Υπό τον τίτλο «Δυναμική Αντίδραση 24 -2» πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη άσκηση του Στρατού με τη συμμετοχή Εθνοφυλάκων, από την Ήπειρο μέχρι την Θράκη, επί σεναρίων για την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Την Τρίτη 1η Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκαν στις Περιοχές Ευθύνης της 9ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού (9 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ) «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ» και του 10ου Συντάγματος πεζικού (10 ΣΠ) «Χ ΜΠ», Τακτικές Ασκήσεις Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ – 2/2024» με τη συμμετοχή προσωπικού, Εθνοφυλάκων και μέσων των Σχηματισμών.

Κατά τη διάρκεια των ΤΑΜΣ εξετάστηκαν επιχειρησιακά αντικείμενα με σκοπό την επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Σχηματισμών.

Τις ασκήσεις της 9 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ και του 10 ΣΠ παρακολούθησαν ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού Αντιστράτηγος Σπυρίδων Αλφαντάκης, συνοδευόμενος από τον Διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού/NRDC-GR «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», Αντιστράτηγο Αθανάσιο Γαρίνη και ο Υποδιοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού/NRDC-GR «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» Υποστράτηγος Δημήτριος Κεσόπουλος αντίστοιχα.

default

Είχε προηγηθεί από την Παρασκευή 27 έως την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, στις περιοχές ευθύνης της 29ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού (29 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ) «Πόγραδετς» και της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού (8 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ) «VIII MΠ «Ήπειρος», ανάλογη άσκηση με τη συμμετοχή προσωπικού, Εθνοφυλάκων και μέσων των Σχηματισμών και της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) «Κιλκίς Λαχανά».

Επιπρόσθετα, στην άσκηση της 29 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «Πόγραδετς» συμμετείχαν και Εθνοφύλακες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τις ασκήσεις παρακολούθησαν ο διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ΣΣ) «Θράκη» αντιστράτηγος Σταύρος Παπασταθόπουλος και ο υποδιοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού/NRDC-GR «Μέγας Αλέξανδρος» υποστράτηγος Δημήτριος Κεσόπουλος.

Στις ασκήσεις δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην αντίδραση των σχηματισμών με κλιμακούμενες ενέργειες, καθώς και στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της προσβολής από τις εχθρικές δυνάμεις, μέσω γρήγορης κίνησης των ελαφρών μονάδων σε επίπεδο Ταξιαρχίας.

Η Εθνοφυλακή αποτελεί οργανωμένη στρατιωτική δύναμη και απαντάται ως θεσμός και σε άλλες χώρες με το όνομα Εθνοφρουρά. Στην Ελλάδα εμφανίζεται από συστάσεως του Ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, με σκοπό την κάλυψη της ανάγκης οργανώσεως του πληθυσμού για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων ασφαλείας που παρουσιάζονταν εκείνη την ιστορική περίοδο.

Οι Εθνοφύλακες θεωρούνται στρατιωτικοί σε ενέργεια και υπάγονται στους στρατιωτικούς νόμους και κανονισμούς, μόνο κατά τον χρόνο που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία. Ως διατεταγμένη υπηρεσία θεωρείται η εκτέλεση στρατιωτικής αποστολής ή υπηρεσίας ή εκπαίδευσης μόνο κατά το χρονικό διάστημα που διαρκεί η αποστολή ή η υπηρεσία ή η εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου μετακίνησης από την οικία τους προς τον τόπο εκτέλεσης της στρατιωτικής αποστολής ή της υπηρεσίας ή της εκπαίδευσης και αντίστροφα.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις