Ο Mr. Tesla Έλον Μασκ θέλει να διερευνήσει τα υψηλά ποσοστά απουσιών των εργαζομένων

Σάλος έχει ξεσπάσει στη Γερμανία με την Tesla, εταιρεία του Έλον Μασκ, να υποστηρίζει με θέρμη τις ξαφνικές επισκέψεις της εργοδοσίας σε σπίτια ασθενών που δηλώνουν αναρρωτική άδεια προκειμένου να διαπιστώσουν αν είναι πράγματι άρρωστοι και δεν κάνουν βόλτες δεξιά κι αριστερά.

Όπως αναφέρει η Tesla, ο επικεφαλής της εταιρείας προέβη σε αυτή την κίνηση καθώς έχει δεσμευτεί να διερευνήσει τα υψηλά ποσοστά απουσιών των εργαζομένων.

Ο Αντρέ Τίρινγκ, διευθυντής του τεράστιου εργοστασίου ης Tesla στα περίχωρα του Βερολίνου, δήλωσε ότι η εμφάνιση στελεχών στα σπίτια των εργαζομένων δεν είναι ασυνήθιστη.

«Θέλαμε να κάνουμε έκκληση στην εργασιακή ηθική του εργατικού δυναμικού», δήλωσε ο ίδιος στο Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου.

Η απόφαση περί «εφόδου» των εργοδοτών σε σπίτια υπαλλήλων που απουσιάζουν με το επιχείρημα ότι είναι άρρωστοι, έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή.

Οι προϊστάμενοι της  Tesla πραγματοποίησαν ελέγχους σε 30 υπαλλήλους στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να καταπολεμήσουν το μεγάλο αριθμό απουσιών.

Από την πλευρά της, η αυτοκινητοβιομηχανία έχει δώσει μπόνους στο προσωπικό που εμφανίζεται τακτικά στη δουλειά.

Το προσωπικό που επικαλέστηκε ασθένεια στο τεράστιο εργοστάσιο του Βερολίνου έφτασε το 17% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με το μέσο ποσοστό αναρρωτικής άδειας στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία (λίγο περισσότερο από 5%).

Η αναρρωτική άδεια είναι επίσης υψηλότερη τις Παρασκευές, όπως ανέφεραν πολλά στελέχη της εταιρείας.

«Αυτό δεν αποτελεί ένδειξη κακών συνθηκών εργασίας, επειδή οι συνθήκες είναι ίδιες όλες τις εργάσιμες ημέρες και σε όλες τις βάρδιες. Υποδηλώνει ότι το γερμανικό κοινωνικό σύστημα γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης σε κάποιο βαθμό», επισημαίνει ο διευθυντής του τεράστιου εργοστάσιο της Tesla στα περίχωρα του Βερολίνου.

Απαντώντας σε ένα tweet σχετικά με τα υψηλά ποσοστά απουσίας των εργαζομένων, ο Mr. Tesla έγραψε χαρακτηριστικά:

«Ακούγεται τρελό. Oι τηλεφωνικές κλήσεις σε ασθενείς ήταν ένα μακροχρόνιο πρόβλημα στο εργοστάσιο της Tesla στη Γερμανία, το οποίο είναι το μοναδικό εργοστάσιο της εταιρείας στην Ευρώπη και απασχολεί περίπου 12.000 άτομα.

Πέρυσι, ο «Herr Thierig» (κύριος Τίρινγκ) είχε προειδοποιήσει το προσωπικό της εταιρείας για τις αναρρωτικές άδειες :

«Δεν θα ανεχτούμε κάποιους ανθρώπους να λυγίζουν για άλλους που απλώς δεν θέλουν να έρθουν στη δουλειά. Δεν υπάρχει χώρος στο εργοστάσιο του Έλον Μασκ για ανθρώπους που δεν σηκώνονται από το κρεβάτι το πρωί».

Την περασμένη Πέμπτη, ο Αντρέ Τίρινγκ και ο διευθυντής προσωπικού Έρικ Ντέμλερ ανακοίνωσαν στο προσωπικό ότι επισκέφθηκαν σπίτια υπαλλήλων που είναι ασθενείς, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο Ντέμλερ ανέφερε μάλιστα ότι τους χτύπησαν το κουδούνι και σε ορισμένες περιπτώσεις οι υπάλληλοι τους έλεγαν ότι θα καλούσαν την αστυνομία.

Το IG Metall, γερμανικό σωματείο αυτοκινητοβιομηχανιών, υποστηρίζει ότι το υψηλό ποσοστό απουσιών οφείλεται στην υπερκόπωση του προσωπικού και την εργασία του σε επικίνδυνες συνθήκες.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμα της Telegraph, ο Μασκ είναι πολέμιος των συνδικάτων και η Tesla έχει επανειλημμένως συγκρουστεί με την IG Metall στη Γερμανία.

Η πλειοψηφία του προσωπικού ψήφισε πρόσφατα κατά του διορισμού εκπροσώπων των συνδικάτων στο συμβούλιο των εργαζομένων του εργοστασίου στις αρχές του έτους, σχολιάζει η Telegraph.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις