Με την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κλείνει ο πρωθυπουργός την πενθήμερη παρουσία του στη Νέα Υόρκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του ξεκίνησε αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Ελλάδα θα γίνει από το 2025 μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Είναι η έκτη φορά που βρίσκομαι ενώπιόν σας αλλά η πρώτη ως ηγέτης μιας χώρας που είναι επικείμενο μέλος του Συμβουλίου Αασφαλείας του ΟΗΕ. Η Ελλάδα σας ευγνωμονεί για την εμπιστοσύνη που δείχνετε στην υποψηφιότητα μας», είπε.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι λέξεις με τις οποίες θα κινηθεί είναι Διάλογος, διπλωματία και δημοκρατία, όλες με ελληνική ρίζα.
«Αυτές θα είναι οι προτεραιότητές μας», τόνισε με γνώμονα την ειρηνική διευτθέτηση των διαφορών, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του χάρτη του ΟΗΕ, την κλιματική ειρήνη και τα παιδιά και την θαλάσσια ασφάλεια.
«Ο κόσμος μας γίνεται ολοένα και λιγότερο ασφαλής», πρόσθεσε και σημείωσε ότι «Εν μέσω απειλών υπάρχουν μοναδικές ευκαιρίες για να συνεργαστούμε σε παγκόσμια κλίμακα. Είμαστε σε σημείο καμπής. Σε αυτή την αίθουσα εκπροσωπούμε την συλλογική φωνή της διεθνούς κοινότητας».
«Στο συμβούλιο ασφαλείας η Ελλάδα θα κάνει ότι μπορεί για να δρα ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας».
Θέλουμε να επιλύσουμε το ζήτημα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία
Η Ελλάδα λόγω της γεωγραφίας της ζει σε μια δύσκολη γειτονιά και επανηλλειμένα έχω μιλήσει για τις δυσκολίες και τις τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία. Τα τελευταίο χρόνο έχω συναντήσει έξι φορές τον Πρόεδρο Ερντογάν. Υπογράψαμε την διακήρυξη των Αθηνών και θα συνεχίσουμε να εξερευνούμε πως θα βελτιώσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις. Κρατούμε τους διαύλους επικοινωνίας ανοικτούς για να αποφύγουμε οποιαδήποτε ένταση. Η Ελλάδα επιθυμεί να επιλύσει το μόνο πρόβλημα που έχουμε με τον γείτονά μας. Τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και τον καθορισμό της ΑΟΖ στο Αιγαίο. Δεν έχουμε καταφέρει να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές είναι καταδικασμένες να μην επιλυθούν. Άκουσα τον Πρόεδρο Ερντογάν να λέει ότι ο καθορισμός σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο απότελεί κάτι προς το συμφέρον όλης της Ανατολικής Μεσογείου. Πιστεύω σθεναρά ότι έχουμε παράθυρο ευκαιρίας και πρέπει να είμαστε γενναίοι και σοφοί να αδράξουμε την ευκαιρία.
Για το Κυπριακό: Καλούμε την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
«Θα πρέπει και οι δυο να επιδείξουμε μια συνεκτική προσέγγιση σε κάθε κομμάτι της συμπεριφοράς μας.
Σε σχέση με το Κυπριακό και μιλάμε για την 50η επέτειο της τουρκικής κατοχής και δυστυχώς εκεί δεν βλέπουμε καμία πρόοδο στις τουρκικές θέσεις. Έχουμε μια παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του ευρωπαϊκού χάρτη. Ως πρωθυπουργός της Ελλάδας θα ήθελα να επαναλάβω την δέσμευσή μας ως προς την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και φυσικά μια λύση διζωνικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία μια υπηκοότητα και φυσικά με μια νομική διεθνή υπόσταση σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Μια λύση δυο κρατών δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και δεν θα γίνει αποδεκτή. Είναι μη λύση».
Καλούμε την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Μήνυμα στα Σκόπια: Οι διεθνείς συφωνίες πρέπει να τηρούνται στο ακέραιο
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα δυτικά βαλκάνια λέγοντας ότι η Ελλάδα είχε πάντα όραμα για την περιοχή. 21 έτη μετά την ατζέντα της Θεσσαλονίκης υπάρχουν προκλήσεις. Οι πολιτικοί ηγέτες των δυτικών Βαλκανίων πρέπει μέσω πράξεων και όχι λόγων ενστερνιστούν το ευρωπαϊκό μέλλον να παγιώσουν το κράτος δικαίου, την ελευθερία έκφρασης να κάνουν μεταρρυθμίσεις. Στέλνοντας μάλιστα μήνυμα στα Σκόπια και την Αλβανία είπε ότι η αναβίωση των εθνικισμών δεν έχει χώρο σήμερα.
Ειδικά αναφερόμενος στη Βόρεια Μακεδονία είπε ότι οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές στο ακέραιο είτε μιλάμε για την Συμφωνία των Πρεσπών είτε για την Πρίστινα. Ήρθε η ώρα να θυμηθούμε τα λόγια του Τσόρτσιλ ότι τα Βαλκάνια παράγουν περισσότερη ιστορία από όση μπορούν να αντέξουν.
Να μπουν κανόνες και πλαίσιο στην χρήση της τεχνολογίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και στην έλλειψη πλαισίου. «Η ΕΕ προσπαθεί να το κάνει αλλά δεν μπορεί μόνη της», είπε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός είπε ότι αν υπάρξει παγκόσμια συμφωνία τότε η τεχνητή νοημοσύνη θα εφαρμοστεί σωστά παγκοσμίως. Είναι ένα ζήτημα επιτακτικής ανάγκης. Κάθε μέρα τα παιδιά μέσα από τις πλατφόρμες εκτίθενται σε περιεχόμενο που μπορεί να κρύβει κινδύνους. Οι αλγόριθμοι προσπαθούν να έχουν τα παιδιά online για περισσότερο διάστημα και έτσι χάνουν τον πραγματικό κόσμο, είπε. Ο εγκέφαλος των παιδιών μπορεί να αλλάξει με τρόπο που δεν φανταζόμαστε.
Γι αυτό συγχαίρω την Αυστραλία που έθεσε ηλικιακό όριο. Πρέπει να γίνει διάλογος για να ληφθούν μέτρα και να προτεραιοποιηθούν.
Η τεχνολογία πρέπει να λειτουργεί με κανόνες».
Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού στον ΟΗΕ:
newsbeast.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις