Η Μπρατισλάβα έχει ισχυρό ενδιαφέρον στη διατήρηση της διέλευσης πετρελαίου και αερίου από τη Ρωσία προς τη Δύση μέσω της Ουκρανίας
Οι δύο πρωθυπουργοί είχαν συνομιλίες στο Ουζχορόντ στη δυτική Ουκρανία που, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο, επικεντρώθηκαν στη συνεργασία στις υποδομές, στην ενεργειακή ασφάλεια και στην υποστήριξη για το ειρηνευτικό σχέδιο του Κιέβου.
«Η Ουκρανία λέει για άλλη μια φορά ότι δεν θα συνεχίσει τη συμφωνία διέλευσης με τη Ρωσία όταν λήξει», δήλωσε ο Σμίχαλ σε συνέντευξη Τύπου καθήμενος δίπλα στον Φίτσο.
«Ο στρατηγικός στόχος της Ουκρανίας είναι να στερήσει από το Κρεμλίνο τα κέρδη από την πώληση υδρογονανθράκων τα οποία ο επιτιθέμενος χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο», πρόσθεσε.
Η Σλοβακία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, αντιτίθεται στην ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ αλλά έχει ισχυρό ενδιαφέρον στη διατήρηση της διέλευσης πετρελαίου και αερίου από τη Ρωσία προς τη δύση μέσω της Ουκρανίας.
Η σλοβακική κρατική εταιρία αγοράς αερίου SPP δήλωσε μέσα στον Οκτώβριο πως συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξασφαλίσει παράταση της διέλευσης αερίου μέσω Ουκρανίας μετά τη λήξη του συμβολαίου του Κιέβου με τον ρωσικό πάροχο, την Gazprom, στα τέλη του έτους.
Ο Σμίχαλ είπε, από την πλευρά του, πως το Κίεβο αντιλαμβάνεται την «οξεία εξάρτηση» ορισμένων κρατών, μεταξύ τους και της Σλοβακίας για τον εφοδιασμό σε ρωσικό αέριο, αλλά βασίζεται στη σταδιακή διαφοροποίηση των παραδόσεων.
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας είπε ακόμη πως οι δύο χώρες συμφώνησαν στη δημιουργία ενός ανατολικοευρωπαϊκού ενεργειακού κόμβου, ο οποίος αποσκοπεί στην αξιοποίηση των μεγάλων εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου της Ουκρανίας.
Ο Φίτσο, που είναι σφοδρός επικριτής της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, μαζί με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, ενώ έχει σταματήσει την παροχή κυβερνητικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, επανέλαβε τη θέση του ότι δεν υπάρχει στρατιωτική επίλυση στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας.
«Η ειρήνη πρέπει να είναι βιώσιμη, πρέπει να έχουμε εγγυήσεις ασφαλείας. Προπαντός, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας πρέπει να γίνουν σεβαστές. Το καταλαβαίνουμε όλο αυτό», είπε ο Φίτσο.
«Καλωσορίζω τις συζητήσεις που επιβεβαίωσαν ότι εσείς, όπως και εμείς, έχουμε ενδιαφέρον ώστε το σύστημα διέλευσης που έχετε στο ουκρανικό έδαφος να εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται, τόσο για το πετρέλαιο όσο και για το αέριο», πρόσθεσε ο Φίτσο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-protothema.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις