Τον δρόμο για τις φυλακές πήραν χθες οι τρεις από τους τέσσερις συλληφθέντες – μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιαλυσού και η οποία ασχολούνταν με τη διακίνηση σε τοξικομανείς, ναρκωτικών ουσιών και κυρίως ηρωίνης!

Στην οργάνωση κατηγορούνται ότι εμπλέκονται τουλάχιστον 5 άτομα, τα τέσσερα εκ των οποίων συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου,  όπου και τους ασκήθηκαν «βαριές» ποινικές διώξεις, καθώς φέρονται από τις αρχές Ιουλίου (2024) που ξεκίνησε η δράση τους, να διακίνησαν περισσότερο από ένα κιλό ηρωίνη στο νησί μας και να αποκόμισαν όφελος άνω των 30.000 ευρώ!

Συγκεκριμένα, στην οργάνωση φέρονται να συμμετείχαν, έχοντας διακριτούς ρόλους ο καθένας, ένας 37χρονος που φέρεται ως ο «αρχηγός», ο 17χρονος γιος του, ένας 23χρονος, ένας 46χρονος που φέρεται ως το άτομο που μετέφερε τις ναρκωτικές ουσίες από την Αθήνα στη Ρόδο και ένας 20χρονος, όλοι Έλληνες.

Σε βάρος των εμπλεκόμενων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για:
• Συγκρότηση, ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση
• Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης
• Διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, από κοινού και κατά μόνας υπό τις ειδικότερες μορφές της αγοράς, της μεταφοράς, της αποθήκευσης, της πώλησης, της κατοχής και της οργάνωσης διεύθυνσης δραστηριοτήτων διακίνησης ναρκωτικών ουσιών κατ’ εξακολούθηση.
• Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες με τις μορφές της απόκτησης, κατοχής και χρήσης περιουσίας, η οποία κατά τον χρόνο κτήσης και περιέλευσης της κατοχής και της χρήσης προερχόταν από εγκληματική δραστηριότητα.
• Απείθεια

Χθες το πρωί, οι τέσσερις συλληφθέντες, ο 37χρονος «αρχηγός» ο 17χρονος γιος του, ο 46χρονος και ο 20χρονος προσήχθησαν ενώπιον του ανακριτή Ρόδου, συνοδευόμενοι από τη συνήγορό τους, κα Ματούλα Παπαβεργή, όπου και απολογήθηκαν, αρνούμενοι τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονται.

Δηλώνουν αθώοι
Την πλήρη άγνοιά του για τα όσα του καταλογίζονται, εξέφρασε – σύμφωνα με πληροφορίες- χθες απολογούμενος στον ανακριτή Ρόδου, ο 37χρονος φερόμενος ως «αρχηγός» της οργάνωσης, ο οποίος και τόνισε πως ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση. Ο 17χρονος γιος του, ωστόσο, αποδέχτηκε ότι πούλησε ηρωίνη μία και μόνο φορά, ενώ ο 46χρονος που βρέθηκε να μεταφέρει στο νησί μας 314,15 γραμμάρια της ίδιας ουσίας δήλωσε πως ήταν η πρώτη φορά που έκανε μεταφορά ναρκωτικών ουσιών. Σε ό,τι αφορά τέλος τον 20χρονο συγκατηγορούμενό τους, εκείνος ισχυρίστηκε, πως η μόνη εμπλοκή του στην υπόθεση είναι η μία και μοναδική φορά που οδηγούσε δίκυκλο, με το οποίο συγκατηγορούμενός του πήγε να δώσει ουσίες.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, με σύμφωνη γνώμη Εισαγγελέα και ανακριτή, ο 37χρονος, ο 46χρονος και ο 20χρονος κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και θα οδηγηθούν στη φυλακή, ενώ ο 17χρονος (ανήλικος) αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του μια φορά το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Η δίμηνη έρευνα των αστυνομικών και οι 560 συναλλαγές
Η υπόθεση θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών στην περιοχή μας και γι’ αυτήν, οι αστυνομικοί του Τμήματος Ιαλυσού εργάζονταν τουλάχιστον για δύο μήνες πριν την εξιχνίασή της, στις 20 Σεπτεμβρίου 2024, χρονικό διάστημα κατά το οποίο και οι εμπλεκόμενοι είχαν «κλειδωθεί» στο στόχαστρό τους.

Βάσει των ίδιων στοιχείων που συλλέχθηκαν από την Αστυνομία και περιλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία, από τις αρχές Ιουλίου 2024 που ξεκίνησε τη «λειτουργία» της η εγκληματική οργάνωση έως και την ημέρα της εξάρθρωσής της, φέρονται να έχουν γίνει 560 συναλλαγές και να έχει διακινηθεί περίπου ένα κιλό ηρωίνης σε τοξικομανείς του νησιού μας!

Τα δε χρήματα που αποκόμισαν από αυτές τις συναλλαγές, υπολογίζονται σε 30.700 ευρώ, σύμφωνα με τις τιμές πώλησης του μισού και ενός γραμμαρίου από τους συλληφθέντες.

Το βασικό ρόλο στην οργάνωση αλλά και το στήσιμο και τον τρόπο λειτουργίας της είχε ο 34χρονος, ο οποίος φρόντιζε να ελέγχει και στο παραμικρό τα υπόλοιπα μέλη, ενώ, σύμφωνα πληροφορίες, δεν δίσταζε ακόμη και να τους εκφοβίζει για να γίνει η «δουλειά» όπως εκείνος ήθελε.

Μάλιστα, για την καλύτερη λειτουργία της οργάνωσης, χρησιμοποιούνταν ειδικά οχήματα και κινητά τηλέφωνα, με τα οποία γινόταν η επικοινωνία μεταξύ των μελών, δύο ασύρματοι για να παρακολουθούν τις συνομιλίες και τις ενέργειες των αστυνομικών Αρχών, ενώ μεταξύ τους είχαν συγκεκριμένες εκφράσεις για τις συνομιλίες τους. Μερικές από τις συνθηματικές λέξεις που χρησιμοποιούσαν ήταν «ντιλίβερι», «φτιάξιμο», «μαγαζί», «μέτρο» για τη ζυγαριά κ.ά.

Σε ό,τι αφορά τη «βάση» της οργάνωσης, αυτή ήταν σε δύο σημεία: Σε ένα σπίτι του «αρχηγού» αλλά και σε ένα παράπηγμα στην πόλη της Ρόδου. Εκεί, ήταν αποθηκευμένες οι ποσότητες που διακινούνταν, εκεί συσκευάζονταν και εκεί γίνονταν οι συνεννοήσεις για τον διαμοιρασμό τους. Μάλιστα, φρόντιζαν οι μεταφορές ναρκωτικών που θα έκαναν για πώληση, να είναι σε κοντινή απόσταση.

Η εγκληματική οργάνωση είχε επίσης και «τιμοκατάλογο», ανάλογα με το πελατολόγιο. Έτσι, αν ο «πελάτης» ήταν τακτικός, τότε μπορούσε να προμηθευτεί προς 30 ευρώ το γραμμάριο την ηρωίνη και 15 ευρώ το μισό γραμμάριο της ίδιας ουσίας. Σε διαφορετική περίπτωση, η τιμή πώλησης ήταν 20 ευρώ το μισό γραμμάριο ηρωίνης και 35 ευρώ η τιμή για ένα γραμμάριο της ναρκωτικής ουσίας.

Η συντονισμένη «έφοδος» της Αστυνομίας και οι συλλήψεις
Όπως επίσημα ανακοινώθηκε, η αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2024 στη Ρόδο, υπό τον σχεδιασμό – συντονισμό του Αστυνομικού Τμήματος Ιαλυσού και με τη συμμετοχή Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), και εντοπίστηκαν διαδοχικά όλα τα μέλη της συμμορίας, προσήχθησαν, ελέγχθησαν, πραγματοποιήθηκαν έρευνες στις κατοικίες τους και τελικά συνελήφθησαν τέσσερα άτομα.

Από τη μεθοδική – συστηματική αστυνομική έρευνα, καθώς και την ανάλυση – μελέτη στοιχείων της υπόθεσης, προέκυψαν σημαντικά προδικαστικά ευρήματα για τη δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα:
• διαπιστώθηκε η σύνθεση της συμμορίας,
• διευκρινίστηκε ο ρόλος και η ιεραρχική σχέση των μελών,
• διακριβώθηκαν οι μεταξύ τους συνεργασίες – διασυνδέσεις,
• εξακριβώθηκε η μέθοδος δράσης τους (modus operandi),
• προσδιορίστηκε το χρονικό διάστημα της εγκληματικής δραστηριότητας,
• διαπιστώθηκε ο τρόπος προμήθειας, αποθήκευσης, διάθεσης των ναρκωτικών και οι τιμές πώλησής τους,
• διασαφηνίστηκε ο τρόπος νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα («ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»),
• υπολογίστηκαν οι διακινηθείσες ποσότητες ηρωίνης και η συνολική χρηματική τους αξία,
• αποκρυπτογραφήθηκαν οι κώδικες επικοινωνίας των δραστών,
• εντοπίσθηκαν οι χώροι «καβάτζες» που απέκρυπταν τα ναρκωτικά,
• κατασχέθηκαν τα μέσα που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση.

Αναλυτικότερα, όπως προέκυψε, ο 37χρονος τουλάχιστον από αρχές Ιουλίου του 2024 συνέστησε την εγκληματική ομάδα, ως αρχηγικό μέλος, με τη συμμετοχή των υπολοίπων δραστών, οι οποίοι είχαν ρόλους μεταφορέα – διακινητή και κατεύθυνε ολοκληρωτικά τη δράση τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, ο 37χρονος είχε στρατολογήσει στην εγκληματική ομάδα τον 17χρονο, που τυγχάνει συγγενικό του πρόσωπο.

Οι δράστες εμπορεύονταν ποσότητες ηρωίνης σε τιμές που κυμαινόταν από 30 έως 35 ευρώ το γραμμάριο και από 15 έως 20 ευρώ το μισό γραμμάριο, ανάλογα με το πελατολόγιό τους.

Για να πετύχουν τον σκοπό τους, χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένες τηλεφωνικές συνδέσεις (επιχειρησιακά τηλέφωνα) και κωδικοποιημένες εκφράσεις στις μεταξύ τους επικοινωνίες. Επίσης, διέθεταν ιδιωτικά οχήματα για τη μεταφορά – παράδοση των ναρκωτικών. Ενώ παράλληλα λάμβαναν αυξημένα μέτρα αποφυγής του εντοπισμού τους, παρακολουθώντας τις αναλογικές συχνότητες ασυρμάτων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο αρχηγός της συμμορίας φρόντιζε για την αγορά – προμήθεια της ηρωίνης, την οποία μετέφερε συγκεκριμένο στέλεχος στο νησί, για περαιτέρω διάθεση. Επίσης, καθόριζε το πελατολόγιο, τις τιμές και συγκέντρωνε το σύνολο των παράνομων εσόδων διαμοιράζοντας μέρος τους στα υπόλοιπα μέλη, ελέγχοντας πλήρως τις ενέργειές τους.

Οι ναρκωτικές ουσίες αποθηκεύονταν σε συγκεκριμένους χώρους «καβάτζες», που λειτουργούσαν ως σημεία συνάντησης και ορμητήρια της οργάνωσης.
Κατά την αστυνομική επιχείρηση, που έγινε χθες το πρωί, εντοπίσθηκε αρχικά κατά την άφιξή του με πλοίο από Πειραιά ο 46χρονος, ο οποίος μετέφερε πάνω από 300 γραμμάρια ηρωίνης.

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, σωματικές και σε κατοικίες, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• Ηρωίνη συνολικού βάρους 314,15 γραμμαρίων, σε τρεις ισοβαρείς συσκευασίες.
• 2 ζυγαριές ακριβείας.
• 9 κινητά τηλέφωνα (επιχειρησιακά).
• 2 ασύρματοι, συντονισμένοι σε συχνότητες της Ελληνικής Αστυνομίας.
• Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και 2 δίκυκλα.
• 21.310 ευρώ.

rodiaki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις