Η προθεσμία μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, οι όροι Γερουλάνου, η κινητικότητα των συνεργατών Ανδρουλάκη και Δούκα, ο ρόλος Παπανδρέου, οι πιέσεις στην Διαμαντοπούλου.

Την ώρα που οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας δίνουν αλλεπάλληλες συνεντεύξεις, οι πιο έμπιστοι συνεργάτες τους προσπαθούν να επικοινωνήσουν με στελέχη των επιτελείων του Π. Γερουλάνου και της Α. Διαμαντοπούλου είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω τρίτων. Βολιδοσκοπούν, προσπαθούν να εκμαιεύσουν πληροφορίες, μεταφέρουν μηνύματα, υπόσχονται, διαμεσολαβούν, ανιχνεύουν προθέσεις και διαθέσεις. Εχουν αποδεχθεί ότι ούτε ο Παύλος Γερουλάνος ούτε η ΄Αννα Διαμαντοπούλου που, αθροιστικά, στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, πήραν περίπου 40%, θα κάνουν δήλωση στήριξης υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου, αλλά παλεύουν για κάποια έμμεση ενθάρρυνση των ψηφοφόρων τους.

Ο Παύλος Γερουλάνος, μετά τις συναντήσεις του με τον Ν. Ανδρουλάκη και τον Χ. Δούκα, διακίνησε το κείμενο με τις προτάσεις του που τους έδωσε, κατατεθειμένες από τον ίδιο στην ΚΕ, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων καταστατικό και προγραμματικό συνέδριο για διαμόρφωση κυβερνητικού σχεδίου σε βάθος διετίας. Συνομιλητές του καταλαβαίνουν ότι για τον ίδιο η πρωτιά στις επόμενες εθνικές εκλογές δεν είναι απλώς στόχος αλλά και όρος για να εξακολουθήσει να συνεργάζεται εποικοδομητικά με τον επόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Στη διάρκεια της καμπάνιας του, άλλωστε, είχε πει ότι, εφόσον εκλεγόταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα παραιτούταν αν δεν πετύχαινε νίκη στις εθνικές εκλογές. Αναμενόμενο είναι να περιμένει το ίδιο από αυτόν που θα κερδίσει στην αναμέτρηση της Κυριακής.

Η Άννα Διαμαντοπούλου θα ανοίξει τα χαρτιά της απόψε (σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ, στον Γ. Κουβαρά) και αναμένεται να καλέσει τους ψηφοφόρους του πρώτου γύρου να πάνε στις κάλπες του δεύτερου γύρου, να δηλώσει παρούσα και μάχιμη την επόμενη μέρα, κρατώντας ίσες αποστάσεις ανάμεσα στον Ν. Ανδρουλάκη και τον Χ. Δούκα. Ωστόσο, στον κύκλο των υποστηρικτών της υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, διάθεση αποχής από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, ενώ στελέχη που κοιτάζουν προς τα δεξιά θέλουν να μιλήσουν δημόσια εναντίον του Δημάρχου Αθηναίων, κάτι με το οποίο η ίδια δεν συμφωνεί αλλά δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να το αποτρέψει. Ετσι κι αλλιώς, έχει ήδη αποκρούσει πιέσεις από πολιτικούς της φίλους να πάρει ανοιχτά θέση υπέρ της υποψηφιότητας του Ν. Ανδρουλάκη, για να εμποδίσει την επικράτηση του Χάρη Δούκα, τον οποίο θεωρούν ύποπτο για υπόγειες συνεννοήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας, αυτή την εβδομάδα, έχουν κάτι κοινό: Την επιθυμία να πείσουν ότι η εκλογή τους στην ηγεσία θα σημαίνει άμεση αξιοποίηση σε κεντρικό ρόλο του Π. Γερουλάνου και της Α. Διαμαντοπούλου, υιοθέτηση προτάσεών τους, σεβασμό στα επιτελεία τους, συλλογικότητα στις αποφάσεις. Με άλλα λόγια, τα δίνουν όλα για να τους πείσουν ότι όχι απλώς δεν θα φανούν ανταγωνιστικοί απέναντί τους αλλά, αντίθετα, θα επιδιώξουν τη βαθύτερη δυνατή συνεργασία. Παρόλα αυτά, ούτε ο Παύλος Γερουλάνος ούτε η Άννα Διαμαντοπούλου δεν θα εκπληρώσουν την προσδοκία του Νίκου Ανδρουλάκη ή του Χάρη Δούκα.

Συνεργάτες του Ν. Ανδρουλάκη πιστεύουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ασκεί την επιρροή του στο παρασκήνιο προς την πλευρά του Παύλου Γερουλάνου προκειμένου να τον στρέψει υπέρ του Χάρη Δούκα. Θεωρούν ότι επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι οι παπανδρεϊκοί Φ. Σαχινίδης και Δ. Ρέππας στηρίζουν ήδη τον Δήμαρχο Αθηναίων, ενώ δεν αποκλείουν ότι ο ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου, που ήταν στο πλευρό του Παύλου Γερουλάνου, μπορεί να κάνει δήλωση υπέρ του Χάρη Δούκα. Εννοείται ότι ο πρώην πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να προβεί σε κάποια δημόσια παρέμβαση πριν από τον δεύτερο γύρο αλλά, για την ώρα, δεν έχει πειστεί.

Θα παίξει ρόλο το debate (την Πέμπτη ή την Παρασκευή); Οπωσδήποτε σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή αλλά και το αποτέλεσμα. Ο Ν. Ανδρουλάκης, που προηγείται, θα προσπαθήσει να αποφύγει το λάθος και ο Χ. Δούκας να κάνει καλύτερη εμφάνιση από την προηγούμενη που εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι του στοίχισε. Και στα δύο επιτελεία αναζητείται η επικοινωνιακή έκπληξη που θα κάνει τη διαφορά την Κυριακή.

dnews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις