Το ιδανικό πρόσχημα, προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από τα καυτά προβλήματα της καθημερινότητάς τους αλλά και την ανικανότητά της να τα διαχειριστεί, αναζητά η κυβέρνηση στο Μεσανατολικό, καλλιεργώντας κλίμα κινδυνολογίας και τρομοϋστερίας. Στο μεταξύ, ωσάν να ήταν ο … νέος Μωϋσής του Μεσανατολικού, ο Κ. Μητσοτάκης συγκάλεσε ΚΥΣΕΑ, για να δείξει ότι «θωρακίζει» τη χώρα με «μέρα». Μόνο που τον πρόλαβε ο Δένδιας και τα ανακοίνωσε πρώτος. Επικοινωνιακά μέτρα, μικρής σημασίας, βέβαια.

Ατμόσφαιρα χώρας σε «κατάσταση πολιορκίας», προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, διοχετεύοντας στα Μέσα Ενημέρωσης «ασύμμετρη κινδυνολογία», υποδαυλίζοντας φόβους ότι η Ελλάδα από στιγμή σε στιγμή θα γίνει στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων και μεταναστευτικών ροών.

Προφανώς, οι κίνδυνοι από τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή επηρεάζουν τη χώρα μας πολιτικά, οικονομικά και από πλευρά ασφαλείας. Από αυτού του σημείου, όμως, μέχρι να επιδιώκει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να δείξει ότι αυτή είναι το «κέντρο του κόσμου» και του … Μεσανατολικού, καθώς και ότι η χώρα μας είναι πρώτη στο στόχαστρο οποιωνδήποτε κύκλων αποσταθεροποίησης στην περιοχή, η απόσταση είναι τεράστια.

Οσον αφορά το ενδεχόμενο νέου προσφυγικού «τσουνάμι», τι πράττει άραγε η ελληνική κυβέρνηση -που κατά τα λοιπά κόπτεται να δείξει ότι είναι «δύναμη διαμεσολάβησης»- από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η σφαγή στη Μ. Ανατολή για να σταματήσει και να μην ξεριζωθούν άνθρωποι από τις εστίες τους; Τίποτα. Σύρεται πίσω από τις ντιρεκτίβες Ουάσιγκτον και Βρυξελλών.

Επικοινωνιακό φιάσκο

Χτες, για παράδειγμα, στήθηκε ολόκληρη αστυνομική φιέστα για ένα αρχικά «ύποπτο τσαντάκι», που όμως ήταν «με προσωπικά αντικείμενα,» όπως απεδείχθη κατόπιν, κοντά σε εστιατόριο «ισραηλινών συμφερόντων». Ορθώς, η Αστυνομία κινητοποιήθηκε. Πόσο μάλλον, αφού το εστιατόριο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των ελληνικών και των ισραηλινών αρμοδίων Αρχών, φέρεται να αποτελούσε «στόχο» τον Μάρτιο του 2023. Τουλάχιστον, έτσι είπαν. Ωστόσο, το να διογκώνεται επικοινωνιακά ένα τέτοιο περιστατικό, ως μείζων απειλή, για να αποδειχτεί στη συνέχεια ότι ήταν φιάσκο, πρέπει να προβληματίζει ως προς το πως χειρίζεται κρίσιμα θέματα η κυβέρνηση.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι, σύμφωνα με πηγές της ΕΛΑΣ, όπως αναφέρει ο ιστότοπος «Ταχυδρόμος» της Μαγνησίας, «έχει ζητηθεί από τις αστυνομικές διευθύνσεις όλων των Νομών να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση σε πιθανούς στόχους Ισραηλινού ενδιαφέροντος». Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει, «η Εβραϊκή Συναγωγή Βόλου και το μνημείο του Ολοκαυτώματος, βρίσκονται πλέον υπό διακριτική φύλαξη». Αντίστοιχες οδηγίες έχουν δοθεί για όλη την Ελλάδα.

 

Στο μεταξύ, οι περισσότερες εφημερίδες, αρκετές εκ των οποίων με πανομοιότυπους ή και τους ίδιους τίτλους, καθώς και οι τηλεοπτικοί σταθμοί, χορεύουν σε ρυθμούς … τρομολαγνείας, καλλιεργώντας κλίμα τρομοϋστερίας. Κάνουν λόγο περί κατάστασης «συναγερμού», και μάλιστα «κόκκινου» (!). Από το 1990 – 1991 με την εισβολή του Σαντάμ στο Κουβέϊτ, και την πρώτη επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ, μέχρι το 2003 με την εισβολή στο Ιράκ, το 2006 με τους σκληρούς ισραηλινούς στον Λίβανο, το 2008 – 2009 με τους μαζικούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, και σήμερα, πάντα αναπαράγεται το ίδιο αφήγημα του «κόκκινου συναγερμού». Τώρα, ακόμα περισσότερο. Αλλά, έως τώρα, η Ελλάδα ουδέποτε έγινε στόχος.

Εξαίρεση αποτελούν πολύ σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στη δεκαετία του 1980 και πριν, οπότε η Ελλάδα έγινε πεδίο αντιπαράθεσης ισραηλινών – αραβικών οργανώσεων, όταν ακόμα μεσουρανούσε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης του Γιάσερ Αραφάταρμενικών οργανώσεων με Τούρκους, και σε διάφορες χρονικές περιόδους τουρκικών μυστικών υπηρεσιών με κουρδικές και τουρκικές (αριστερές) οργανώσεις.

Κατασκοπευτικά σενάρια

Τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι ελληνικές υπηρεσίες, και οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες φέρονται να έδωσαν στοιχεία στην Αθήνα και τη Λευκωσία για «πυρήνες» ατόμων που, κατά τις ίδιες «υπηρεσίες» σχετίζονταν με το Ιράν, και θα προέβαιναν σε επιθέσεις σε Ελλάδα και Κύπρο. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Εγιναν κάποιες συλλήψεις, τις οποίες όμως ακόμα καλύπτει πέπλο μυστηρίου.

Να σημειωθεί πως αντίστοιχους «πυρήνες», κατόπιν υποδείξεων ισραηλινών υπηρεσιών, φέρεται να ανακάλυψε (!) και η Τουρκία στην επικράτειά της, και μάλιστα τους έκανε «πεσκέσι» στο Τελ Αβίβ. Ηταν τα προηγούμενα χρόνια, μέχρι την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023, οπότε η Τουρκία ερωτοτροπούσε με το Ισραήλ, και προωθείτο και από τις δύο μεριές η εξομάλυνση των σχέσεών τους.

Εδάφη της Ελλάδας και της Κύπρου θεωρητικά μπορεί να γίνουν στόχος. Αιτία κυρίως είναι η εμπλοκή της βρετανικής βάσης στην Κύπρο (Ακρωτήρι) και της αμερικανικής στη Σούδα, απ’ όπου υπάρχει ευθεία αμερικανο-βρετανική ανάμειξη στο Μεσανατολικό. Σύμφωνα με ισχυρισμούς Αμερικανών και Ισραηλινών στο παρελθόν, το Ιράν διαθέτει πυραύλους με εμβέλεια έως την Κύπρο και την Κρήτη. Οπως και να’ χει, είναι άκρως αμφίβολο εάν το Ιράν θα επιθυμούσε ποτέ να πλήξει χώρες – μέλη της ΕΕ. Μένει, ωστόσο, να φανεί αν και ποια θα είναι η ισραηλινή «απάντηση» στο Ιράν, και εάν η κρίση θα κλιμακωθεί, με συνέπεια να πάρει φωτιά ολόκληρη η γειτονιά μας.

 

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 30 Σεπτεμβρίου (έως τις 11 Οκτωβρίου) η μεγάλη ΝΑΤΟϊκή άσκηση, «Ramstein Flag 2024», από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, έως τώρα στην περιοχή μεταξύ Πελοποννήσου – Κρήτης. Μια άσκηση που, αν και προγραμματισμένη, έτσι όπως εξελίσσεται, μάλλον δείχνει να είναι «μήνυμα» και προς τη Μ. Ανατολή. Σε αυτήν, μετέχει η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (διοίκηση Ευρώπης) και η διοίκηση Αφρικής (USAFE-AFAFRICA). Η τελευταία εμπλέκεται και στη Μέση Ανατολή.

Δένδιας Vs Μητσοτάκης

Ομως, η δραματικά έκκρυθμη κατάσταση στη Μ. Ανατολή, όπου ουδείς ξέρει τι θα συμβεί την επόμενη μέρα -για να μην πούμε την επόμενη ώρα- χρησιμοποιείται ως ιδανικό πρόσχημα για επικοινωνιακή προβολή του πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών. Ετσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε το ΚΥΣΕΑ για να δείξει στην κοινή γνώμη ότι η κυβέρνησή του και ο αρμόδιος κρατικός μηχανισμός είναι σε … «συναγερμό».

Θα έδινε, μάλιστα, στη δημοσιότητα τα «μέτρα ασφαλείας», αλλά έμεινε … μπουκάλα. Τον πρόλαβε ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Δένδιας, για τον οποίον οργιάζουν οι φήμες ότι, ως «δελφίνος», κινείται για την αντικατάσταση Μητσοτάκη, και ανακοίνωσε αυτός τα «μέτρα». Ετσι, την Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2024, λίγες ώρες προτού συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ, με «άτυπη ενημέρωση» (όχι επίσημη ανακοίνωση), τα ανακοίνωσε στα ΜΜΕ. Βέβαια, αντίστοιχα «χουνέρια», και μάλιστα ουκ ολίγα, έχει κάνει επανειλημμένως το μέγαρο Μαξίμου στον Ν. Δένδια.

Τι είδους «μέτρα»; Ολα κι’ όλα αυτά συνοψίζονται σε ένα έως τρία μεταγωγικά αεροσκάφη, C-130 (σάμπως πετάνε τα υπόλοιπα;) για να πάρουν Ελλαδίτες και Κύπριους από τον Λίβανο. Κατά τα λοιπά, … «υπερδύναμη» στην περιοχή η Ελλάς! Ως γνωστόν, την Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2024, μεταφέρθηκαν μόλις «60 πολίτες της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας και μελών των οικογενειών τους», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

 

«Μεταξύ άλλων -αναφέρεται στην άτυπη ενημέρωση- εξετάσθηκε η συνδρομή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην επιχείρηση απεγκλωβισμού Κυπρίων πολιτών από τον Λίβανο. Συζητήθηκε το ενδεχόμενο συνδρομής των ΕΔ σε επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών από τον Λίβανο, εφόσον χρειαστεί, και αποφασίσθηκε να βρίσκονται σε ετοιμότητα δύο επιπλέον μεταγωγικά αεροσκάφη C- 130. Δόθηκε εντολή να τεθούν σε ετοιμότητα μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού, μεταξύ των οποίων μονάδες επιφανείας με δυνατότητα μεταφοράς πολιτών. Εξετάσθηκε η εφαρμογή επιχειρησιακών σχεδίων συνδρομής στον απεγκλωβισμό Ελλήνων πολιτών από την ευρύτερη περιοχή με κάθε διαθέσιμο μέσο, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο».

Πάντως, και το 2006, οπότε η Βηρυτός, αλλά και αρκετές ακόμα περιοχές του Λιβάνου, υπέστησαν σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς, οι Ελληνες και οι εκεί Ρωμιοί δεν έφυγαν. Μένει, βέβαια, να φανεί ποιοι είναι τώρα οι στόχοι του Ισραήλ εάν ξεδιπλωθεί ολοκληρωτικά η χερσαία επιχείρησή του στον Λίβανο, αλλά και εάν και τι αντίσταση θα συναντήσει από την Χεζμπολάχ.

 

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις