Οι μηχανοδηγοί επισημαίνουν ότι κατά τη σημερινή εκδίκαση της προσφυγής της Hellenic Train ενάντια στην απεργία τους, η εταιρία προσήλθε με βασική επιχειρηματολογία ότι τα αιτήματα της απεργίας «δεν αφορούν την ίδια», αλλά τον ΟΣΕ

Προ των ευθυνών τους για τα συνεχιζόμενα προβλήματα στον σιδηρόδρομο και τους κινδύνους για επιβάτες και εργαζομένους θέτουν οι μηχανοδηγοί τη διοίκηση της Hellenic Train, τον ΟΣΕ και τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) με ανακοίνωσή τους, με την οποία αναστέλλουν την απεργία που είχαν εξαγγείλει για αύριο Πέμπτη 10 Οκτωβρίου.

 

 

 

Αναστολή απεργίας: Κανονικά τα δρομολόγια στα τρένα

 

Δεδομένης της αναστολής της 24ωρης απεργίας, τα σιδηροδρομικά δρομολόγια θα εκτελεστούν κανονικά. Η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης (ΠΕΠΕ) ανέστειλε την απεργία της ύστερα από τον χαρακτηρισμό της ως «καταχρηστικής» από τη δικαιοσύνη, στην οποία είχε για άλλη μια φορά προσφύγει η Hellenic Train.

 

Η εταιρία είχε πράξει το ίδιο και πριν μερικές ημέρες για την απεργία που είχαν εξαγγείλει άλλα σωματεία εργαζομένων, η οποία και πραγματοποιήθηκε τελικώς καθώς κρίθηκε νόμιμη από το δικαστήριο. Ωστόσο η απεργία των μηχανοδηγών κρίθηκε καταχρηστική παρά το γεγονός ότι στα αιτήματα της ΠΕΠΕ δεν είχε συμπεριληφθεί κανένα οικονομικό, αντιθέτως αφορούσαν αποκλειστικά την επίλυση κρίσιμων θεμάτων ασφαλείας και εκσυγχρονισμού του σιδηροδρόμου, τα οποία παραμένουν στην επικαιρότητα ακόμα και μετά την πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών, με συνεχή περιστατικά.

 

Οι μηχανοδηγοί επισημαίνουν ότι κατά τη σημερινή εκδίκαση της προσφυγής της Hellenic Train ενάντια στην απεργία τους, η εταιρία προσήλθε με βασική επιχειρηματολογία ότι τα αιτήματα της απεργίας «δεν αφορούν την ίδια», αλλά τον ΟΣΕ, κάτι το οποίο, σύμφωνα με την ΠΕΠΕ, αποτελεί στην πραγματικότητα ομολογία των υπαρκτών προβλημάτων.

 

«Η Διοίκηση της Hellenic Train σήμερα και με το πλέον επίσημο τρόπο τόνισε τη συνενοχή της για την μη επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Ελληνικός Σιδηρόδρομος. Τα προβλήματα είναι υπαρκτά αλλά για αυτά …. «ευθύνεται ο ΟΣΕ», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

 

Παράλληλα εξαπολύουν κατηγορίες προς την ΗΤ για απόκρυψη της πραγματικής κατάστασης στον σιδηρόδρομο: «Και όσο (τα προβλήματα) είναι υπαρκτά, αλλά για αυτά «ευθύνεται ο ΟΣΕ», η Διοίκηση της Hellenic Train θα παρουσιάζεται στα δικαστήρια με αυτήν την θέση ενάντια σε κινητοποιήσεις που ζητούν την επίλυση τους και την ίδια ώρα δε θα αναφέρει τίποτα στο επιβατικό κοινό, υποκρύπτοντας την αλήθεια για την πραγματικά προβληματική κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας. Η Hellenic Train δεν θα κάνει επενδύσεις για αγορά νέου τροχαίου υλικού και θα κλείνει γραμμές στην περιφέρεια για λόγους που δεν εξηγεί δημόσια γιατί «ευθύνεται ο ΟΣΕ», υπογραμμίζουν οι μηχανοδηγοί.

 

Προσθέτουν ότι η διοίκηση της Hellenic Train, με την σημερινή της στάση, απέδειξε ότι «δεν ενδιαφέρεται για την υγεία και ασφάλεια εργαζομένων και επιβατών και πλέον αυτή η στάση της μπαίνει στην κρίση του επιβατικού κοινού».

 

Καλούν επίσης την Διοίκηση της Hellenic Train να δημοσιοποιήσει άμεσα τις ενέργειες που έχει κάνει μετά τα Τέμπη, αλλά και πριν από αυτά, για την επίλυση των προβλημάτων αρμοδιότητας ΟΣΕ «αντί να βγάζει κοινές ανακοινώσεις με τον ΟΣΕ στον βωμό του κέρδους, την ώρα που η ΡΑΣ «νίπτει τας χείρας της» για την προβληματική κατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής. Για τους μηχανοδηγούς, όλοι οι ως άνω, είναι συνυπεύθυνοι για την απώλεια των συναδέλφων μας και συνολικά 57 συνανθρώπων μας».

 

Καταλήγουν επισημαίνοντας πως αφήνουν στην κρίση του επιβατικού κοινού τη στάση της Hellenic Train στα δικαστήρια όπως και αυτήν της Ελληνικής Δικαιοσύνης που δια των αποφάσεων της αφήνει απροστάτευτους τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό.

Μαρία Λιλιοπούλου

ethnos.gr

Eurokinissi

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις