Τι κρύβεται πίσω από την εξαγγελία ίδρυσης «μουσουλμανικού κράτους» στα πρότυπα του Βατικανού μέσα στα Τίρανα. Σε πλήρη εφαρμογή τα νεοοθωμανικά σχέδια του «σουλτάνου»

Νέο «φρούτο» στην αλλοπρόσαλλη πολιτική του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράµα αποτελεί η εξαγγελία για δηµιουργία «ανεξάρτητης περιοχής» µέσα στην αλβανική πρωτεύουσα προκειµένου να εγκαθιδρυθεί θρησκευτικό µουσουλµανικό κράτος, στα πρότυπα του Βατικανού.

  • Νικ. Σταυρουλάκις

Σύµφωνα µε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Βαλκανικό Περισκόπιο, ο Ράµα ανακοίνωσε ότι θα παραχωρήσει έκταση ίση µε πέντε οικοδοµικά τετράγωνα στα Τίρανα για να δηµιουργηθεί ανεξάρτητο θρησκευτικό κράτος, όπως η λεγόµενη «Αγία Εδρα» στη Ρώµη. Σύµφωνα µε τις εξαγγελίες, το «κράτος» θα παραχωρηθεί στην κοινότητα των µουσουλµάνων Μπεκτασί και θα αποτελεί τη θρησκευτική έδρα του συγκεκριµένου δόγµατος.

Σύµφωνα και µε ανταπόκριση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), η αλβανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόµενο να δηµιουργήσει αυτό το «κυρίαρχο κράτος» των Μπεκτασί σε µία έκταση περίπου 100 στρεµµάτων στα Τίρανα, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ε. Ράµα την Κυριακή 22 Σεπτεµβρίου. Το νέο «µικροκράτος» θα ιδρυθεί ως πολιτική εστία των µουσουλµάνων της συγκεκριµένης αδελφότητας, η οποία πληθυσµιακά είναι η τέταρτη σε µέγεθος θρησκευτική κοινότητα της Αλβανίας. Προηγούνται, κατά εκτιµήσεις, οι σουνίτες µουσουλµάνοι, οι ορθόδοξοι χριστιανοί και ακολούθως οι καθολικοί.

Μάλιστα την πρόθεσή του ανακοίνωσε και από το βήµα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Σύµφωνα µε τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, η απόφαση ελήφθη ως συµβολή στη µετριοπάθεια και την ειρηνική συνύπαρξη των Εκκλησιών, χαρακτηριστικά που αποδίδονται στη συγκεκριµένη µουσουλµανική αδελφότητα.

«Εµπνευσή µας είναι να υποστηρίξουµε τη µετατροπή του Παγκόσµιου Κέντρου Μπεκτασί των Τιράνων σε κυρίαρχο κράτος, ένα νέο κέντρο µετριοπάθειας, ανεκτικότητας και ειρηνικής συνύπαρξης» είπε ο Ράµα. Από την περασµένη Κυριακή η αλβανική κυβέρνηση «πουσάρει» επικοινωνιακά την εξαγγελία, την οποία ο Αλβανός ηγέτης προσπαθεί να πουλήσει ως µέρος της εικόνας ενός µετριοπαθούς ηγέτη που προωθεί την ειρήνη. Αγνωστο εάν η τουρκοαλβανική συµµορία που κυβερνά την Αλβανία προωθεί τον Ράµα για βραβείο Νόµπελ Ειρήνης. Η οµιλία του δόθηκε στη δηµοσιότητα και από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Αλβανία. Ωστόσο, «από τα χαρακτηριστικά των πραγµάτων προκύπτει η αλήθεια και όχι από τα λόγια»…

Με την κίνηση αυτήν ο Ράµα φέρνει το βαθύ Ισλάµ στην καρδιά της Ευρώπης. Το θρησκευτικό Τάγµα των Μπεκτασήδων ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα µέσα στην Οθωµανική Αυτοκρατορία και θεωρείται µυστικιστικός κλάδος του Ισλάµ. Το Τάγµα των Μπεκτασί (Bektaşi) ∆ερβίσηδων ανήκει στο Σουφικό Ισλάµ και αποτελεί έκφραση του ισλαµικού µυστικισµού. Πήρε διαστάσεις σε Μ. Ανατολή, Μικρά Ασία και Βαλκάνια µέσα στην οθωµανική περίοδο, ενώ εξαπλώθηκε και στο Ιράν. Θεωρείται ότι ανήκει στη µερίδα του κινήµατος του ανεκτικού Ισλάµ, ανοικτού σε άλλες θρησκείες και φιλοσοφίες. Οι Μπεκτασήδες θεωρούνται µετριοπαθείς αξιοποιώντας στοιχεία της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης µε το Σιιτικό αλλά και το Σουνιτικό (ορθόδοξο) Ισλάµ. Με άλλα λόγια είναι ό,τι πιο βαθύ υπάρχει στο Ισλάµ.

Για το θέµα αυτό ο ευρωβουλευτής Φρ. Μπελέρης κατέθεσε ερώτηση στην Κοµισιόν (26/9/24) τονίζοντας ότι το νέο «Κυρίαρχο Κράτος του Τάγµατος των Μπεκτασήδων» που θα λειτουργεί µέσα στο αλβανικό κράτος θα έχει τα δικά του διπλωµατικά έγγραφα, σύνορα, αλλά και µια ξεχωριστή διοικητική δοµή, στο οποίο θα πολιτογραφούνται µόνο Σιίτες Μουσουλµάνοι, µέλη της θρησκευτικής κοινότητας των Σούφι».

Επειδή ακριβώς θεωρείται κίνηµα µετριοπαθές, ανεκτικό σε άλλα δόγµατα, η Τουρκία µπορεί να καλύπτει εντέχνως τους τρόπους που θα το χρησιµοποιήσει στα στρατηγικά της σχέδια. Σε κάθε περίπτωση είναι φιλοσοφικό «παιδί» της οθωµανικής κυριαρχίας και θα χρησιµοποιηθεί σαν καµουφλάζ διακίνησης πρακτόρων και άλλων χρήσιµων στοιχείων στη συνολική προσπάθεια διείσδυσης του Ισλάµ στην Ε.Ε., που, ως γνωστόν, έχει αρχίσει εδώ και πολύ καιρό. Να σηµειωθεί ότι µερικοί από τους πιο σηµαντικούς ηγέτες του εγκαταστάθηκαν στην Αλβανία στον γενικό διωγµό του Ισλάµ από την κεµαλική Τουρκία. ∆εν έχει καµία σηµασία ότι η χώρα αυτή ανήκει κατά βάση στο Σουνιτικό και όχι στο Σιιτικό Ισλάµ. Η Σουνιτική Αγκυρα συνεργάζεται στενά µε τη Σιιτική Τεχεράνη, καθώς θρησκευτικές αποκλίσεις δεν αφορούν το πολιτικό Ισλάµ, ενώ οι Μπεκτασήδες λειτουργούν σαν γέφυρα των δύο τάσεων.

Με την απόφαση αυτή ο Ράµα πλήττει ευθέως και τη χριστιανική θρησκευτική ευαισθησία της πλειονότητας των ευρωπαϊκών λαών, και µάλιστα σε µία περίοδο που η µουσουλµανική παρουσία στην Ε.Ε. στρέφει τα εκλογικά σώµατα στις χώρες-µέλη σε περισσότερο συντηρητικές θέσεις. Ο Ράµα εκτελεί κανονικότατα σχέδιο του Ερντογάν, όπως αποδεικνύουν τόσο οι µεταναστευτικές επιθέσεις στο ευρωπαϊκό έδαφος προερχόµενες εκ Τουρκίας όσο και οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου από το παρελθόν, όταν κατηγορούσε την Ε.Ε. ότι αποτελεί «κλειστό χριστιανικό κλαµπ», την ίδια ώρα που δήλωνε ότι στην Τουρκία «οι µιναρέδες είναι ξίφη που σκίζουν τον ουρανό». Οποιος ξεχνά τέτοιες δηλώσεις είναι άξιος της µοίρας του…

Ο Ράµα είναι πλέον τελειωµένο ανδρείκελο του Ερντογάν, υποχείριο του τουρκικού επεκτατικού µηχανισµού, που απλώς εκτελεί τουρκικά πολιτικά σχέδια και προγράµµατα, στο πλαίσιο της επεκτατικής τουρκικής στρατηγικής στα Βαλκάνια. Να θυµίσουµε ότι µε τουρκική χρηµατοδότηση κατασκευάστηκε ένα µεγαλειώδες τζαµί στα Τίρανα, το µεγαλύτερο στα Βαλκάνια. Το θεµελίωσε ο Ερντογάν (17/1/22) και για την οικοδόµησή του η τουρκική κυβέρνηση διέθεσε 30 εκατ. ευρώ.

Προφανώς η εξαγγελία του Αλβανού πρωθυπουργού έχει και εκλογικές βλέψεις, αλλά σε πρώτο λόγο υλοποιεί σχέδια που επεξεργάζονται εδώ και καιρό τα επιτελεία των Τουρκοσυµβούλων που τον περιβάλλουν, καθώς µε την κίνηση αυτήν η Τουρκία «πατάει» γερά και θρησκευτικά στην Αλβανία.

Ποιο είναι το θρησκευτικό Τάγμα των Μπεκτασί που θεωρείται μυστικιστικός κλάδος του Ισλάμ

Ως ισλαμική αδελφότητα οι Μπεκτασήδες (προερχόμενοι από το πνευματικό κίνημα των Σούφι) λειτουργούν και προσδιορίζονται με χαρακτηριστικά «ανατολικού μυστικισμού», κατά τρόπο που ευνοείται η μυστική δράση «ορισμένων μελών». Οι Μπεκτασήδες αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του πληθυσμού της Αλβανίας, σύμφωνα με την απογραφή του 2023. Λίγο λιγότεροι από το 50% των 2,4 εκατ. κατοίκων της χώρας είναι μουσουλμάνοι.

«Η κυριαρχία του Τάγματος Μπεκτασί αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στην ενίσχυση των αξιών της συμπερίληψης, της θρησκευτικής αρμονίας και του διαλόγου σε έναν όλο και πιο διαιρεμένο κόσμο» ανέφερε σε ανακοίνωση εκφράζοντας την ικανοποίησή του και διευκρινίζοντας ότι το τάγμα «θα αποκτήσει μια κυριαρχία παρόμοια με αυτή του Βατικανού».

Κυριακάτικη Δημοκρατία-newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις