Δορυφορικές λήψεις από τα χτυπήματα του Ιράν στην ισραηλινή βάση Νεβατίμ

Νέες δορυφορικές εικόνες χαμηλής ανάλυσης δείχνουν τα χτυπήματα που κατάφερε ιρανικός πύραυλος στην αεροπορική βάση Νεβατίμ στο νότιο Ισραήλ.

Λιβανέζος στρατιώτης σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα ενώ βρισκόταν σε αποστολή εκκένωσης και διάσωσης

Τον θάνατο ενός στρατιώτη και τον τραυματισμό άλλου ενός από ισραηλινό πλήγμα ανακοίνωσε ο στρατός του Λιβάνου.

Σύμφωνα με τον στρατό, οι στρατιώτες συμμετείχαν στην «εκτέλεση μιας αποστολής εκκένωσης και διάσωσης με τη συμμετοχή του λιβανέζικου Ερυθρού Σταυρού» στο Taybeh του νότιου Λιβάνου.

Συνεργασία της ΕΕ με τα κράτη μέλη γα την απομάκρυνση Ευρωπαίων πολιτών από τον Λίβανο

Στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη για την υποστήριξη του προξενικού συντονισμού έχει η ΕΕ, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν Ναμπίλα Μασράλι, ερωτηθείσα για το ζήτημα της απομάκρυνσης Ευρωπαίων πολιτών από τον Λίβανο.

Ο Μασράλη ανέφερε ότι είναι ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί η ανταλλαγή πληροφοριών στην Ομάδα Εργασίας για τις Προξενικές Υποθέσεις και στην Προξενική διαδικτυακή πλατφόρμα, εξηγώντας παράλληλα ότι η προξενική ευθύνη εναπόκειται στα κράτη μέλη.

«Ο προξενικός συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και με άλλες συνδεδεμένες χώρες ασκείται σε πραγματικό χρόνο για να διασφαλιστεί η ετοιμότητά μας για οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση», ανέφερε η Ναμπίλα Μασράλι και υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης βρίσκεται σε στενή επαφή με ομοϊδεάτες για ενδεχόμενες απομακρύνσεις ευρωπαίων πολιτών.

Δύο Βέλγοι δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν χθες στη Βηρυτό, μεταδίδουν τα βελγικά μίντια

Δύο Βέλγοι δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν χθες, Τετάρτη, το βράδυ στο κέντρο της Βηρυτού, μεταδίδουν τα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Πρόκειται για τον πολεμικό ανταποκριτή Robin Ramaekers και τον εικονολήπτη Stijn De Smet από το φλαμανδικό κανάλι VTM. Τραυματίστηκαν την ώρα του ρεπορτάζ για το ισραηλινό χτύπημα σε κέντρο παροχής βοήθειας της Χεζμπολάχ στην καρδιά της Βηρυτού που άφησε πίσω του επτά νεκρούς σήμερα τα ξημερώματα. Οι ακριβείς συνθήκες του συμβάντος είναι ακόμη άγνωστες προς το παρόν. Ωστόσο κάποια ΜΜΕ αναφέρουν ότι δέχτηκαν επίθεση.

Οι δύο δημοσιογράφοι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Βηρυτού, ο ένας με κατάγματα στο πρόσωπο και ο άλλος στο πόδι. Η ζωή τους είναι εκτός κινδύνου.

Ο Robin Ramaekers και ο οπερατέρ Stijn De Smet βρίσκονται στη Βηρυτό από την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου για να καλύψουν τη σύγκρουση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

Al Jazeera: Το Ισραήλ επιτέθηκε σε κύρια οδό διαφυγής στον νότιο Λίβανο

Το Ισραήλ επανειλημμένα επιτέθηκε σε μία κύρια οδό διαφυγής ανθρώπων στον νότιο Λίβανο, μετέδωσε ο ανταποκριτής του Al Jazeera. Η επίθεση  έγινε μετά την έκδοση εντολών εκκένωσης δεκάδων πόλεων και χωρών, εκτοπίζοντας με τη βία όσους δεν είχαν ήδη φύγει λόγω των επιθέσεων κατά της Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ δίνει εντολή εκκένωσης 25 πόλεων στον Λίβανο

Επείγουσα προειδοποίηση για την εκκένωση 25 πόλεων στον νότιο Λίβανο εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός.

Ο εκπρόσωπος Avichay Adraee δήλωσε ότι οι κάτοικοι πρέπει να εκκενώσουν τις περιοχές αμέσως. «Οι δραστηριότητες της Χεζμπολάχ αναγκάζουν τις IDF να δράσουν δυναμικά εναντίον της», δήλωσε.

«Οι IDF δεν σκοπεύουν να σας βλάψουν, οπότε για την ασφάλειά σας, πρέπει να εκκενώσετε τα σπίτια σας αμέσως και να κατευθυνθείτε βόρεια του ποταμού Awali. Σώστε τις ζωές σας».

«Εκκενώστε αμέσως τα σπίτια σας», λέει ο Αντάρι στο Χ, αφού απαριθμεί τα χωριά που κινδυνεύουν. «Δεν πρέπει να πάτε νότια. Οποιαδήποτε κίνηση προς τα νότια μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο».

Οι εκκενώσεις έχουν διαταχθεί σε πολλές περιοχές από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την χερσαία επιχείρησή του στο Λίβανο στις αρχές της εβδομάδας.

Στους 9 οι νεκροί στη Βηρυτό

Στους 9 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση στη Βηρυτό, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Επιπλέον 14 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ τέσσερις εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, πρόσθεσε.

Η αρχή ανέφερε προηγουμένως ότι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση στη συνοικία Μπατσούρα.

Η αεροπορική επιδρομή είχε στόχο ένα κτίριο που στεγάζει γραφείο που ανήκει στην Εταιρεία Υγείας – μια ομάδα πολιτών που παρέχουν πρώτες βοήθειες και συνδέονται με τη Χεζμπολάχ.

Το κτίριο βρισκόταν μόλις λίγα μέτρα από το κοινοβούλιο του Λιβάνου.

Στην Κύπρο το C-130 με 22 Έλληνες και 38 Κυπρίους

Ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης απεγκλωβισμού από τη Βηρυτό.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ενημερώθηκε «για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης απεγκλωβισμού από την Βηρυτό 38 υπηκόων της Κυπριακής Δημοκρατίας και 22 υπηκόων της Ελληνικής Δημοκρατίας & την είσοδο του αεροσκάφους C -130 της Πολεμικής Αεροπορίας στο FIR Λευκωσίας» και έδωσε συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην επιχείρηση.

Γάζα: Τουλάχιστον 41.788 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα

Τουλάχιστον 41.788 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 96.794 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Τις τελευταίες 24 ώρες, τουλάχιστον 99 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 169 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με υγειονομικούς, πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν μία ημέρα νωρίτερα σε ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο στην Πόλη της Γάζας στο οποίο είχαν καταφύγει οικογένειες εκτοπισμένων, ενώ άλλο χτύπημα σημειώθηκε στον σύλλογο για τα ορφανά αλ-Αμάλ που επίσης φιλοξενεί εκτοπισμένους.

Η Βρετανία ναυλώνει περισσότερες πτήσεις για να βοηθήσει τους πολίτες της να φύγουν από το Λίβανο

Έκκληση προς τους Βρετανούς πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο να έρθουν σε επαφή με το Φόρεϊν Όφις και να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα απεύθυνε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι.

«Η ασφάλεια των Βρετανών πολιτών στο Λίβανο συνεχίζει να είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας. Έτσι προγραμματίζουμε επιπλέον ναυλωμένες πτήσεις. Για να βοηθήσουμε όσους θέλουν να φύγουν», τόνισε.

Χθες έγινε η πρώτη πτήση τσάρτερ που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, και οργανώθηκε από την κυβέρνηση του Λονδίνου για την απομάκρυνση 150 και πλέον Βρετανών πολιτών από τη Βηρυτό.

Σύμφωνα με το Φόρεϊν Όφις, οι προγραμματισμένες πτήσεις από το διεθνές αεροδρόμιο Ραφίκ Χαρίρι της Βηρυτού θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες «και για όσο θα το επιτρέπει η κατάσταση ασφαλείας». Μάλιστα μία από αυτές αναμένεται ακόμη και σήμερα. Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζεται με εταίρους για την αύξηση της χωρητικότητας των εμπορικών πτήσεων ούτως ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι βρετανοί πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί πως περίπου 700 στρατιωτικοί και προσωπικό από τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών της Συνοριακής Δύναμης, βρίσκονται στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο σχεδιάζοντας μέτρα έκτακτης ανάγκης. Την ίδια στιγμή μια Ομάδα Ταχείας Ανάπτυξης έφτασε ήδη στο Λίβανο για να συμβάλει στις αυξημένες ανάγκες τις Βρετανικής Πρεσβείας εκεί.

Το Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως «οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο στο Λονδίνο, τη Βηρυτό και την ευρύτερη περιοχή για να παρέχουν υποστήριξη στους Βρετανούς πολίτες».

Χθες εξάλλου ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Τζον Χίλι ταξίδεψε στην Κύπρο ώστε, μεταξύ άλλων, να συντονίσει τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την υποστήριξη των Βρετανών πολιτών που βρίσκονται στο Λίβανο. Με την ευκαιρία αυτή συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογο του Βασίλη Πάλμα ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό Υπουργό ‘Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, κατά την οποία εξέφρασε για μια ακόμη φορά την καταδίκη του Ηνωμένου Βασιλείου για την ιρανική επίθεση, κάνοντας έκκληση για αποκλιμάκωση της κατάστασης και κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο.

Απειλές των Χούθι σε Έλληνες πλοιοκτήτες – «Ετοιμαστείτε να δεχτείτε επίθεση»

«Προετοιμαστείτε για επίθεση» είναι το μήνυμα που φέρονται να έχουν λάβει από τους Χούθι τουλάχιστον έξι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες με πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα ΕΔΩ

Εκρόσωπος των IDF ανακοίνωσε ότι η Χεζμπολάκ περνούσε λαθραία όπλα από τη Συρία μέσω του συνοριακού περάσματος στη Μασνάα

Πρόεδρος του Ιράν: Θα απαντήσουμε αποφασιστικά σε οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση

Μιλώντας σε σύνοδο στην Ντόχα, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν προειδοποίησε κατά της “σιωπής” απέναντι στην “πολεμοκαπηλία” του Ισραήλ.

“Οποιουδήποτε είδους στρατιωτική επίθεση, τρομοκρατική ενέργεια ή παραβίαση κόκκινων γραμμών θα συναντήσει μια αποφασιστική απάντηση από τις ένοπλες δυνάμεις μας”, είπε ο Ιρανός πρόεδρος.

Eμίρης του Κατάρ: Συλλογική γενοκτονία αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή

Ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι ζήτησε να καταβληθούν σοβαρές προσπάθειες προκειμένου να σταματήσει η “επιθετικότητα” του Ισραήλ στον Λίβανο και είπε πως δεν μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη στη Μέση Ανατολή χωρίς τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή συνιστά “συλλογική γενοκτονία” είπε, και πρόσθεσε πως η χώρα του προειδοποιούσε πάντοτε για την ισραηλινή “ατιμωρησία”.

“Έχει καταστεί απολύτως σαφές πως αυτό που συμβαίνει είναι γενοκτονία, επιπλέον της μετατροπής της Λωρίδας της Γάζας σε μια περιοχή ακατάλληλη για ανθρώπινη κατοίκηση, που ετοιμάζεται για εκτοπισμό”, είπε στη διάρκεια συνόδου του Asia Cooperation Dialogue που διεξάγεται στην Ντόχα.

Ο εμίρης του Κατάρ καταδίκασε επίσης τα αεροπορικά πλήγματα και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ “εναντίον της αδελφικής Δημοκρατίας του Λιβάνου”.

Ανακοίνωση των IDF

Πριν από περίπου 3 μήνες, σε κοινό χτύπημα των IDF και της ISA στη Γάζα, εξουδετερώθηκαν οι ακόλουθοι τρομοκράτες: Rawhi Mushtaha, επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, Sameh al-Siraj, ο οποίος κατείχε το χαρτοφυλάκιο ασφαλείας στο πολιτικό γραφείο της Χαμάς και στην Επιτροπή Εργασίας της Χαμάς και ο Sami Oudeh, διοικητής του Γενικού Μηχανισμού Ασφαλείας της Χαμάς. Μαχητικά αεροσκάφη της IAF χτύπησαν και εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες ενώ κρύβονταν σε ένα οχυρωμένο και εξοπλισμένο υπόγειο συγκρότημα στη βόρεια Γάζα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των IDF ο Rawhi Mushtaha έπεσε νεκρός πριν από τρεις μήνες αλλά η Χαμάς δεν έκανε καμία ανακοίνωση για να μην πέσει το ηθικό των μαχητών της

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον πρωθυπουργό της Χαμάς στη Γάζα και στενό συνεργάτη του ηγέτη της, Σινουάρ

Το πρωτοσέλιδο του Independent

Το βίντεο των IDF από το χτύπημα με τους 15 νεκρούς στην Μπιντ Τζμπέιλ

Για χτύπημα σε 200 στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο έκανε λόγο ο ισραηλινός στρατός με ανάρτησή του στο Telegram.

«Χτυπήσαμε τρομοκρατικές δομές, αποθήκες με όπλα, παρατηρητήρια. Σκοτώσαμε 15 τρομοκράτες της Χεζμπολάχ στο κτήριο στην Bint Jbeil».

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις