Ξεκινά από 15 Οκτωβρίου η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή να έχει «κλειδώσει» οριστικά, όπως όλα δείχνουν, παρά τις εξελίξεις και τα πολεμικά μέτωπα στη Μέση Ανατολή.

Οι πρατηριούχοι θα διαθέσουν το πετρέλαιο ενόψει του φετινού χειμώνα σε τιμή που θα ξεκινά από το 1,11 ευρώ/λίτρο και θα φτάνει μέχρι το 1,20. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η τιμή αυτή θα είναι εκείνη που θα διατίθεται στις αστικές περιοχές, όπως οι περιοχές της Αττικής.

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες για τη νέα αίτηση που θα γίνει φέτος για το επίδομα θέρμανσης:

Πότε κάνουμε αίτηση για το επίδομα θέρμανσης 2024

Όπως και την προηγούμενη χρονιά, η κυβέρνηση σχεδιάζει να χορηγήσει επίδομα θέρμανσης σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματικές συνθήκες κάθε περιοχής μέσω του συστήματος βαθμοημερών για το πώς θα κυμανθούν τα ποσά.

Υπενθυμίζεται ότι το 2023 οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης άνοιξαν αρχές Νοέμβρη και το myΘέρμανση ήταν ανοιχτό μέχρι αρχές Δεκέμβρη. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και φέτος.

Επίδομα θέρμανσης: Τα φετινά ποσά

Ίδια θα είναι και τα ποσά σε σχέση με πέρσι.

Πέρσι το ύψος του επιδόματος δεν ήταν μικρότερο των 100 ευρώ και δεν υπερέβαινε τα 800 ευρώ.

Το ανώτατο ποσό φτάνει στα 1.000 ευρώ, αλλά αφορά μόνο οικισμούς με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε δικαιούχος μπορεί να επιδοτηθεί μόνο για ένα καύσιμο, και για αγορές τουλάχιστον διπλάσιας αξίας των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης.

Επίδομα θέρμανσης: Οι δικαιούχοι το 2024 – Τα εισοδηματικά κριτήρια

Δικαιούχοι είναι τα φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, εφόσον πληρούν τα κριτήρια.

Οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν:

  • ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ / άγαμοι
  • έως 24.000 ευρώ / έγγαμοι

Ενώ το ποσό αυτό θα αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, για τις οικογένειες με παιδιά.

Παράλληλα, τα περιουσιακά κριτήρια ορίζονται ως εξής:

  • τα 200.000 ευρώ / άγαμοι
  • τα 300.000 ευρώ / έγγαμοι και μονογονεϊκές οικογένειες

Το επίδομα χορηγείται στα ως άνω φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση των επιδοτούμενων με την παρούσα ειδών καυσίμων θέρμανσης και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, για τα ακίνητα, τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται, είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

  • Ειδικά για τους έγγαμους και τα πρόσωπα με σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 67 του ν. 4172/2013 ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.
  • Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.
  • Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε έναν από τους Δήμους Σερρών, Εορδαίας, Κοζάνης, Αμυνταίου ή Μεγαλόπολης.

Επίδομα θέρμανσης 2024: Τα δικαιολογητικά για αίτηση

Αφού κάνετε την αίτηση στο MyΘέρμανση (ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ) Θα πρέπει απλά να καταχωρίσετε στην εφαρμογή ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΟΥ τις αγορές σας. Τα στοιχεία που απαιτούνται είναι:

  • ο αριθμός της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων
  • το ποσό/αξία της συναλλαγής
  • ο ΑΦΜ της επιχείρησης-πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης
  • η επωνυμία της επιχείρησης-πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης.

Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε καταχωρούνται, επιπρόσθετα των ανωτέρω και τα εξής:

  • ο αριθμός της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά ο αριθμός που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών (αν δεν έχει ήδη εκδοθεί κατά την υποβολή της αίτησης απόδειξη εξόφλησης)
  • ο ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας
  • το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο.

Σε αντίθεση με τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης, στα λοιπά είδη καυσίμων δεν έχει σημασία ο ΑΦΜ και ο αριθμός παροχής ρεύματος.

 

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις