Το μήνυμα που ήθελε να περάσει ο πρωθυπουργός είναι το ότι η κυβέρνηση συζητά με τον Ταγιπ Ερντογαν δεν σημαίνει ότι συμφωνεί.
Την ίδια στιγμή ωστόσο η εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής σε δημοσίευμα της ανέφερε ότι ο τούρκος ΥΠΕΞ θα επισκεφτεί την Αθήνα πριν από το τέλος του χρόνου. Στις συναντήσεις με τον Γιώργο Γεραπετρίτη θα συζητηθούν οι πτυχές του διεθνούς δικαίου επί του οποίου θα γίνει η συζήτηση, το χρονικό πλαίσιο του διαλόγου, το διεθνές δικαστήριο στο οποίο θα παραπεμφθεί η διαφορά αν διαπιστωθεί πως δεν υφίσταται κοινός τόπος (διεθνές δικαστήριο της Χάγης ή Αμβούργο) και ενδεχομένως άλλα ζητήματα «Αρχής», όπως για παράδειγμα αν η συζήτηση θα αφορά αποκλειστικά το Αιγαίο ή και την ανατολική Μεσόγειο.
Με βάση όλα αυτά και καθώς οι διεθνείς πιέσεις για να γίνει η περιοχή μία ήρεμη θάλασσα εντείνεται το πατριωτικό κομμάτι της ΝΔ εμφανίζεται να αγωνία για το τι μέλη γενέσθαι.
Το Μέγαρο Μαξίμου από την άλλη γνωρίζει πολύ καλά ότι οι 11 βουλευτές που εξέφρασαν στην διαφωνία τους για το χειρισμό των κόκκινων δανείων από την κυβέρνηση θα γίνουν πολύ περισσότεροι στην περίπτωση που δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ανοίγουν εθνικά θέματα τα οποία είναι ταμπού για την χώρα μας.
Εάν δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει ότι ο δρόμος της Χάγης είναι ένας σωστός τρόπος για να ληφθούν τα δύο θέματα που απασχολούν τις δύο πλευρές (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα) το σίγουρο είναι ότι θα βρεθεί απέναντι στον Αντώνη Σαμάρα και τον Κώστα Καραμανλή, αλλά και τους βουλευτές που επηρεάζουν.
Και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί σε παλαιότερες τοποθετήσεις τους είχαν διαφωνήσει έντονα με το ενδεχόμενο της προσφυγής στην Χάγη.
Ο Αντώνης Σαμαρας σε συνέντευξη του είχε τονίσει ότι «Προσφυγή στη Χάγη σημαίνει εκ των προτέρων συνθηκολόγηση της Ελλάδας σε «συνυποσχετικό» που παρακάμπτει το Δίκαιο της Θάλασσας» σημειώνοντας πως «θα παραιτηθούμε μόνοι μας από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το διεθνές δίκαιο» . Τότε είχε μάλιστα αναφέρει και την περιβόητη φράση ότι «με πειρατές δεν κάνεις διάλογο».
Αλλά και ο Κώστας Καραμανλής σε ομιλία του αναφερόμενος στο θέμα αυτό είχε τονίσει ότι «Είναι λοιπόν αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις, δικαιώματος στο Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμα και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό».
Μέσα από αυτές τις δηλώσεις καταλαβαίνει κανείς ότι το ρήγμα που θα δημιουργηθεί μέσα στην ΝΔ θα είναι βαθύ και μεγάλο. Όπως μάλιστα σημειώνουν γαλάζιοι παράγοντες το σίγουρο είναι ότι η αντίδραση πολλών βουλευτών της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση θα είναι σφοδρή και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις συνεπείς της .
Ο πρωθυπουργός πάντως αναφέρθηκε στην συνάντηση του με τον Ταγιπ Ερντογάν λέγοντας : «Ξαναλέω, το γεγονός ότι συζητάμε δεν σημαίνει και ότι συμφωνούμε σε όλα. Η Ελλάδα δεν μπαίνει καν στη διαδικασία συζήτησης περί αναγνώρισης ψευδοκράτους ούτε προφανώς βάζουμε «στο ζύγι» ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Συμφωνήσαμε για στενότερη συνεργασία στο μεταναστευτικό και για νέα συνάντηση του ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στις αρχές του 2025.»
topontiki.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις