Ο Ken McCallum προειδοποίησε σχετικά με την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας και του Ιράν στο βρετανικό έδαφος

Σπάνια δημόσια εμφάνιση έκανε ο επικεφαλής των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών της ΜI5, Ken McCallum, ο οποίος, μεταξύ άλλων, προειδοποίησε σχετικά με την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας και του Ιράν στο βρετανικό έδαφος.

Το ISIS έχει ξαναρχίσει τις προσπάθειες εξαγωγής της τρομοκρατίας στη Βρετανία, δήλωσε ο επικεφαλής της εγχώριας υπηρεσίας κατασκοπείας του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με το Politico, προειδοποιώντας, επίσης, ότι οι απειλές που εκτοξεύει, είναι αυτές που τον προβληματίζουν περισσότερο.

Ο Ken McCallum έδωσε χθες την πρώτη ενημέρωση αναφορικά με τις απειλές που δέχεται το Ηνωμένο Βασίλειο από το 2022, προσφέροντας μια ευρεία αξιολόγηση των απειλών από τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία.

Προειδοποίησε ακόμη ότι τώρα υπάρχει αυξημένη απειλή τρομοκρατίας από την Αλ Κάιντα «και ειδικότερα» από το ISIS, γνωστό και ως Ισλαμικό Κράτος.

Η τρομοκρατική οργάνωση ISIS μπήκε στο επίκεντρο της προσοχής της διεθνούς κοινότητας το 2014, όταν ένοπλοι άνδρες κατέλαβαν μεγάλα τμήματα του βορειοδυτικού Ιράκ και της ανατολικής Συρίας.

«Το σημερινό Ισλαμικό Κράτος δεν έχει τη δύναμη που είχε πριν από μια δεκαετία… Ωστόσο, οι τρομοκράτες της οργάνωσης επανέλαβαν τις προσπάθειές τους για εξαγωγή τρομοκρατίας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην καρδιά του Λονδίνου.

Ο Ken McCallum υπενθύμισε την αιματηρή επίθεση στο συναυλιακό χώρο της Μόσχας τον περασμένο Μάρτιο που εξαπέλυσε το παρακλάδι του ISIS-K, ως «βίαιη επίδειξη των δυνατοτήτων του».

Το αφεντικό της βρετανικών μυστικών υπηρεσιών MI5, η υπηρεσία του οποίου επιβλέπει την εγχώρια αντικατασκοπεία, δήλωσε ότι μόνο τον τελευταίο μήνα περισσότερο από το ένα τρίτο των ερευνών ύψιστης προτεραιότητας της υπηρεσίες του είχαν με κάποιο τρόπο διασυνδέσεις με οργανωμένες τρομοκρατικές ομάδες στο εξωτερικό».

Ρωσία και Κίνα

Ο McCallum χρησιμοποίησε επίσης την εμφάνισή του στο Λονδίνο – σπάνια για επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου -προκειμένου να προειδοποιήσει σχετικά με την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας και του Ιράν στο βρετανικό έδαφος στοχεύοντας στην «αυξημένη κρατική επιθετικότητα» από τη Μόσχα και την Τεχεράνη.

Ο αρχηγός των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών MI5, είπε ότι ο αριθμός των ερευνών της υπηρεσίας απέναντι σε εχθρικά κράτη όπως η Ρωσία και το Ιράν, αυξήθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ μέσα σε ένα χρόνο.

Από την πλευρά της, η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών GRU είναι, όπως είπε, σε «μια διαρκή αποστολή να δημιουργήσει χάος στους βρετανικούς και ευρωπαϊκούς δρόμους».

Περισσότεροι από 750 Ρώσοι διπλωμάτες – «η πλειοψηφία από αυτούς είναι κατάσκοποι» – εκδιώχθηκαν από την Ευρώπη από τότε που ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως είπε.

Η τακτική της Ευρώπης «να τους διώξετε έξω, να τους κρατήσετε έξω» όταν πρόκειται για αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών, υπογράμμισε ο McCallum, οδήγησε σε αυξημένη εξάρτηση από ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις.

Φέτος σημειώθηκε επίσης αύξηση σε ιδιωτικούς πράκτορες και εγκληματίες εντός του Ηνωμένου Βασιλείου και στο εξωτερικό για να κάνουν τη «βρώμικη δουλειά» σε βάρος των εχθρικών κρατών, πρόσθεσε.

Σε μήνυμά προς τους επίδοξους εγκληματίες που είναι έτοιμοι να λάβουν χρήματα από το Ιράν ή τη Ρωσία για να πραγματοποιήσουν παράνομες ενέργειες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Βρετανός επικεφαλής σε θέματα κατασκοπείας Μ15 τόνισε: «Είναι μια επιλογή που θα μετανιώσετε».

Περιέγραψε επίσης την απειλή του Ιράν προς τη Βρετανία ως αυξανόμενη με «άνευ προηγουμένου κλίμακα και ρυθμό» προσθέτοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε απαντήσει σε 20 «δυνητικά θανατηφόρες» συνωμοσίες που υποστηρίζονται από το Ιράν από το 2022.

Στο μεταξύ, ο ΜcCallum ήταν λιγότερο επιθετικός σε ότι αφορά με την Κίνα, καθώς μαίνεται η συζήτηση στη βρετανική πολιτική σχετικά με τον καλύτερο τρόπο προσέγγισης του Λονδίνου με το Πεκίνο.

«Η Κίνα είναι διαφορετική», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας:

«Η οικονομική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Κίνας υποστηρίζει την ανάπτυξη του Λονδίνου, η οποία στηρίζει την ασφάλειά μας».

Όταν ρωτήθηκε για την προφανή έλλειψη κριτικής στο Πεκίνο, ο McCallum υπογράμμισε ότι «δεν είχε σκοπό να μειώσει» τη σημασία της απειλής από την Κίνα και ότι το ενδιαφέρον της υπηρεσίας του MI5 είναι «αμετάβλητο».

Υποστήριξε, ακόμη, ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας παραμένουν σε κατάσταση εγρήγορσης.

Απαντώντας σε ερώτηση του POLITICO σχετικά με το εάν ο φόρτος εργασίας σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις με τις οποίες έχει επιφορτιστεί η MI5 εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός, ο ΜcCallum τόνισε ότι:

«Τα πράγματα είναι απολύτως οριακά.».

«Είναι σχεδόν ακριβές να πούμε ότι ο συνολικός όγκος της αντιτρομοκρατικής δουλειάς που κάνουμε σήμερα στην MI5 ήταν, σε γενικές γραμμές, στάσιμος τα τελευταία τέσσερα ή πέντε χρόνια… Η μείωση της δραστηριότητας του Ισλαμικού Κράτους έχει αντισταθμιστεί και ξεπεραστεί από την αύξηση της ακροδεξιάς τρομοκρατίας», προειδοποίησε και επεσήμανε:

Υπήρξε τριπλασιασμός των κρουσμάτων κάτω 18 ετών που εμπλέκονται σε τρομοκρατία τα τελευταία τρία χρόνια και αποτελούν υποθέσεις της MI5. Αυτό αποτελεί πλέον το 13% των περιπτώσεων, είπε.

«Η MI5 τώρα αντιμετωπίζει μια άβολη καθημερινότητα» αποφασίζοντας που θα δώσει προτεραιότητα: «Αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε κάτω από πολύ έντονη πίεση», εξήγησε ο Βρετανός αρχηγός σε θέματα κατασκοπείας της M15.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις