Πώς δρούσε το κύκλωμα διαφθοράς στη ΔΟΥ Κέρκυρας. Ο αρχηγός εφοριακός – «μπουμπούκι» και ο λογιστής.

Ο υποδιευθυντής στη ΔΟΥ Κέρκυρας περιγράφεται από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων ως ο αρχηγός του κυκλώματος διαφθοράς που «ξηλώθηκε» στην Κέρκυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υποδιευθυντής της ΔΟΥ απαιτούσε ακόμα και να μην πληρώνει τον λογαριασμό σε εστιατόρια που επισκεπτόταν για να δειπνήσει. Πληροφορίες του iEidiseis.gr αναφέρουν ότι χαρακτηριστική είναι περίπτωση κατά την οποία είχε επισκεφτεί με την οικογένειά του παραθαλάσσιο κατάστημα.

Ο 44χρονος φέρεται να εκνευρίστηκε διότι πλήρωσε κανονικά όσα παρήγγειλε, με αποτέλεσμα να αναφέρει σε λογιστή, μέλος του ίδιου κυκλώματος, ότι πρέπει να γίνει εκδικητικός έλεγχος στο συγκεκριμένο εστιατόριο.

Πράγματι, στις 28 Ιουνίου 2024 εφοριακός μετέβη για έλεγχο στο μαγαζί, μετά από επιτακτική εντολή του 44χρονου υποδιευθυντή της ΔΟΥ. Εκεί διαπιστώθηκαν και βεβαιώθηκαν φορολογικές παραβάσεις.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας των Εσωτερικών Υποθέσεων στο γραφείο του υποδιευθυντή και φερόμενου ως αρχηγού του κυκλώματος, στον 1ο όροφο της ΔΟΥ Κέρκυρας, βρέθηκε κινητό τηλέφωνο που μπαίνει στο μικροσκόπιο.

Στο σπίτι του βρέθηκαν 2.000 ευρώ σε μετρητά, ενώ στο σπίτι του δεύτερου κατηγορούμενου εφοριακού βρέθηκαν 12.800 ευρώ σε μετρητά και στου τρίτου 7.500 ευρώ σε μετρητά (επιμελώς κρυμμένα στην κάσα της πόρτας στο υπνοδωμάτιο).

Πιο αναλυτικά, ο αρχηγός περιγράφεται ως εξής: «Αποτελούσε τον ιθύνοντα νου της οργάνωσης, καθώς ήταν επιφορτισμένος με την επιμέλεια και την υλοποίηση όλου του επιχειρησιακού σκέλους, καθόριζε τα χρηματικά ποσά που θα απαιτούνταν κατά περίπτωση, καθώς και τα ποσοστά που θα λάμβανε το κάθε μέλος, ενώ απειλούσε υπαλλήλους και λογιστές που τυχόν θα διέρρεαν τη δραστηριότητα της οργάνωσης.

Επιπλέον, παρείχε οδηγίες για τρόπους αντιπαρακολούθησης προκειμένου να αισθάνονται ακαταδίωκτα τα μέλη της οργάνωσης κατά τη δραστηριοποίηση τους, υποδεικνύοντας μέτρα για το δυσχερή εντοπισμό των κινήσεών τους σε περίπτωση ελέγχου από αρμόδιες αρχές αλλά και αποφυγή πιθανής σύλληψής τους».

Συνολικά συνελήφθησαν τέσσερις εφοριακοί και ένας λογιστής.

Προηγήθηκε καταγγελία που αφορούσε την παράνομη δράση δύο υπαλλήλων Δ.Ο.Υ., οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτούσαν από επιχειρηματία το χρηματικό ποσό των 60.000 ευρώ, προκειμένου να τακτοποιήσουν εκκρεμή υπόθεσή του.

Στο πλαίσιο της έρευνας, κατά την οποία αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και στοιχεία που προέκυψαν από την αξιολόγηση και ανάλυση πληροφοριακών και προανακριτικών δεδομένων, με τη συνδρομή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, προέκυψε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, με συνεχή δράση, συγκεκριμένη δομή και διακριτούς ρόλους, στην οποία συμμετείχαν υπάλληλοι Δ.Ο.Υ. νησιωτικής περιοχής και ιδιώτης λογιστής.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, τουλάχιστον από το Μάιο του 2024, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προέβαιναν σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκειται στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα ως υπάλληλοι, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, όπου εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτούσαν χρηματικά ποσά ως αντίτιμο, ώστε να διεκπεραιωθούν φορολογικές τους εκκρεμότητες.

Η απαίτηση των χρημάτων γινόταν, κατά κύριο λόγο, μέσω ιδιώτη – λογιστή, μέλους της οργάνωσης, προκειμένου να μην έχουν άμεση επαφή τα μέλη – υπάλληλοι με τα θύματά τους, ενώ παράλληλα φρόντιζαν να λαμβάνουν ιδιαίτερα μέτρα αντιπαρακολούθησης τόσο κατά τη δράση τους όσο και κατά τις μεταξύ τους επικοινωνίες.

Όπως προέκυψε, ο αρχηγός της οργάνωσης, ήταν υπεύθυνος για τον συντονισμό, τη λήψη και τη διανομή στα υπόλοιπα μέλη των χρηματικών ποσών, ενώ δεν δίσταζε να απειλεί υπαλλήλους και λογιστές που τυχόν θα διέρρεαν τη δραστηριότητα της οργάνωσης.

Παράλληλα, εξασφάλιζε κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με μεθόδους αντιπαρακολούθησης προκείμενου τα επιχειρησιακά μέλη της οργάνωσης να αισθάνονται ακαταδίωκτα, κατά τους -κατ’ εντολή του- στοχευμένους ελέγχους που πραγματοποιούσαν.

Περαιτέρω, οι λοιποί εφοριακοί υπάλληλοι, ήταν απαραίτητοι για τη λειτουργία της οργάνωσης, καθώς λόγω των καθηκόντων τους είτε ασκούσαν άμεση εποπτεία και έλεγχο στους λοιπούς υπαλλήλους, καθορίζοντας έτσι την ταχύτητα και τον τρόπο διεκπεραίωσης των υποθέσεων, ή διενεργούσαν επιτόπιους ελέγχους επιχειρήσεων κατόπιν εντολής του αρχηγικού μέλους.

Τέλος, ο λογιστής ήταν ενδιάμεσος μεταξύ των υπαλλήλων και των φορολογούμενων, επιφορτισμένος με την άμεση επαφή και επικοινωνία μεταξύ ελεγκτικής Αρχής και ελεγχόμενων. Επίσης, σύμφωνα με τον ρόλο του, παραλάμβανε και παρέδιδε χρηματικά ποσά από τους φορολογούμενους προς τους υπαλλήλους, εξασφαλίζοντας και οι ίδιος προνομιακή μεταχείριση των πελατών του από την Δ.Ο.Υ.

Μέχρι στιγμής έχει διακριβωθεί ότι, από τα τέλη Μαΐου 2024, η εγκληματική οργάνωση εμπλέκεται σε -8- περιπτώσεις, ενώ διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της απαίτησαν συνολικά, τουλάχιστον, το χρηματικό ποσό των -183.000- ευρώ και κατάφεραν να λάβουν, τουλάχιστον, το χρηματικό ποσό των -38.000- ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, όπου παραπέμφθηκαν σε ανακριτή και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις