Νέα ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού: Ανοίγει ο δρόμος για την παραχώρηση από τις ΗΠΑ 4 πλοίων παράκτιων επιχειρήσεων

291

Γιατί δεν θέλουμε τα σκάφη που μας πρότειναν αρχικά και ποιος είναι ο σχεδιασμός για την ανανέωση του στόλου τα επόμενα χρόνια

Τρόπους που θα ενδυναμώσουν περαιτέρω το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας μας τα επόμενα χρόνια αναζητούν οι επιτελείς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εκμεταλλευόμενοι τη στρατηγική συνεργασία που υπάρχει με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αρχικά, οι ΗΠΑ μας είχαν προτείνει την παραχώρηση τεσσάρων πλοίων παράκτιων επιχειρήσεων τύπου LCS (Littoral Combat Ships) και ειδικότερα τα: «Milwaukee», «Detroit», «Little Rock» και «Sioux City».

Παρά την αρχική θετική ανταπόκριση όμως, υπήρξαν σύμφωνα με πληροφορίες, δεύτερες σκέψεις, καθώς στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού υπάρχει ένας προβληματισμός όσον αφορά τις πλήρεις ικανότητες των συγκεκριμένων σκαφών.

Έτσι ζητήσαμε τέσσερα άλλα πλοία που έχουν διασφαλισμένη την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα, ήτοι τα LCS: «Wichita», «Billings», «Indianapolis» και «St. Louis».

Το γεγονός ότι η Ελλάδα απορρίπτει την προοπτική απόκτησης των παλαιότερων LCS αντικατοπτρίζει την στρατηγική της, προσανατολισμένη προς τη διασφάλιση υψηλών προδιαγραφών σε ό,τι αφορά τα πλοία του στόλου. Αν οι προτάσεις των ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να προσφέρουν μια βιώσιμη και αποδοτική λύση, τότε η Αθήνα θα χρειαστεί να αναζητήσει εναλλακτικές προτάσεις ή να επενδύσει σε άλλες προμήθειες.

Οι συζητήσεις αυτές επανήλθαν στο προσκήνιο πριν από περίπου ένα μήνα, όταν ανώτατοι αξιωματούχοι και στρατιωτικοί ηγέτες από τις δύο χώρες είχαν επαφές. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα, μια ομάδα Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών επισκέφθηκε την Ελλάδα, όπου συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια και τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνη. Επρόκειτο για μια συνάντηση που σηματοδοτούσε την ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ, καθώς το πολιτικό κλίμα δείχνει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα μπορεί να επανέλθει στην εξουσία με πρόεδρο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Εντυπωσιακές φωτογραφίες και βίντεο από βολές πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού στο Ιόνιο

Οι στρατηγικές προοπτικές

Η αναθέρμανση των διαπραγματεύσεων για τα πλοία LCS συνδέεται ξεκάθαρα με τις στρατηγικές προοπτικές του Π.Ν. Αυτή τη στιγμή, το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει 12 κύριες μονάδες επιφανείας. Από αυτές, οι οκτώ ανήκουν στον παρωχημένο τύπο «S», ενώ οι τέσσερις είναι τύπου ΜΕΚΟ. Έχει αποφασιστεί ότι οι τέσσερις ΜΕΚΟ θα υποβληθούν σε μια περιορισμένη οικονομική αναβάθμιση, ενώ οι παλαιότερες μονάδες «S» θα αρχίσουν να αποσύρονται σταδιακά. Αυτό το σχέδιο αφήνει τον στόλο μας με μια αναγκαία προοπτική ανανέωσης, καθώς από το 2025 αναμένονται οι πρώτες παραλαβές των γαλλικών φρεγατών τύπου FDI (τις γνωστές Belharra), με επιπλέον σχέδια για προμήθεια και τέταρτης φρεγάτας.

Κατά συνέπεια οδηγούμαστε σε έναν στόλο που θα περιλαμβάνει συνολικά οκτώ κύριες μονάδες επιφανείας, τουλάχιστον μέχρις ότου υπάρξουν νέες δυνατότητες προμήθειας πλοίων. Στο βάθος αυτού του σχεδιασμού βρίσκεται η πιθανότητα ναυπήγησης φρεγατών της κλάσης «Constellation», αν και η ολοκλήρωσή τους αναμένεται σε περίπου 10 χρόνια, χωρίς να υπολογίζονται οι συχνές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στα μεγάλα ναυπηγικά προγράμματα. Έτσι, το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας ενδέχεται να βρεθεί μπροστά σε μια σημαντική κεντρική πρόκληση στην προσπάθεια ανανέωσης του στόλου του.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα προσπαθεί να καλύψει το κενό αυτό μέσω της ενδεχόμενης προμήθειας των τεσσάρων LCS από το αμερικανικό ναυτικό. Ωστόσο, ξεκαθαρίζουμε, όπως προείπαμε, ότι οι παλαιότερες και λιγότερο αξιόπιστες LCS δεν είναι κατάλληλες για τις επιχειρησιακές απαιτήσεις μας.

Γεώργιος Σαρρής

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like