Οι πρόσφατες υποθέσεις είναι ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί στο οργανωμένο έγκλημα.

Το τρίτο περιστατικό με «ντελίβερι» εκρηκτικών στην Αθήνα, μέσα σε διάστημα μόλις 40 ημερών, ήταν το χθεσινό (11/10) με τον 39χρονο Αλβανό, ο οποίος συνελήφθη σε τυχαίο έλεγχο έχοντας στην κατοχή του εκρηκτική ύλη, πυροκροτητές και ένα πιστόλι.

Ο 39χρονος σταμάτησε σε έλεγχο ανδρών της Άμεσης Δράσης στην οδό Σωκράτους στο κέντρο της πρωτεύουσας. Τα «πολεμοφόδια» βρέθηκαν μετά από την έρευνα στο νοικιασμένο αυτοκίνητο που οδηγούσε και συγκεκριμένα σε ειδική κρύπτη, δίπλα στο κιβώτιο ταχυτήτων (στο πίσω μέρος του αεραγωγού).

Το εξαιρετικά ανησυχητικό δεδομένο, όπως λένε αστυνομικές πηγές, είναι ότι πρόκειται για τον τρίτο «ντελιβερά» εκρηκτικών που εντοπίζεται σε τυχαίο έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ. μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Και μπορεί οι τρεις αυτές πρόσφατες υποθέσεις που απασχόλησαν τις ειδικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. να μην συνδέονται μεταξύ τους, ωστόσο είναι ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί στο οργανωμένο έγκλημα και του «αθέατου» πολέμου που μαίνεται μεταξύ αντιμαχόμενων ομάδων.

 

 

Και οι τρεις περιπτώσεις «μεταφράζονται» από τους αστυνομικούς ως προπαρασκευαστικές ενέργειες για μαφιόζικα χτυπήματα. Εκτιμάται, δηλαδή, ότι γινόταν μεταφορά εκρηκτικών για να εκδηλωθεί κάποια οργανωμένη επίθεση στην Αττική. Οι ειδικές υπηρεσίες της Αστυνομίας προσπαθούν να συλλέξουν πληροφορίες για να «δέσουν» τα κομμάτια του παζλ και να κάνουν τη «χαρτογράφηση» των εγκληματικών ομάδων, προκειμένου να προλάβουν καταστάσεις.

Προσπαθούν δηλαδή να «χαρτογραφήσουν» τους εντολείς των επιθέσεων, αλλά και τους υποψήφιους στόχους. Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι «διανύουμε περίοδο ανακατατάξεων στο οργανωμένο έγκλημα. Υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι κάποιοι επιχειρούν “διά της επιβολής” να ανέλθουν στην ιεραρχία του οργανωμένου εγκλήματος».

deliverads-ekiktikon-astynomia_ceaa0.jpg

Οι τρεις πιο πρόσφατες περιπτώσεις «ντελιβεράδων» εκρηκτικών

Πριν από περίπου 40 ημέρες αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. έκαναν σήμα για έλεγχο σε 27χρονο που επέβαινε σε μοτοσικλέτα σε κεντρικό δρόμο στο Κερατσίνι. Στη θέα των αστυνομικών ο νεαρός πέταξε τσαντάκι με τέσσερις χειροβομβίδες και ένα 38αρι όπλο. Στόχος του ήταν να σταματήσει η καταδίωξή του και να μπορέσει να εξαφανιστεί, όπως και έγινε.

Οι αστυνομικοί τον ταυτοποίησαν γρήγορα, καθώς του έπεσε η ταυτότητα. Ο 27χρονος είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για ενδοοικογενειακή βία. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι μετέφερε τις χειροβομβίδες για λογαριασμό κάποιου άλλου που ήθελε να προχωρήσει σε κάποια εντυπωσιακή επίθεση σε βάρος αντιπάλου του.

Ένα μήνα μετά, στις 2 Οκτωβρίου 2024, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. πραγματοποίησαν έλεγχο σε όχημα άνδρα αλβανικής καταγωγής στο Μενίδι. Στη θέα των αστυνομικών άρχισε να τρέχει, ενώ πέταξε στο έδαφος μία σακούλα που όπως διαπιστώθηκε περιείχε δύο χειροβομβίδες, τέσσερις πυροκροτητές και 50 σφαίρες. Τελικά, δεν κατάφερε όμως να πάει μακριά και συνελήφθη.

Ο συλληφθείς είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης στα Χανιά, καθώς είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που έκανε ληστείες. Επίσης, είχε κατηγορηθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας και είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης στις φυλακές Κορυδαλλού.

Την Παρασκευή (11/10) έλαβε χώρα και τρίτο ανάλογο περιστατικό στην οδό Σωκράτους στο κέντρο της Αθήνας. Στο αυτοκίνητο του 39χρονου Αλβανού βρέθηκαν εκρηκτικά και πυροκροτητές, όπως και ένα πιστόλι.

Ο 39χρονος είχε εκτίσει εφτά χρόνια φυλάκισης για ναρκωτικά, ενώ είχε απασχολήσει και για άλλα αδικήματα (οπλοκατοχή, ενδοοικογενειακή βία). Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι είχε πάνω του τα εκρηκτικά για λογαριασμό κάποιας ομάδας του οργανωμένου εγκλήματος που σχεδίαζε χτύπημα στην Αττική. Το λευκό όχημα που οδηγούσε ήταν νοικιασμένο από εταιρία leasing, ενώ μαζί του ήταν μία 33χρονη Αλβανίδα που δεν σχετίζεται με τα εκρηκτικά και τους πυροκροτητές.

ieidiseis.gr

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις