάχ κρατάει «όμηρο τον Λίβανο». Ειδικότερα, υπογραμμίζει ότι «ο ΟΗΕ δεν αναγνωρίζει τη δράση της, ούτε εκπληρώνει τη θεμελιώδη υποχρέωσή του – να αποτρέψει τις επιθέσεις Χεζμπολάχ και να απαιτήσει την εφαρμογή του ψηφίσματος 1701» που προβλέπει τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ.
Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει πως «ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου» και τόνισε πως «δεν πρέπει να μετατραπεί σε νέα Γάζα». Η κυβέρνηση Νετανιάχου βγαίνει ενδυναμωμένη από την επίθεση στον Λίβανο καθώς το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης φοβάται τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χεζμπολάχ και στηρίζει με «λευκή επιταγή» μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον Λίβανο.
Το Ισραήλ βρίσκεται σε διαρκή κόντρα με τον ΟΗΕ, έχοντας επανειλλημένα στοχοποιήσει την UNRWA και άλλες υπηρεσίες του Οργανισμού.
Τι είχε αναφέρει ο Αντόνιο Γκουτέρες
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μιλώντας κατά την έναρξη της ετήσιας συζήτησης της Γενικής Συνέλευσης μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών, ανέφερε ότι «τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού», καταχειροκροτούμενος από την πλειονότητα των απεσταλμένων.
Ο Γκουτέρες είπε ότι «η ταχύτητα και η κλίμακα της καταστροφής και των δολοφονιών στη Γάζα δεν έχουν καμία σχέση με οτιδήποτε άλλο στα χρόνια που είμαι γενικός γραμματέας». Σημείωσε ότι πάνω από 200 υπάλληλοι του ΟΗΕ έχουν σκοτωθεί. Πρότεινε η διεθνής κοινότητα «να κινητοποιηθεί για την άμεση κατάπαυση του πυρός, την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων και την έναρξη μιας μη αναστρέψιμης διαδικασίας προς μια λύση δύο κρατών».
«Ποια είναι η εναλλακτική λύση; Πώς μπορεί ο κόσμος να δεχτεί ένα κράτος στο οποίο θα περιλαμβάνεται ένας μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων χωρίς καμία ελευθερία, κανένα δικαίωμα ή αξιοπρέπεια;» διερωτήθηκε.
ΟΗΕ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ-in.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις