Οι κάμερες της οργάνωσης «Καλλιστώ» έχουν «πιάσει» δύο λύκους ο ένας είναι μάλλον τραυματισμένος και ο άλλος αδύναμος

Αναστατωμένοι είναι οι κάτοικοι αρκετών χωριών του Δήμου Αριστοτέλη, στη Χαλκιδική από τις επιθέσεις που έχουν γίνει από λύκους είτε σε αιγοπρόβατα, είτε σε δεσποζόμενα σκυλιά.

Μάλιστα μια από τις επιθέσεις έγινε την ώρα που ο κηδεμόνας ενός σκύλου το είχε βγάλει βόλτα!

Οι επιθέσεις έχουν σημειωθεί σε διάφορα χωριά που βρίσκονται στην κοιλάδα από την Στρατονίκη, το Νεοχώρι και την Αρναία, με τους λύκους να περνούν τον φράχτη και να εισέρχονται σε αυλές αγροικιών και κατοικιών σκοτώνοντας σκυλιά.

Όπως εξήγησε στο thestival.gr ο Δρ Βιολογίας και επιστημονικά υπεύθυνος για τον λύκο στην περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ», Γιώργος Ηλιόπουλος στις περισσότερες περιπτώσεις η συμπεριφορά των άγριων ζώων συνδέεται με τις συμπεριφορές των ανθρώπων.

Εάν και μέχρι σήμερα ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσοι είναι οι λύκοι που έχουν πραγματοποιήσει τις επιθέσεις, η «Καλλιστώ» που έχει επισκεφτεί την περιοχή για να βοηθήσει τις αρχές και τους κατοίκους έχει τοποθετήσει κάμερες και έχει καταγράψει δύο λύκους, εκ των οποίων το ένα φαίνεται να είναι τραυματισμένο και το άλλο ιδιαίτερα αδύναμο όπως αποτυπώνεται και στη φωτογραφία που παραχώρησε η περιβαλλοντική οργάνωση στο thestival.gr:

«Στην περιοχή της Στρατονίκης υπάρχει ένα σχεδόν αφύλακτο κοπάδι από γίδια το οποίο προσελκύει τους λύκους, δηλαδή υπάρχει μια πηγή προσέλκυσης τους. Έτσι είτε έχεις 50 λύκους, είτε δύο εάν υπάρχει μια πηγή προσέλκυσης τροφής θα έχουμε αυτά τα αποτελέσματα» τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος προσθέτοντας ότι στη Χαλκιδική δεν έχει γίνει καταγραφή του πληθυσμού των λύκων ενώ παράλληλα «δεν ξέρουμε τη διαθεσιμότητα τροφής για τους λύκους στο βουνό».

Μια από τις αιτίες που οι λύκοι κατεβαίνουν σε οικιστικές περιοχές αναζητώντας τροφή και τελικά επιτίθενται σε σκύλους είναι -όπως τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος– η μείωση κατά 70% της ορεινής κτηνοτροφίας.

«Τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί δραματικά η ορεινή κτηνοτροφία σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας της τάξης του 70% οπότε ενδεχομένως σε κάποιες περιοχές να εκλείπει ή να έχει μειωθεί το θήραμα που είναι ευάλωτο για τους λύκους. Δηλαδή εκεί που πρώτα υπήρχαν κτηνοτροφικά ζώα και συγκέντρωναν αρκετές επιθέσεις, το αμέσως επόμενο ευάλωτο ζώο είναι ο σκύλος» ανέφερε και πρόσθεσε ότι υπήρξαν επιθέσεις σε σκύλους στην Χαλκιδική «από 2-3 λύκους από ότι είδαμε στις κάμερες οι οποίοι έχουν εξειδικευτεί στο να σκοτώνουν σκυλιά».

Περαιτέρω δε, ο κ. Ηλιόπουλος επισήμανε ότι όλα αυτά τα περιστατικά που έχουν σημειωθεί δεν είναι μέσα σε κατοικημένη περιοχή «αλλά περιμετρικά των οικισμών σε αγροικίες ή μεμονωμένες οικίες μέσα στο δάσος».

Οι προτάσεις που έχει καταθέσει η «Καλλιστώ» προς τους αρμόδιους φορείς για να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο αφορούν την τοποθέτηση αποτρεπτικών μέσων ενώ συνεχίζεται η παρακολούθηση των λύκων μέσα από τις κάμερες που έχει τοποθετήσει σε διάφορες περιοχές.

«Έχουμε κάνει ένα υπόμνημα στο Δασαρχείο και στο υπουργείο με πέντε- έξι προτάσεις, όπως η συνέχιση της παρακολούθησης που θα την κάνουμε εμείς με τις κάμερες, είναι η δυνατότητα απωθήσεων που μπορεί να κάνει το Δασαρχείο και κάποια άλλα αποτρεπτικά μέσα» κατέληξε κ. Ηλιόπουλος.

Τέλος πρέπει να αναφερθεί ότι δεν έχει γίνει καμία επίθεση σε άνθρωπο ενώ οι λύκοι αποτελούν προστατευμένο είδος.

 

thestival.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις