Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν θα επισκεφτεί την Αθήνα, στις 8 Νοεμβρίου, για συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη.
Στη συνάντηση αναμένεται να τεθεί το ζήτημα των προετοιμασιών για τη συνεδρίαση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) υπό την προεδρία Μητσοτάκη και Ερντογάν, ενώ ελληνικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως θα εξεταστεί και το πώς θα μπορούσε να προχωρήσει η συζήτηση ως προς το συνυποσχετικό για την προσφυγή στη διεθνή δικαιοδοσία για το «ένα και μόνο ζήτημα που αναγνωρίζει η ελληνική πλευρά». Δηλαδή την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Γεραπετρίτης: «Οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας»
«Τα πράγματα είναι νομίζω σχετικά καθαρά», τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα για τη συνάντηση με τον Χακάν Φιντάν και συνέχισε: «έχουμε λάβει την εντολή οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να διερευνήσουμε αν μπορεί να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο για να προχωρήσουμε τη συζήτηση σε ένα άλλο στάδιο, το οποίο θα αφορά στην οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής ζώνης».
«Είναι πάρα πολύ σαφές για την ελληνική πλευρά το τι πρόκειται να συζητήσουμε. Είναι η μία και μόνη διαφορά μας που μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας (Διεθνές Δικαστήριο Χάγης), που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τόνισε και συμπλήρωσε: «Εφόσον υπάρξει κατανόηση για το εύρος της διαφοράς, τότε και μόνον τότε θα προχωρήσουμε στα τεχνικά θέματα».
Τα βάζει όλα στο τραπέζι η Άγκυρα
Πάντως τα μηνύματα που έρχονται από την Τουρκία ενόψει της συνάντησης δείχνουν πως o Χακάν Φιντάν σκοπεύει να έρθει στην Αθήνα με βαριά ατζέντα και μια τελείως διαφορετική αντίληψη ως προς το «εύρος της διαφοράς» στο οποίο αναφέρθηκε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών για το συνυποσχετικό προσφυγής στη Χάγη.
Τούρκοι αξιωματούχοι υπογράμμισαν στο πρακτορείο Anadolu πως παρότι «οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν αποκτήσει μια θετική δυναμική», εν τέλει «οι διαφορές στο Αιγαίο είναι αδύνατο να περιοριστούν σε ένα και μόνο θέμα, αλλά αφορούν όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με θάλασσα, αέρα και νησιά».
Όπως επισήμαναν πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η Άγκυρα επιδιώκει «μια μόνιμη, συνολική και δίκαιη διευθέτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών υδάτων, του εναέριου χώρου, των βραχονησίδων με απροσδιόριστη ιδιοκτησία, την αποστρατικοποίηση των νησιών, αλλά και του FIR».
Οι Τούρκοι αξιωματούχοι που μίλησαν στο Anadolu τόνισαν ότι η θέση της ελληνικής πλευράς περί «μόνο μιας διαφωνίας» δεν βοηθάει στην πρόοδο των συζητήσεων και πρόσθεσε πως «εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, η διαφορά θα μπορούσε να τεθεί ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης στο σύνολό της». «Για να συμβεί όμως αυτό η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να εγκαταλείψει τις επιφυλάξεις της σχετικά με τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης».
Τέλος οι ίδιες πηγές αναφέρθηκαν και στο ζήτημα της συνδιαχείρισης του Αιγαίου, υπογραμμίζοντας πως «οι δύο πλευρές έχουν ζωτικά συμφέροντα στην κοινή θάλασσα», ενώ δεν παρέλειψαν να θέσουν και το ζήτημα της μειονότητας στην Θράκη, καλώντας την Αθήνα «να σταματήσει να αρνείται την ύπαρξη τουρκικής μειονότητας».
Τον Ιανουάριο το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας
Το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, υπό τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο. Υπενθυμίζεται πως η επίσκεψη του Τούρκου υπ. Εξωτερικών στην Αθήνα «κλείδωσε» κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, τον Σεπτέμβριο.
Οι Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν είχαν συναντηθεί τελευταία φορά στις 29 Αυγούστου στα Γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο περιθώριο της Άτυπης Συνάντησης Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις