Η πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ πριν από μερικά 24ωρα, ήταν από τις μεγαλύτερες σε κλίμακα στην ιστορία της σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών, με περίπου 180 βαλλιστικούς πυραύλους να εκτοξεύονται προς διάφορες περιοχές του Ισραήλ και είχε την κωδική ονομασία «Τήρηση του λόγου-2». Η επίθεση πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα για τη δολοφονία των ηγετών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, καθώς και ενός Ιρανού στρατηγού, από το Ισραήλ.
Η περασμένη επίθεση (“Τήρηση του λόγου-1) ήταν μόλις 6 μήνες πριν όπου το Ιράν εκτόξευσε ένα μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων και UAV κατά του Ισραήλ, όπου σε αυτή την περίπτωση πέρασε και «προσγειώθηκε» επιβεβαιωμένα μόλις ένας πύραυλος στην έρημο της Νεγκέβ. Στην πρώτη επίθεση χρησιμοποιήθηκαν παλαιάς τεχνολογίας βαλλιστικοί πύραυλοι και μικρής ταχύτητας UAV που αναχαιτίστηκαν με σχετική ευκολία από το αντιαεροπορικό σύστημα του Ισραήλ με τη συνδρομή των ΗΠΑ, της Ιορδανίας και της Μ. Βρετανίας.
Η δεύτερη όμως μαζική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ήταν ποιοτικά αναβαθμισμένη και μαζί και το μήνυμα των Ιρανών προς το Ισραήλ. Ναι μεν στην πλειοψηφία και αυτή τη φορά χρησιμοποιήθηκαν παλαιάς τεχνολογίας βαλλιστικοί πύραυλοι, αυτή τη φορά, μέσα σε αυτούς υπήρχαν και κάποιοι νέας τεχνολογίας που «τρύπησαν» την αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ αλλά και αυτή των Ιορδανών και των ΗΠΑ.
Τα βίντεο που κατέγραψαν ισραηλινοί πολίτες αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα και δείχνουν ότι κάποιοι πύραυλοι – αριθμητικά 18 – το 10% – δηλαδή, έπληξαν το Ισραήλ και όπως αποδείχτηκε στόχευαν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, πολεμικά αεροδρόμια και στρατιωτικές βιομηχανίες στα περίχωρα του Τελ Αβίβ, στη Χερτζιλιγιά.
Ιδιαίτερα ένα βίντεο που καταγράφηκε από αεροπλάνο που προσγειωνόταν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ δείχνει ξεκάθαρα τους πυραύλους να κατευθύνονται στις κτηριακές υποδομές της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, της Μοσάντ.
Πως κατάφεραν όμως να περάσουν οι Fattah-1 ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα πολλαπλών ζωνών αντιαεροπορικής άμυνας στον πλανήτη;
Οι πύραυλοι Fatah-1 κατάφεραν σε ορισμένες περιπτώσεις να περάσουν την ισραηλινή αντιαεροπορική άμυνα, εξαιτίας ορισμένων παραγόντων που περιλαμβάνουν:
Ταχύτητα και μικρή διάρκεια πτήσης: Οι Fatah-1 είναι τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού έως μεσαίου βεληνεκούς με εμβέλεια που κυμαίνεται περίπου στα 1.300 χιλιόμετρα και αναπτύσσουν πολύ ισχυρές ταχύτητες μεταξύ 13 και 15.000χλμ την ώρα (!) κατά τη διάρκεια της πτήσης, γεγονός που σχεδόν εκμηδενίζει τον χρόνο αντίδρασης των αμυντικών συστημάτων, ιδίως όταν εκτοξεύονται από κοντινές αποστάσεις.
Οι πύραυλοι αυτοί κινούνται σε υπερβολικά υψηλές ταχύτητες και σε καμπύλες τροχιές, έχοντας παράλληλα την ικανότητα ελιγμών καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την αναχαίτισή τους.
Σύγχρονες τεχνολογίες καθοδήγησης: Οι Fatah-1 έχουν βελτιωθεί με συστήματα αδρανειακής και δορυφορικής καθοδήγησης (GPS), προσφέροντας μεγαλύτερη ακρίβεια στον στόχο και καθιστώντας δυσκολότερη την πρόβλεψη της ακριβούς πορείας τους από τα αμυντικά συστήματα, τα οποία πρέπει να εντοπίσουν και να αναχαιτίσουν ταχέως.
Κορεσμός της άμυνας: Ένας από τους κύριους λόγους που ορισμένοι πύραυλοι Fatah-1 κατάφεραν να περάσουν την ισραηλινή αντιαεροπορική άμυνα είναι ο κορεσμός των αμυντικών συστημάτων. Η ταυτόχρονη εκτόξευση μεγάλου αριθμού πυραύλων (barrage) μπορεί να υπερφορτώσει τα αντιαεροπορικά συστήματα, τα οποία έχουν περιορισμένες ικανότητες αναχαίτισης όταν αντιμετωπίζουν ταυτόχρονες επιθέσεις σε πολλαπλές περιοχές.
Αυτός ο κορεσμός δημιουργεί κενά στην αεράμυνα, δίνοντας στους τεχνολογικά εξελιγμένους πυραύλους την ευκαιρία να πλήξουν τους στόχους τους.
Τεχνικά όρια των συστημάτων αεράμυνας: Παρότι το Iron Dome είναι πολύ αποτελεσματικό απέναντι σε πυραύλους μικρής εμβέλειας τις ρουκέτες και τα UAV, δεν έχει σχεδιαστεί για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων μεγαλύτερης εμβέλειας και υψηλών ταχυτήτων, όπως οι Fateh-110. Τα συστήματα αεράμυνας όπως το David’s Sling και το Arrow 2 και 3 είναι πιο κατάλληλα για την αναχαίτιση τέτοιων πυραύλων, αλλά η επιτυχία τους εξαρτάται από τη γεωγραφία, την ταχύτητα της εκτόξευσης και άλλους παράγοντες. Η συνεισφορά των δύο αμερικανικών καταδρομικών με το σύστημα ραντάρ Aegis και τους πυραύλους SM-3 φαίνεται πως βοήθησαν πολύ περισσότερο το Ισραήλ από όσο εικάζεται ώστε να μην υποστεί μεγάλες απώλειες στις στρατιωτικές του εγκαταστάσεις και ειδικά στα αεροδρόμια.
Και εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν εκτοξεύτηκαν πύραυλοι της «ελίτ» που διαθέτει το ιρανικό οπλοστάσιο όπως οι Zolfaghar και οι Sahab-3 που φέρουν μητρική κεφαλή μεταφοράς που περιέχει 5-6 κεφαλές που εκτοξεύονται με την απόρριψη της κεφαλής προστασίας και εξαπολύονται κατά των επιλεγμένων στόχων. Δηλαδή ο ένας πύραυλος που εκτοξεύεται είναι ουσιαστικά από 5 έως 10. Και φυσικά το βεληνεκές τους είναι αρκετό για να πλήξει στόχους μέχρι την νότιο Ευρώπη.
Οι ισραηλινές απώλειες
Σύμφωνα με τις αναφορές, το Ισραήλ κατόρθωσε να αναχαιτίσει την πλειονότητα των πυραύλων, περιορίζοντας τις υλικές ζημιές. Ωστόσο, ορισμένοι Fatah-1 κατόρθωσαν να πλήξουν σημεία κοντά στις αεροπορικές βάσεις, προκαλώντας εκρήξεις, ενώ σε ένα από τα περιστατικά, αναφέρθηκαν πιθανές δευτερογενείς εκρήξεις κοντά σε αποθήκες πυρομαχικών ή καυσίμων στην αεροπορική βάση Tel Nof. Αντίστοιχα, πύραυλοι που έπληξαν το Τελ Αβίβ προκάλεσαν ζημιές σε βιομηχανικές περιοχές – που βρίσκονται εταιρίες της στρατιωτικής βιομηχανίας- χωρίς όμως να καταγραφούν σημαντικές ζημιές. Πάντως αρκετές ζημιές υπέστη και το αρχηγείο της Μοσάντ καθώς και κτίρια που βρίσκονταν κοντά, τα οποία όπως ήταν αναμενόμενο ήταν εκκενωμένα.
Αντίκτυπος και Αντίδραση
Παρά τη σχετική επιτυχία του Ισραήλ στην αναχαίτιση της πλειονότητας των πυραύλων, η επίθεση αυτή σηματοδοτεί μια σοβαρή κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Η ικανότητα του Ιράν να εξαπολύει πυραυλικές επιθέσεις τέτοιας κλίμακας αποτελεί ένδειξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων του και της επιμονής του να αντιδρά στις ισραηλινές επιχειρήσεις με ανάλογες στρατιωτικές κινήσεις.
Το Ισραήλ έχει ήδη δηλώσει μέσω του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι το Ιράν έκανε “ένα μεγάλο λάθος” και ότι θα υπάρξουν συνέπειες, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποσχεθεί να στηρίξουν πλήρως την άμυνα του Ισραήλ και να επιβάλουν “σοβαρές συνέπειες” στο Ιράν, χωρίς όμως να επιτραπεί στο Ισραήλ να βομβαρδίσει πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης, περιοριζόμενο σε στρατιωτικές βάσεις ή ιρανικά αντιαεροπορικά συστήματα προστασίας των εγκαταστάσεων πυρηνικής φυγοκέντρισης, όπως υπονόησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
PERSONA NON-GRATTA O Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ!
«Ανεπιθύμητη προσωπικότητα στο Ισραήλ» κήρυξε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ (!), προσθέτοντας ότι του απαγορεύει και την είσοδο στη χώρα.
Αυτό, σύμφωνα με τον Κατς, «γίνεται με φόντο το γεγονός ότι στην απάντησή του στην εγκληματική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, δεν ανέφερε το όνομα “Ιράν” και δεν καταδίκασε έντονα τη σοβαρή επιθετικότητά του».
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ακόμα ότι «αυτό αποτελεί συνέχεια της αντι-ισραηλινής πολιτικής του (Γκουτέρες) από την αρχή του πολέμου που δίνει στήριξη στους τρομοκράτες, βιαστές και δολοφόνους της Χαμάς, της Χεζμπολάχ, των Χούθι και τώρα απέναντι στη “μητέρα” της παγκόσμιας τρομοκρατίας, το Ιράν».
Ακόμη και οι ΗΠΑ αντέδρασαν στην πρωτοφανή απόφαση του Ισραήλ, με τον εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ να δηλώνει ότι: «Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Κατς, με την οποία χαρακτηρίζει persona non grata τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, δεν βοηθά με κανέναν τρόπο»
Του Ζαφείρη Χατζηδήμου
neostrategy.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις