Τουλάχιστον 18 νεκροί σε βομβαρδισμός ισλαμικού τεμένους στη Γάζα

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν όταν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εξαπέλυσαν αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον ισλαμικού τεμένους τις πρώτες πρωινές ώρες, μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Νωρίτερα, εργαζόμενοι στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών είχαν κάνει λόγο για πέντε νεκρούς και 20 τραυματίες.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Έκκληση για ειρήνη και δικαιοσύνη απευθύνει ο ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρες

Σε μήνυμά του για την επέτειο της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνει πως η παγκόσμια καταδίκη των ενεργειών μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος παραμένει σθεναρή, ενώ επισημαίνει ότι η επίθεση άφησε βαθιές πληγές, ενώ επαναλαμβάνει την έκκλησή του για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων.

Η επίθεση στοίχισε τη ζωή 1.250 και πλέον ανθρώπων και κατά τη διάρκειά της απήχθησαν πάνω από 250 άλλοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, θυμίζει ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού.

Αναφέρεται στον πόλεμο που ακολούθησε, προκαλώντας ανείπωτα δεινά στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο. Επαναλαμβάνει την έκκλησή του για ειρήνη, δυνατότερα παρά ποτέ, καλώντας να υπάρξει παύση της βίας και λύση βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, στη δικαιοσύνη και στην αξιοπρέπεια για όλους στη Μέση Ανατολή.

Ο ΟΗΕ παραμένει αφοσιωμένος σε αυτούς τους στόχους, τονίζοντας την ανάγκη για ελπίδα και βιώσιμη λύση, με την οποία το Ισραήλ, η Παλαιστίνη και η περιοχή θα μπορέσουν «επιτέλους» να ζήσουν με «ειρήνη, αξιοπρέπεια και σεβασμό».

Ο ανταποκριτής του AlMayadeen στη Γάζα ανέφερε ότι 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν το Ισραήλ βομβάρδισε τέμενος που φιλοξενούσε εκτοπισμένους Παλαιστίνιους κοντά στο Νοσοκομείο Μαρτύρων Αλ Άκσα

Ο Ισραηλινός Στρατός «διεξήγαγε ακριβή πλήγμα στη Χαμάς»

Ο Ισραηλινός Στρατός δήλωσε ότι πριν από λίγο οι αεροπορικές δυνάμεις «πραγματοποίησαν ακριβή πλήγμα εναντίον τρομοκρατών της Χαμάς που δρούσαν μέσα σε ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου».

Ανέφερε ότι το κέντρο ήταν «ενσωματωμένο σε ένα συγκρότημα που παλαιότερα λειτουργούσε ως σχολείο Ibn Rushd στην περιοχή Deir al Balah, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Επιπλέον, τα στρατεύματα πραγματοποίησαν επίσης «ακριβές χτύπημα εναντίον τρομοκρατών της Χαμάς που δρούσαν σε ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου που ήταν ενσωματωμένο σε μια δομή που προηγουμένως χρησίμευε ως τζαμί Shuhada Al Aqsa στην περιοχή Deir al-Balah», ανέφερε.

«Αυτά τα κέντρα διοίκησης και ελέγχου χρησιμοποιήθηκαν από τους τρομοκράτες της Χαμάς για να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των στρατευμάτων του Ισραήλ και του κράτους του Ισραήλ», ανέφερε η IDF.

Ο στρατός είπε ότι πριν από το χτύπημα, “λήφθηκαν πολυάριθμα μέτρα για να μετριαστεί ο κίνδυνος να βλάψουν αμάχους”.

Βομβαρδισμός του Ισραήλ σε τζαμί στη Λωρίδα της Γάζας, πολλοί νεκροί και τραυματίες

Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν όταν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εξαπέλυσαν αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον ισλαμικού τεμένους κοντά στο νοσοκομείο Αλ Ακσά στη Ντέιρ αλ Μπάλα, το κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, γνωστοποίησαν εργαζόμενοι στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Κατά τις πρώτες πληροφορίες που έδωσαν πληρώματα ασθενοφόρων, υπάρχουν τουλάχιστον 5 νεκροί και 20 τραυματίες.

17 شهيداً وعشرات الجرحى اثر مجزرة جديدة ارتكبها الاحتلال في ديرالبلح وسط قطاع #غزة
pic.twitter.com/QdfmyJsxBe

— حسين جب (@Hus_s_e_in) October 6, 2024

Τουλάχιστον 30 κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς

Τοπικά μέσα στον Λίβανο αναφέρουν πως από τα σημερινά χτυπήματα του Ισραήλ έχουν ολοσχερώς καταστραφεί τουλάχιστον 30 κτίρια.

Αναφέρουν επίσης πως το μήνυμα που εστάλη στα αραβικά στους πολίτες στα νότια προάστια της Βηρυτού τους ζητούσε να εκκενώσουν σε απόσταση 500 μέτρων από την περιοχή αλλά τα χτυπήματα έχουν εξαφανίσει ουσιαστικά 3 οικοδομικά τεράγωνα.

Κάμαλα Χάρις: Με ανησυχεί η ανθρωπιστική κρίση στον Λίβανο

Σε ανάρτησή της πριν από μερικά λεπτά η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια για την Προεδρία με τους Δημοκρατικούς Κάμαλα Χάρις σημειώνει πως εγκρίθηκε νέο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης προς τον Λίβανο συνολικού ύψους 157 εκατομμυρίων δολαρίων. Η υποψήφια Πρόεδρος των Δημοκρατικών σημειώνει πως είναι έντονη η ανησυχία της για την ανθρωπιστική κρίση στην χώρα και για τις συνθήκες διαβίωσης των αμάχων.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στα πλήγματα και τις επιχειρήσεις από την πλευρά του Ισραήλ.

Τον τελευταίο χρόνο οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τον Λίβανο που βιώνει μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις της ιστορίας του με ένα πακέτο συνολικού ύψους 385 εκατομμυρίων.

Η ανάρτηση της Κάμαλα Χάρις

Ασυνήθιστη η επίθεση στη βόρεια Γάζα, λένε αναλυτές

Η σημερινή επίθεση του Ισραήλ στη Βόρεια Γάζα χαρακτηρίζεται «ασυνήθιστη» από Δυτικούς αναλυτές καθώς είναι το τμήμα του Παλαιστινιακού θύλακα που έχει χαρακτηριστεί εδώ και μήνες «υπό τον απόλυτο έλεγχο των δυνάμεων του Ισραήλ».

Υπάρχουν διαρροές πως εκτός από τους βομβαρδισμούς από μαχητικά σημαντικές χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ επιχειρούν στην περιοχή και συγκεκριμένα στην περιοχή ανάμεσα στην Τζαμπάλια και την Μπεϊτ Λαχία.

Ο Μπλίνκεν κάλεσε το Κατάρ και τη Γαλλία για να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του στο Κατάρ και τη Γαλλία το Σάββατο για να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του Μπλίνκεν με τον Γάλλο ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό, συζητήθηκε το διπλωματικό ψήφισμα που θα επιτρέψει στους πολίτες του Ισραήλ και του Λιβάνου να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αλλα και οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα. Ο Μπλίνκεν καταδίκασε επίσης τη στρατιωτική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ μπιν Αμπντούλραχμάν Αλ Θάνι, συζητήθηκε η σημασία της εφαρμογής της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στον Λίβανο για να επιτραπεί στους αμάχους να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όπως επίσης και οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα.

Βομβαρδισμός στη Δυτική Όχθη: Ο στρατός του Ισραήλ λέει πως σκότωσε 12 «τρομοκράτες»

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες Σάββατο ότι σκότωσαν 12 «τρομοκράτες» στον βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν την Πέμπτη εναντίον καταυλισμού προσφύγων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναθεωρώντας προς τα πάνω προηγούμενο απολογισμό που είχαν δημοσιοποιήσει, ενώ το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής ανέφερε από την πλευρά του το βράδυ της ίδιας ημέρας πως σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Νέο χτύπημα πριν από λίγο στη Βηρυτό

Σύμφωνα με αναφορές πρόκειται για το 12ο τις τελευταίες 2 ώρες. Ο στόχος και πάλι είναι σε πολύ μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Λιβάνου

Η Χεζμπολάχ λέει πως απώθησε «απόπειρα» του στρατού του Ισραήλ να διεισδύσει σε παραμεθόρια περιοχή

Το λιβανικό ένοπλο κίνημα Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως απώθησε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή «απόπειρα» διείσδυσης του ισραηλινού στρατού στη μεθόριο, έπειτα από αρκετές ημέρες μαχών στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή του, το σιιτικό ένοπλο κίνημα ανέφερε πως «ομάδα στρατιωτών του ισραηλινού εχθρού προσπάθησε να διεισδύσει (…) στην Μπλίντα» αλλά μαχητές του τους στοχοποίησαν «με πυρά πυροβολικού» και «τους ανάγκασαν να υποχωρήσουν».

Από την άλλη, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 130 πυραύλους εναντίον της επικράτειας της χώρας. Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές ως αυτό το στάδιο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το ένα τέταρτο των Ισραηλινών έχει σκεφτεί να φύγει από τη χώρα εν μέσω πολέμου

Σχεδόν το ένα τέταρτο των Ισραηλινών έχει σκεφτεί να εγκαταλείψει τη χώρα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους εν μέσω του πολυμέτωπου πολέμου, σύμφωνα με έρευνα της Kantar Insights και του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα Kan.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ενηλίκων Ισραηλινών, το 1% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει ήδη φύγει και έχει επιστρέψει ή σχεδιάζει να επιστρέψει. Το 23% είπε ότι σκέφτηκε να φύγει — προσωρινά ή μόνιμα — αλλά δεν το έκανε. Το 67% είπε ότι δεν σκέφτηκε να φύγει και το 9% δεν απάντησε ή είπε ότι δεν ξέρει.

Παλαιστίνιοι αναφέρουν σφοδρά πλήγματα και βομβαρδισμούς στη βόρεια Γάζ

Τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν μια σειρά από σφοδρές αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς πυροβολικού στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Υπάρχει αναφορά για θύματα.

#فيديو

الاحتلال يشن أحزمة نارية وغارات عنيفة على شمال قطاع غزة pic.twitter.com/XFQvmofkN2

— Newpress | نيو برس (@NewpressPs) October 5, 2024

Διαδηλωτής επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί έξω από τον Λευκό Οίκο

Πριν από λίγο άνδρας που συμμετείχε σε διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης έξω από τον Λευκό Οίκο επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί. Τον άνδρα εμπόδισαν άλλοι διαδηλωτές ενώ άμεσα στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Ο άνδρας έχει εγκαύματα στα χέρια και έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Στοχεύσαμε οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ, λέει το Ισραήλ – Χτυπήσατε αγώγο φυσικού αερίου της Γαλλικής Total, ισχυρίζεται η λιβανέζικη οργάνωση

Το Ισραήλ αναφέρει πως στο στόχαστρό του σήμερα μπήκε μεγάλο οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού αλλά πηγές της φιλοιρανικής οργάνωσης αναφέρουν πως οι εκρήξεις που συνεχίζουν στο σημείο του χτυπήματος προέρχονται από αγωγό φυσικού αερίου της Γαλλικής Total.

Χεζμπολάχ: Έχουμε σκοτώσει 25 στρατιώτες του Ισραήλ

Τουλάχιστον 25 ισραηλινούς στρατιώτες αναφέρει πως έχει σκοτώσει από την αρχή της χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ στα εδάφη του Λιβάνου η Χεζμπολάχ.

Σε δική του ανακοίνωση νωρίτερα ο στρατός του Ισραήλ κάνει λόγο για 250 νεκρούς άνδρες της σιιτικής οργάνωσης.

Νέο χτύπημα πριν από μερικά λεπτά δίπλα στο αεροδρόμιο της Βηρυτού

 Στη φωτό αριστερά οι διάδρομοι προσγείωσης, δεξιά οι βομβαρδισμοί

near-airport-explosion

Οι ισραηλινές επιδρομές κατά των τοποθεσιών της Χεζμπολάχ στο προάστιο Dahieh της Νότιας Βηρυτού

Νέα βίντεο από τα χτυπήματα στη Βηρυτό

Νέα ισραηλινά χτυπήματα στην περιοχή Qusayr της Συρίας

Τα αραβικά μέσα αναφέρουν νέα ισραηλινά χτυπήματα στην περιοχή Qusayr της Συρίας. Η συγκεκριμένη περιοχή συνορεύει με τον Λίβανο και σε αυτή υπάρχουν υποδομές της Χεζμπολάχ. Το συγκεκριμένο σημείο είναι ένα από αυτά που χρησιμοποιούνται για την χερσαία μεταφορά όπλων από το Ιράν δια μέσου των συριακών εδαφών προς τον Λίβανο.

Είναι το δεύτερο σημείο εντός Συρία που πλήττει απόψε το Ισραήλ μετά την Ντείρ Αλ Ζορ στα ανατολικά της χώρας

Λίβανος: Την ώρα των βομβαρδισμών κοντά το αεροδρόμιο προσγειωνόταν πολιτικό αεροσκάφος

Το Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου αναφέρει πως τη στιγμή των σφοδρών βομβαρδισμών από το Ισραήλ στη Βηρυτό πολιτικό αεροσκάφος προσγειωνόταν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Hariri. Τα ισραηλινά χτυπήματα από τα οποία τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους είναι σε πολύ κοντινή απόσταση από το μοναδικό διεθνές πολιτικό αεροδρόμιο της χώρας.

Η Γαλλία εκφράζει λύπη για τις «υπερβολικές» εκφράσεις του Νετανιάχου

Η Γαλλία είναι διαχρονικά «φίλη» του Ισραήλ, υπενθύμισε το Ελιζέ χθες Σάββατο αργά βράδυ, αφού ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντέδρασε με εμφανή οργή στην πρόταση να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ την οποία διατύπωσε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους Μακρόν κάλεσε να «σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων για τη διεξαγωγή μαχών στη Γάζα». «Ντροπή», αντέτεινε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου.

Η γαλλική προεδρία ανταπάντησε χαρακτηρίζοντας «υπερβολικό» τον τρόπο που αντέδρασε ο κ. Νετανιάχου, που δεν έχει «καμιά σχέση με τη φιλία ανάμεσα στη Γαλλία και στο Ισραήλ».

Μεγάλη κινητοποίηση γύρω από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης

Μεγάλη κινητοποίηση του στρατού και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Ιράκ γύρω από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης και το κέντρο υποστήριξης του State Department στην ίδια περιοχή.

Υπάρχουν πληροφορίες και στις ιρακινές αρχές για χτυπήματα από παραστρατιωτικούς που πρόσκεινται στο Ιράν ενάντια σε αμερικανικούς στόχους και κρίσιμες υποδομές.

Υπάρχει χτύπημα του Ισραήλ και πολύ κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού – Hariri

Εδώ και μία εβδομάδα το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει την Κυβέρνηση του Λιβάνου να μην επιτρέψει – να μην παραλάβει όπλα στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο σε διαφορετική περίπτωση θα το χτυπήσει

Ο Χαγκάρι εκπρόσωπος τύπου του Ισραηλινού στρατού σημείωσε νωρίτερα πως ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας είναι σε “κόκκινο συναγερμό” και εντός του Ισραήλ, στα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς υπάρχουν πληροφορίες για νέα χτυπήματα μοναχικών λύκων την Δευτέρα μαύρη επέτειος τους ενός έτους από την εισβολή της Χαμάς.

Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 25 νεκρούς

Ζημιές στο επίσημο τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ τον Al Manar

Από τους σαρωτικούς βομβαρδισμούς στα νότια της Βηρυτού έχει υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές και το επίσημο τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ τον Al Manar

Το κρατικό κανάλι του Λιβάνου αναφέρει πως τέσσερα μαχητικά του Ισραήλ χτύπησαν τα νότια προάστια της Βηρυτού με τα πλήγματα να είναι 8. Εκτός από το νότιο τμήμα της Πρωτεύουσας του Λιβάνου υπάρχουν αναφορές για ακόμη δύο στα βορειοανατολικά της.

Οι δευτερεύουσες εκρήξεις στα σημεία που χτύπησαν τα ισραηλινά μαχητικά δείχνουν πως πρόκειται για σημεία με “βαριά” όπλα και πυρομαχικά.

Tons of Secondary Explosions at the Site of tonight’s Israeli Airstrikes on the Dahieh Suburb of Southern Beirut, right next to Beirut–Rafic Hariri International Airport; with a Major Missile and Rocket Warehouse believed to have been Targeted. pic.twitter.com/uErmaxaoCY

— OSINTdefender (@sentdefender) October 5, 2024

Περίπου 30 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το Kiryat Shmona

Στόχος η μεγαλύτερη υπόγεια αποθήκη οπλισμού της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό, λέει το Ισραήλ

Πηγές από τον Ισραηλινό στρατό αναφέρουν πως το σημερινό μπαράζ με χτυπήματα στα νότια της Βηρυτού είχαν ως στόχο τη μεγαλύτερη υπόγεια αποθήκη οπλισμού της Χεζμπολάχ στο σημείο. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως στους συγκεκριμένου χώρους η οργάνωση είχε αποθηκεύσει μεγάλο αριθμό πυραύλων, ρουκετών, αντιαρματικών πυραύλων και πυραύλων κατά πλοίων.

Με τα 8 διαδοχικά χτυπήματα με διατρητικές αλλά και «συμβατικές» βόμβες το συγκεκριμένο σημείο έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Συναγερμός για εισβολή drones στα Υψίπεδα του Γκολάν

Drone Intrusion Alerts now for the Southern Golan Heights, following what has become nearly Daily Drone Attacks by Iranian-Backed Forces in Iraq. pic.twitter.com/G4DpYisqOt

— OSINTdefender (@sentdefender) October 5, 2024

8 χτυπήματα μέσα σε λιγότερο από μία ώρα

Τρομακτικά χτυπήματα με διατρυτικές βόμβες στη Βηρυτό

Moew footage of Israeli airstrikes on Beirut’s southern suburbs tonight pic.twitter.com/agTWfzITQG

— Faytuks News (@Faytuks) October 5, 2024

Το Ισραήλ χτύπησε στο Ντέιρ Αλ Ζορ τις σημαντικές ιρανικές βάσεις της Συρίας

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα έγινε γνωστό ότι το Ισραήλ χτύπησε στο Ντέιρ Αλ Ζορ τις σημαντικές ιρανικές βάσεις της Συρίας.

«Το Ιράν βρίσκεται πίσω από όλες τις απειλές και τις επιθέσεις εναντίον μας» είπε σε διάγγελμα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου και ξεκαθάρισε ότι η χώρα του έχει δικαίωμα να απαντήσει και θα το κάνει, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι το Τελ Αβίβ είχε ήδη δώσει εντολή στα μαχητικά F-35 να ανάψουν τις μηχανές τους…

Εν μέσω αυτών των προειδοποιήσεων, η Τεχεράνη εξέδωσε ΝΟΤΑΜ αργά το βράδυ του Σαββάτου με την οποία έκλεισε τον δυτικό εναέριο χώρο για τις πτήσεις των εμπορικών σκαφών, κίνηση που δείχνει ότι και οι ίδιοι ανέμεναν την επίθεση των ισραηλινών.

Impressive Footage showing one of the Israeli Strikes earlier on the Dahieh Suburb of Southern Beirut. pic.twitter.com/FSxocIYOhj

— OSINTdefender (@sentdefender) October 5, 2024

Ζήτημα ωρών λένε οι ισραηλινές στρατιωτικές πηγές

Πηγές από τον ισραηλινό στρατό ανέφεραν το Σάββατο πως το αναμενόμενο ισραηλινό χτύπημα στην Τεχεράνη – ως απάντηση για την 2η σε πέντε μήνες επίθεση με πυραύλους προς το Τελ Αβίβ – είναι ζήτημα ωρών.

Συγκεκριμένα ανώτερη στρατιωτική πηγή την οποία επικαλέστηκε το βρετανικό δίκτυο iTV ανέφερε πως τα μαχητικά του Ισραήλ έχουν ήδη λάβει διαταγές αναφορικά με τους στόχους και έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι και οι φόρτωση πυραύλων.

Άγνωστο επίσης παραμένει εάν το Ισραήλ έχει επικοινωνήσει το πλήρες σχέδιο του χτυπήματος στην Ουάσιγκτον και εάν έχει λάβει το «πράσινο φως» για τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Ο Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα επέμεινε πως η επιχείρηση – απάντηση στο Ιράν θα γίνει σε συνεργασία των δυνάμεων ΗΠΑ και Ισραήλ.

Στο μεταξύ οι IDF έκαναν γνωστό ότι υπήρξαν χτυπήματα από ιρανικούς πυραύλους στις βάσεις της πολεμικής αεροπορίας στο Nevatim και στο Tel Nof. Οι ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις δεν έπληξαν κανένα αεροσκάφος και οι βάσεις είναι πλήρως λειτουργικές, ανέφεραν.

Επίθεση Νετανιάχου σε Μακρόν

Στο μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα πριν από λίγο ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου απευθύνθηκε προσωπικά στον Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος νωρίτερα σήμερα ζήτησε να σταματήσει η αποστολή όπλων στο Ισραήλ όσο δεν υπάρχει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Σε έντονο ύφος ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ μίλησε για «ντροπή που θα τους ακολουθεί ακόμη και χρόνια μετά τη νίκη στον σημερινό πόλεμο». Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει εκφράσει έντονη ανησυχία το τελευταίο διάστημα και για τις χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στον Λίβανο. Η Γαλλία διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με τον Λίβανο με τον Μακρόν να βρίσκεται στη χώρα και πριν από τέσσερα χρόνια λίγο μετά την έκρηξη που σάρωσε το λιμάνι της Βηρυτού το 2020.

My message to Macron >> pic.twitter.com/BHyh0Fso19

— Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו (@netanyahu) October 5, 2024

Μέσω διαρροής το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε το μήνυμα Νετανιάχου και την αντίδρασή του στην Γαλλική πρόταση για εμπάργκο όπλων προς το Ισραήλ μονολεκτικά “υπερβολικό”.

Το Ιράν παραμένει μόνιμη απειλή για τη χώρα, δηλώνει ο πρόεδρος Χέρτσογκ

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ δήλωσε σήμερα σε μήνυμα που μεταδόθηκε για την επέτειο της άνευ προηγουμένου επίθεσης της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου του 2023 στο Ισραήλ, που συγκλόνισε τη χώρα, ότι τα τραύματα “δεν έχουν ακόμη επουλωθεί πλήρως”.

“Τα τραύματά μας δεν μπορούν ακόμη να επουλωθούν πλήρως… γιατί όμηροι συνεχίζουν να βασανίζονται, να εκτελούνται και να πεθαίνουν σε αιχμαλωσία”, τονίζει, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, 97 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι, εκ των οποίων 33 είναι νεκροί, σύμφωνα με δήλωση του στρατού.

Σε κατάσταση συναγερμού το Ισραήλ ενόψει της επετείου της 7ης Οκτωβρίου

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού ενόψει της επετείου της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου του 2023, τονίζοντας ότι μαχητές επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στη χώρα.

“Αυτή την εβδομάδα θα τιμήσουμε την επέτειο του πολέμου και της 7ης Οκτωβρίου. Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τις δυνάμεις μας ενόψει της ημέρας αυτής”, λόγω του φόβου για επιθέσεις που επιδιώκουν να διαπράξουν μαχητές, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου, χωρίς άλλη διευκρίνιση.

Νετανιάχου: Έχουμε δικαίωμα να αμυνθούμε και θα το κάνουμε

Πηγές από τον ισραηλινό στρατό αναφέρουν πως το αναμενόμενο ισραηλινό χτύπημα στην Τεχεράνη – ως απάντηση για την 2η σε πέντε μήνες επίθεση με πυραύλους προς το Τελ Αβίβ – είναι ζήτημα ωρών.

Ως «εισαγωγή» στο χτύπημα προς το Ιράν ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα πριν από λίγο ανέφερε: «Το Ιράν βρίσκεται πίσω από όλες τις απειλές και τις επιθέσεις εναντίον μας. Εκτόξευσαν εκατοντάδες πυραύλους εναντίον μας σε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στην ιστορία. Καμία χώρα στον κόσμο δεν θα δεχόταν μια τέτοια επίθεση – ούτε το Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει το καθήκον και το δικαίωμα να αμύνεται και να απαντά σε τέτοιες επιθέσεις – και έτσι θα το κάνουμε».

protothema.gr

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις