Πολλοί στην Ευρώπη υποστηρίζουν την Ουκρανία – και καλά κάνουν. Αλλά δυο την υποστηρίζουν περισσότερο από τους άλλους, ιδίως τον Ζελένσκι προσωπικά. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γιατί ο Κυριάκος τηλεφώνησε στον Νίκο Ανδρουλάκη αμέσως μετά την επανεκλογή του; Απάντηση: για να τσεκάρει το τηλέφωνό του και να το δώσει στην ΕΥΠ!

Είναι το τελευταίο ανέκδοτο, για τη δραστηριότητα του Πρωθυπουργού στο εσωτερικό. Τουλάχιστον γελάμε και πηγαίνουν κάτω τα φαρμάκια. Όσα κάνει στο εξωτερικό είναι για να κλαίμε.

Πήγε στις Βρυξέλλες να συζητήσει για το μεταναστευτικό και γύρισε πίσω με μια συμφωνία «να» – με το συμπάθιο. Με τον, αγαπημένο του, πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μια κανονική διακρατική συμφωνία εξασφαλίζει αμοιβαίο όφελος σε όσους την υπογράφουν. Εν προκειμένω παρά είναι μονομερής – σε βάρος της Ελλάδας. Άλλωστε τι όφελος να έχει από την Ουκρανία;

Θα έχει στο… μέλλον, κατά την κυβέρνηση: η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας «παρουσιάζει ευκαιρίες για ελληνικές εταιρείες». Μόνο, που σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον, προέχουν τα ευρύτερα και μακροπρόθεσμα γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας. Και ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να εμφανίζεται ως εκπρόσωπος ενός κύκλου επιχειρηματιών…

Η συγκεκριμένη συμφωνία δεν τα διασφαλίζει, δεσμεύοντας την Ελλάδα υπέρ της Ουκρανίας, ακόμη και για την «ενταξιακή πορεία της» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ποια; Είναι το γνωστό καλαμπούρι.

Η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ – ή, έστω, πριν περάσει μισός αιώνας. Τόσο θα χρειαστεί για να αποκτήσει τα αναγκαία κριτήρια. Είναι από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στον πλανήτη και δεν έχει καμία απολύτως προϋπόθεση συμμετοχής στο κοινοτικό κλαμπ.

Για να το κάνει και λίγο πατριωτικό, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα μετέχει και στην ανοικοδόμηση της Οδησσού, «λόγω της ιστορίας της και των δεσμών με την Ελλάδα». Αλλά ιστορικοί δεσμοί υπάρχουν και με τη Ρωσία, αλλά παρακάμπτονται αβασάνιστα και ανιστόρητα. Η σημερινή κυβέρνηση κατέστησε τη χώρα εμπόλεμη δύναμη απέναντι της…

Τροφοδοτεί εξ αρχής με οπλισμό τον Ζελένσκι, χωρίς να δίνει λογαριασμό από που τον αφαιρεί. Και με τη νέα συμφωνία δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει «εφόσον δεν υποβαθμίζονται οι εγχώριες αμυντικές ικανότητες. Η κοροϊδία είναι χονδροειδής: πώς δεν υποβαθμίζεται η άμυνα, όταν αφαιρούνται υλικά που την υποστηρίζουν;

Ως νομιμοποίηση της συμφωνίας ο Πρωθυπουργός επικαλείται τις «δεσμεύσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ». Παρακάμπτει όμως, ότι ακριβώς δίπλα, μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ δεν έχει αναλάβει καμία τέτοια δέσμευση.

Η, προβλεπόμενη, αποστολή περισσότερου στρατιωτικού εξοπλισμού για την «υποστήριξη της ουκρανικής άμυνας», φέρνει την Ελλάδα περισσότερο μακριά από τη Ρωσία με ό,τι σημαίνει αυτό. Ακόμη και μετά τον πόλεμο, για «την απόδοση ευθυνών στη Ρωσία και τη διασφάλιση αποζημιώσεων στην Ουκρανία».

Με απλά λόγια, η κυβέρνηση εμπλέκει την Ελλάδα στην ουκρανική περιπέτεια, ως εμπόλεμη χώρα.

Πολλοί στην Ευρώπη υποστηρίζουν την Ουκρανία – και καλά κάνουν. Αλλά δυο την υποστηρίζουν περισσότερο από τους άλλους – ιδίως τον Ζελένσκι προσωπικά: η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όποιος και από τους δυο το επιβάλει στον άλλο, για την Ελλάδα εξελίσσεται σε πληγή…

ieidiseis.

Virginia Mayo / AP

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις