Από τις 20 Οκτωβρίου και μετά θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο γρίπης για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή για πολίτες μεγάλης ηλικίας και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Με τις ιώσεις και τον Covid να ταλαιπωρούν πολύ κόσμο είναι σημαντικό να εμβολιαστούν πρώτα οι ευπαθείς ομάδες, λένε οι ειδικοί. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, αναφέρθηκε στις ιώσεις που κυκλοφορούν λέγοντας: «έχει αρκετές και Covid έχει, τα πάντα έχει», ενώ παραδέχτηκε ότι τα πράγματα με τον κορονοϊό δεν είναι καλά, αλλά τουλάχιστον «μέχρι τώρα πίνουμε και τρώμε έξω, ο καιρός καλός, ευχόμαστε να τραβήξει αυτό μέχρι τέλος Νοέμβρη».

Για το πότε αναμένεται να ξεκινήσει ο αντιγριπικός εμβολιασμός, η κ. Παγώνη είπε ότι από 20 Οκτώβρη και μετά ξεκινούν τα εμβόλια της γρίπης για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή άνω των 65 και υποκείμενα νοσήματα. Σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά, πνευμονολικά, όλα αυτά είναι η πρώτη ομάδα. Στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν επίσης και οι έγκυοι.

Από τις 20 Οκτωβρίου μπορούν να κάνουν εμβόλιο γρίπης οι ευπαθείς ομάδες – Μέσα στον Νοέμβριο οι υπόλοιποι

Ο εμβολιασμός ξεκινάει με αυτή την ομάδα «γιατί θέλουμε δύο εβδομάδες για αντισώματα» λέει η κ. Παγώνη και προσθέτει: «Πέρυσι όλες οι ιώσεις και όλες οι γρίπες είχαν αρχίσει από Οκτώβρη, εμείς θα το πάμε έτσι και σιγά σιγά, ομάδες ομάδες θα τελειώσουν.

Πότε πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά

Η κ. Παγώνη τόνισε ότι όσον αφορά τα παιδιά, οι γονείς θα πρέπει να μιλήσουν με τον παιδίατρο και αυτός θα δώσει τις οδηγίες, σύμφωνα με το ιστορικό του παιδιού. «Θα εμβολιαστούν αυτά που πρέπει κι όταν πρέπει» πρόσθεσε.

Το εμβόλιο της γρίπης για τον γενικό πληθυσμό και τις νεώτερες ηλικίες αναμένεται να «ανοίξει» μέσα τον Νοέμβριο.

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις

Όσον αφορά τις νέες μεταλλάξεις του ιού της γρίπης, η κ. Παγώνη παραδέχθηκε ότι οι γιατροί «ανησυχούμε πάρα πολύ γιατί πέρυσι είχαμε κάτι εξάρσεις τέλος Οκτώβρη και Νοέμβρη και είχαμε ουρές στα παιδιατρικά νοσοκομεία, με πάρα πολλά περιστατικά. Οι ιώσεις είχαν αρχίσει πάρα πολύ νωρίς. Ελπίζουμε φέτος να μην είναι σε έξαρση τόσο νωρίς, να πάνε λίγο πιο μετά, για το καλό όλων μας».

Για το θέμα της αντιμετώπισης των κρουσμάτων κορονοϊού, πρόσθεσε, τα αντιικά φάρμακα έχουν βοηθήσει πάρα πολύ από ηλικίες 64 και άνω. «Αυτό όμως μέχρι το πρώτο πενθήμερο σε συνεννόηση με τον γιατρό» υπογράμμισε.

Ερωτηθείσα, τέλος, για τις περιπτώσεις ανθρώπων που κολλάνε απανωτά κορονοϊό, η κ. Παγώνη εξήγησε ότι μετά τα τρία χρόνια της πανδημίας «έχουν εξασθενήσει οι οργανισμοί, δεν έχουν τα αντισώματα που είχαν. Κάποιοι είχαν και τα προβλήματά τους τα οποία άφησαν πίσω, απέφευγαν τα νοσοκομείο και ήταν λογικά κι έτσι είχαν απορρυθμιστεί σε πολλά θέματα. Χρειάζεται λίγο προσοχή».

Τέλος, σύστησε σε όλους να έχουν ένα αντισηπτικό μαζί τους, «δεν είναι και τόσο δύσκολο πια».

in.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις