Η επιχείρηση ξεκίνησε το Σάββατο στην περιοχή Ελ Πλατεάδο της κεντρικής Κολομβίας

Ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επίθεση εναντίον ανταρτών του αποκαλούμενου Κεντρικού Γενικού Επιτελείου (Estado Mayor Central / EMC) – παράταξης διαφωνούντων των πρώην FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia / Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας) – στην περιοχή Ελ Πλατεάδο της κεντρικής Κολομβίας, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ο πρόεδρος της χώρας Γουστάβο Πέτρο.

«Ύστερα από πέντε και πλέον χρόνια κυριαρχίας του EMC στην κοινότητα Ελ Πλατεάδο, κατά την οποία η περιοχή μετατράπηκε σε διεθνές κέντρο διακίνησης κοκαΐνης, επεμβαίνει ο στρατός», έγραψε ο Κολομβιανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Περσέας» ξεκίνησε τα ξημερώματα. Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονταν το πρωί, κατά τις οποίες οι αντάρτες του EMC χρησιμοποίησαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να πλήξουν τα κυβερνητικά στρατεύματα. «Προσπάθησαν να ρίξουν χειροβομβίδες από μη επανδρωμένα αεροσκάφη», ανέφερε ο στρατηγός Λουίς Καρντόσο, συμπληρώνοντας ότι δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν. Ο στρατηγός απηύθυνε έκκληση στους αμάχους να κλειστούν στα σπίτια τους.

En medio de la ofensiva de la Fuerza Pública para recuperar el control del territorio en Argelia, queremos recordarles a las comunidades de El Plateado que aquí están sus @FuerzasMilCol y @PoliciaColombia para protegerlos del accionar criminal de estos grupos armados ilegales.… pic.twitter.com/8W8pbA6C6c

— Mindefensa (@mindefensa) October 12, 2024

Στην περιοχή έχει αναπτυχθεί ισχυρή στρατιωτική δύναμη, με πυροβολικό και τεθωρακισμένα οχήματα, υποστηριζόμενη από ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη.

Τον Ιούλιο ο στρατός είχε εξαπολύσει επίθεση στην περιοχή μετά την επίθεση drone που στοίχισε τη ζωή σε ένα παιδί και προκάλεσε τον τραυματισμό έξι ανθρώπων.

Η κοινότητα Ελ Πλατεάδο αποτελεί προπύργιο του EMC στο φαράγγι Μικάι, όπου υπάρχουν πολλές καλλιέργειες κόκας και θεωρείται στρατηγικής σημασίας τοποθεσία για τα καρτέλ κοκαΐνης.

Οι αντάρτες του EMC καλούν τις διεθνείς αντιπροσωπείες να μην παραστούν στην COP16

Οι αντάρτες του αποκαλούμενου Κεντρικού Γενικού Επιτελείου (Estado Mayor Central / EMC) κάλεσαν τις διεθνείς αντιπροσωπείες να μην παραστούν στην 16η διάσκεψη του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα (COP16) που αρχίζει στις 21 Οκτωβρίου στην πόλη Κάλι της νοτιοδυτικής Κολομβίας, λόγω της ευρείας κλίμακας επίθεσης που δέχονται τις τελευταίες ώρες από τον κολομβιανό στρατό.

Σε ανάρτησή τους στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), το EMC καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης να εξαπολύσει επίθεση εναντίον των ανταρτών – αψηφώντας την εκπεφρασμένη βούληση τους «να επικρατήσει ειρήνη ενόψει COP16» – και καλεί τα μέλη των εθνικών και διεθνών αντιπροσωπειών να μην παραστούν σε αυτήν την διάσκεψη.
ΑΠΕ – ΜΠΕ-protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις