Οι εκλογές της Κυριακής ολοκληρώθηκαν. Όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα, η κούρσα αφορούσε μόνο τέσσερις υποψηφίους. Ο πρόεδρος του Κινήματος, Νίκος Ανδρουλάκης, αναδείχθηκε πρώτος, με ποσοστό 29,64%. Η μάχη για τη δεύτερη θέση εξελίχθηκε σε πραγματικό θρίλερ, με τον Χάρη Δούκα (21,41%) να επικρατεί οριακά του Παύλου Γερουλάνου (21,12%). Η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, παρά την πολύχρονη απουσία της από τα τεκταινόμενα εντός του κόμματος, έλαβε το αξιοπρεπέστατο ποσοστό του 19,52%. Μιχάλης Κατρίνης (6,03%) και Νάντια Γιαννακοπούλου (2,29%) απλώς συμπλήρωσαν την εξάδα!

Φαβορί, λοιπόν, υπάρχει και πρόκειται αναμφίβολα για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Διαθέτει τον κομματικό μηχανισμό στα χέρια του, έχει πρόσβαση και δυνάμεις σε όλη τη χώρα, και εισέρχεται στην τελική ευθεία με προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του. Βεβαίως, τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά, αν δεν καταμετρηθεί, την Κυριακή, και η τελευταία ψήφος, στο τελευταίο εκλογικό κέντρο της χώρας. Θυμόμαστε άλλωστε τη μεγάλη έκπληξη της οποίας ο κύριος Δούκας υπήρξε πρωταγωνιστής, πριν από ένα χρόνο, με την τρομερή ανατροπή που είχαμε στον Δήμο Αθηναίων.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον δεν είναι ποιον θα στηρίξουν οι τέσσερις υποψήφιοι οι οποίοι δεν βρίσκονται στη δυάδα, αλλά τι θα κάνει ο απλός κόσμος που τους ψήφισε και πόσοι ακριβώς θα ασκήσουν το δικαίωμά τους, εφόσον εκείνος που επέλεξαν στον πρώτο γύρο έχει αποκλειστεί από τη συνέχεια της διαδικασίας.

Λίγο-πολύ, τα στρατόπεδα στην εσωκομματική διαμάχη είχαν προλάβει να καταθέσουν το στίγμα τους.

Η κυρία Διαμαντοπούλου, έχοντας καλλιεργήσει ένα κεντρώο προφίλ, σε αρκετά ζητήματα βρίσκεται κοντά στις κυβερνητικές επιλογές, αλλά βγάζει σπυράκια στο ενδεχόμενο μιας μεγάλης Κεντροαριστεράς με συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ!

Ο κύριος Γερουλάνος εκφράζει αμιγώς το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ, το οποίο προφανώς έχει ερείσματα τόσο στην κοινωνία όσο και στο κομματικό ακροατήριο.

Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, κύριος Δούκας, είναι ανοικτός σε μια συνεργασία με την Κουμουνδούρου, προκειμένου να ανατραπεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Προφανώς, με κύριο κορμό το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, είναι ανοικτός και δεν την αποκλείει.

Από την άλλη, ο νυν πρόεδρος δεν ενδιαφέρεται για μια τέτοια συνεργασία, καθώς θεωρεί ότι, με εκείνον επικεφαλής, το κόμμα θα επιστρέψει σε αυτό που σχηματικά αποκαλούμε κυβερνησιμότητα! Πώς θα συμβεί αυτό δεν το περιγράφει επαρκώς, καθότι δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα.

Για να μην πούμε ότι τα γεγονότα δεν τον δικαιώνουν. Μπορεί στις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία να μέτρησε σημαντικές απώλειες, ο ΣΥΡΙΖΑ να έχασε και άλλους επιπλέον ψηφοφόρους, αλλά το ΠΑΣΟΚ παρέμεινε σε σταθερή τροχιά. Δεν κέρδισε τη δεύτερη θέση, η οποία είχε τεθεί ως ο βασικός στόχος από την ηγεσία του, και η πενιχρή αύξηση των ποσοστών δεν το καθιστά, προς το παρόν, δύναμη ανατροπής. Όσο για τις δημοσκοπήσεις, ναι μεν καταλαμβάνει πλέον τη δεύτερη θέση, όμως, η… προβληματική κυβερνητική παράταξη καταγράφει διπλάσια ποσοστά από την εν δυνάμει… κυβέρνηση!

Τα ζόρια είναι μπροστά…

Όλα αυτά είναι καλά και άγια. Όμως, αφορούν τον πολίτη οι εκλογές ενός κόμματος, του οποιουδήποτε κόμματος; Βεβαίως και τον αφορούν, ειδικά αν εκείνο φιλοδοξεί να κυβερνήσει. Το ερώτημα που τίθεται προς όλους, αλλά ειδικότερα προς τους δύο εναπομείναντες μονομάχους, είναι το εξής: εκτός από τα εσωτερικά ζητήματα ανασυγκρότησης, εκτός από τις υποσχέσεις ένθεν κακείθεν, θα ασχοληθούν με τα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία;

Στο πρώτο debate αλλά και στις τηλεοπτικές τους συνεντεύξεις μπορεί να διακρίναμε πολιτικό πολιτισμό, να μη δόθηκε η εικόνα διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ με το διαρκές ξεκατίνιασμα όλων προς όλους, δυστυχώς, όμως, έλειψε η ουσία της πολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι δεδομένο πλέον ότι η ακρίβεια έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ. Δεν ακούσαμε πώς θα την αντιμετωπίσουν; Ενέργεια, βενζίνη, σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές μερικοί μόνο πονοκέφαλοι. Κοιτάζεις τις τιμές και σε πιάνει ίλιγγος.

Σκοπεύουν να επανακρατικοποιήσουν τη ΔΕΗ, ώστε κάποιος δημόσιος φορέας να ανταγωνιστεί τα αδηφάγα καρτέλ; Δεν αντιληφθήκαμε μια πρόταση σχετικά με τους μισθούς. Θα αρκεστούν στις αυξήσεις-φιλοδώρημα που δίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και εξανεμίζονται στον πρώτο λογαριασμό που πληρώνουμε ή θα προτείνουν κάτι άλλο, υπέρ πάντα της μισθωτής πλειοψηφίας; Οι συντάξεις; Υπάρχει περίπτωση και πότε να επανέλθουν η 13η και η 14η, ώστε οι απόμαχοι της βιοπάλης να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους με αξιοπρέπεια;

Σκοπεύουν να επαναφέρουν τις συλλογικές συμβάσεις έναντι των ατομικών, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και μισθών; Τι σκοπεύουν να κάνουν με την κατάρρευση του ΕΣΥ; Θα προχωρήσουν σε προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ή θα ακολουθήσουν την κυβερνητική πεπατημένη με την κατάργηση νοσηλευτικών μονάδων και ανοίγματα στην ιδιωτική υγεία;

Πώς θα αντιμετωπίσουν τα ζητήματα της Παιδείας και τι θα πράξουν με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Πώς σκοπεύουν να ελέγξουν τη στεγαστική κρίση, σε μια εποχή που οι τιμές των ακινήτων -τόσο για αγορά όσο και ενοικίαση- έφτασαν στον Θεό; Αλήθεια, πώς θα καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή; Θα καιγόμαστε το καλοκαίρι και θα πνιγόμαστε τον χειμώνα; Θα προσλάβουν προσωπικό ή θα πορευτούν με το βλέποντας και κάνοντας; Θα αλλάξουν έτι περαιτέρω τα ασφαλιστικά δεδομένα και τι σκέφτονται επί του θέματος;

Για τα εργασιακά έχουν κάτι να προτείνουν; Το δημόσιο χρέος ξεπέρασε τα 400 δισεκατομμύρια. Έχουν επ’ αυτού προτάσεις ή θα αρκεστούν στα ματωμένα πλεονάσματα; Για τα εθνικά θέματα θα πουν καθαρά τις θέσεις τους για τα νέα δεδομένα της εποχής ή θα παραμείνουμε ως χώρα προσηλωμένοι στο δόγμα «ανήκωμεν εις την Δύσιν»; Το ΠΑΣΟΚ είχε σφυρηλατήσει παραδοσιακούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο και ειδικότερα τους Παλαιστίνιους. Εξακολουθεί αυτή η θέση να υφίσταται ή τα πράγματα άλλαξαν; Θα κάνουν κάτι διαφορετικό απ’ όσα έκανε ή δεν έκανε η κυβέρνηση στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών; Και άλλα τέτοια πεζά αλλά ενδιαφέροντα θεματάκια, τα οποία όσο να ’ναι κάνουν… τζιζ.

Είδατε εσείς να απασχολούν τους επίδοξους μνηστήρες της προεδρίας τα παραπάνω; Γιατί στην πρώτη τουλάχιστον αναμέτρηση, απέφυγαν τις καυτές πατάτες, όπως ο διάολος το λιβάνι. Λέτε να αλλάξει κάτι εντυπωσιακά στη δεύτερη; Αυτό είναι και παραμένει το μεγάλο στοίχημα. Τελικά, θα μετατραπεί το ΠΑΣΟΚ σε άλογο κούρσας ή θα παραμείνει ο φτωχός πλην όμως τίμιος ρυθμιστής του πολιτικού σκηνικού; Όπως λέει και ο λαός μας, «Κυριακή κοντή γιορτή» ή επί το λαϊκότερον, «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα»…

Του Αλέξανδρου Αρβανιτά *

* Ο Αλέξανδρος Αρβανιτάς είναι δημοσιογράφος

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις