Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης υποστήριξε σε συνέντευξη του στην Καθημερινή ότι η Ελλάδα δεν έχει μετατοπίσει τις κόκκινες γραμμές της στο διάλογο με την Τουρκία. Το ερώτημα είναι ποιες εννοεί ως κόκκινες γραμμές ο κ.Γεραπετρίτης. Η δήλωση του με την οποία τις προσδιόριζε στα 6 ναυτικά μίλια δεν έχει αλλάξει απ΄ όσο γνωρίζουμε. Οι Τούρκοι απάντησαν στη συνέντευξη του μέσω μιας δικής τους εφημερίδας της Χουριέτ. Όσα γράφουν -και είναι διαρροές από το καθεστώς- θα πρέπει να μας ανησυχούν και επιτέλους να μας αφυπνίσουν.

Σε άρθρο που υπογράφει η  Χαντέ Φιράτ, επισημαίνονται οι τουρκικές θέσεις,όπως τις μεταφέρθηκαν σε ερωτήματα που έθεσε .

Σύμφωνα με όσα γράφει λοιπόν ,έχουμε και λέμε:

»Δεν υπάρχει αλλαγή στις θέσεις των δύο χωρών για τα θέματα του Αιγαίου. Για την Τουρκία δεν είναι δυνατόν να περιοριστούν οι συζητήσεις στο Αιγαίο σε ένα μόνο θέμα. Η συντριπτική πλειονότητα των θαλάσσιων και αεροπορικών ζητημάτων είναι νομικά διασυνδεδεμένες. Είναι νομική απαίτηση να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα από κοινού.

Στόχος της Άγκυρας είναι να μην αφήσει άλυτα ζητήματα που μπορεί να δημιουργήσουν εν συνεχεία ένταση και κρίσεις, καθώς στόχος του διαλόγου είναι να επιτευχθεί μια μόνιμη ηρεμία στις σχέσεις. Η Άγκυρα επιθυμεί μια μόνιμη, συνολική και δίκαιη λύση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο σε διαφορές όπως για τα χωρικά ύδατα και το εύρος του εναέριου χώρου, για τους γεωγραφικούς σχηματισμούς που δεν έχουν καθοριστεί κυριαρχικά, για το στρατιωτικό καθεστώς των νησιών και τη διαχείριση του FIR. Αν δεν δοθεί λύση διαπραγματευτική σε αυτά διμερώς, η Άγκυρα σκέφτεται να τα πάει όλα στη διεθνή δικαιοδοσία.

Υπάρχει θέμα μειονοτήτων. Η Άγκυρα γνωρίζει ότι η Ελλάδα παρουσιάζει το ζήτημα ως ένα διεθνές ζήτημα θρησκευτικής ελευθερίας ή ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απασχολεί τη διεθνή κοινότητα. Οι απόψεις ανώτερων διπλωματικών πηγών σε αυτό το θέμα συνοψίζονται: Δεν είναι δυνατόν η Άγκυρα να δεχτεί μια συνεννόηση του τύπου “Η ελληνική μειονότητα είναι υπόθεση της διεθνούς κοινότητας, ενώ η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι μόνο εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας”.

»Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προσπάθειές της να αρνείται την εθνική ταυτότητα της τουρκικής μειονότητας, να μην αναγνωρίζει τους εκλεγμένους θρησκευτικούς ηγέτες της, να περιορίζει ουσιαστικά τις δυνατότητες εκπαίδευσης, να υποσκάπτει τα μειονοτικά θεμέλια, εν ολίγοις, να εκφοβίζει την τουρκική μειονότητα. Όπως η Τουρκία βλέπει την ελληνική μειονότητα ως πλούτο και γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, η προσδοκία είναι ότι η τουρκική μειονότητα θα αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο από την Ελλάδα.

»Η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να αναθεωρήσει την προσέγγισή της για τους συμπατριώτες μας που δεν καλύπτονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Όσοι κατοικούν σε Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Κω δεν εμπίπτουν στο μειονοτικό πλαίσιο που ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης. Απαίτηση της Άγκυρας είναι η ελληνική Πολιτεία να λάβει μέτρα προς αυτούς στη βάση των οικουμενικών αξιών και σύμφωνα με τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα».

militaire.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις