Με το… μαχαίρι στα δόντια μετέβη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., όπου οι ηγέτες της Ένωσης αναμένεται να… παίξουν ξύλο για το μεταναστευτικό.

Η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι από τη στιγμή που η Γερμανία (και όχι μόνο…) ουσιαστικά ανέστειλε τη Συνθήκη του Σένγκεν και κατηγόρησε τις χώρες πρώτης άφιξης προσφύγων και μεταναστών ότι δεν φροντίζουν να τηρούν τα όσα προβλέπονται από τη συμφωνία της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό, «δείχνοντας» την Ελλάδα ως υπεύθυνη και ζητώντας επιστροφές μεταναστών.

Ο Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει ότι βασική προτεραιότητα της Ένωσης στην παρούσα φάση είναι η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που αποφασίστηκε πρόσφατα από τις Βρυξέλλες, αλλά και η στήριξη και ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής για την προστασία και φύλαξη των συνόρων.

Ταυτόχρονα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα τονίσει και την ανάγκη επιτάχυνσης των επιστροφών και συνεργασίας με τρίτες χώρες ώστε να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο, ενώ η Αθήνα υπογραμμίζει ότι προσπαθεί να συντονιστεί ακόμα καλύτερα με την Τουρκία, προκειμένου να αποτραπεί νέο κύμα μεταναστευτικών / προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα δεν αισθάνεται το ίδιο αισιόδοξη με πριν σχετικά με την πολιτική της για το μεταναστευτικό, καθώς, όπως έχει παραδεχθεί και ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι ροές ήδη είναι αυξημένες και υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Έκκληση Μητσοτάκη για αυτοσυγκράτηση

Είναι χαρακτηριστικό ότι προσερχόμενος στην κοινή σύνοδο της Ε.Ε. με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, ο Μητσοτάκης τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να εμβαθύνουμε περαιτέρω τις σχέσεις και σε επίπεδο Ε.Ε., ειδικά σε μια εποχή που η συνεργασία μας είναι ολοένα και πιο απαραίτητη, καθώς η ευρύτερη Μέση Ανατολή κινδυνεύει με μια στρατιωτική ανάφλεξη».

Παράλληλα, επανέλαβε την έκκλησή του «για μια άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, έτσι ώστε να μην συνεχίζεται άλλο αυτή η αδιανόητη ανθρωπιστική καταστροφή και να εντείνουμε τις πιέσεις μας, έτσι ώστε ο νότιος Λίβανος να μην μετατραπεί και αυτός σε μία Γάζα, στο πλαίσιο του νόμιμου δικαιώματος που το Ισραήλ έχει να μπορεί να αμυνθεί το ίδιο απέναντι σε ιρανικές επιθέσεις».

«Αυτό το οποίο επιβάλλεται, πρώτα και πάνω απ’ όλα, είναι η αυτοσυγκράτηση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε χρόνο για να επαναφέρουμε στο τραπέζι τη μόνη πολιτική λύση η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει το δομικό πρόβλημα της Μέσης Ανατολής, που δεν είναι άλλη από τη δημιουργία δύο κρατών τα οποία θα μπορούν να συνυπάρχουν σε ειρήνη» υπογράμμισε.

Η αγωνία του πρωθυπουργού δεν είναι αδικαιολόγητη: όπως έχει γράψει επανειλημμένα το «Ποντίκι», η κυβέρνηση ανησυχεί πολύ για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή, η οποία νομοτελειακά θα οδηγήσει σε αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να ξορκίσει μια επανάληψη του 2015.

Ταυτόχρονα, η κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή θεωρείται δεδομένο ότι θα επιφέρει και νέες πληθωριστικές πιέσεις – ιδίως λόγω πετρελαίου, αλλά και λόγω αύξησης του κόστους των μεταφορών – απειλώντας με εκτροχιασμό των δημοσιονομικών σχεδιασμών της κυβέρνησης και ενδεχομένως δημιουργώντας ανάγκη για νέες παρεμβάσεις ελάφρυνσης προς τους πολίτες.

Αναζητώντας «κομπόδεμα»

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τα νέα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κινούνται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων, καταργώντας οριστικά τις παρατάσεις στις καταθέσεις φορολογικών δηλώσεων και στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και θέτοντας σαφή χρονικά περιθώρια για την εξόφληση των υποχρεώσεων των φορολογούμενων.

Αν και το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ υπερηφανεύονται ότι η είσπραξη των φορολογικών εσόδων έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, εντούτοις, με δύο πολέμους… πάνω και κάτω από τη χώρα, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να φτιάξει «κομπόδεμα» (αυτό που επισήμως ονομάζεται «δημοσιονομικός χώρος»), διά παν ενδεχόμενο.

Πολλώ δε μάλλον αν ληφθεί υπόψη ότι η Ε.Ε. δεν δείχνει και μεγάλη ζέση να απαντήσει στα αιτήματα της Ελλάδας και άλλων χωρών της Βαλκανικής για παρεμβάσεις ώστε να επιλυθούν οι στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα πιέζει γιατί… πιέζεται από τους αυξημένους λογαριασμούς που πηγαίνουν στα νοικοκυριά.

Άλλωστε, με το θέμα της ακρίβειας να συνεχίζει να προκαλεί φθορά στην κυβέρνηση και διαρκή δυσφορία στους πολίτες και με τους οιωνούς να μην είναι και πολύ θετικοί, καθίσταται σχεδόν επιτακτική η ανάγκη για την ύπαρξη δημοσιονομικής ευελιξίας για το επόμενο διάστημα, έστω κι αν οι εξελίξεις διαψεύσουν τις Κασσάνδρες που προβλέπουν τα… χειρότερα.

Κινήσεις κατευνασμού

Στο πλαίσιο αυτό – στην προσπάθεια, δηλαδή, ανάσχεσης της φθοράς – εντάσσεται και η τελική απόφαση του οικονομικού επιτελείου σχετικά με τη φορολόγηση των φιλοδωρημάτων, θέμα που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις όταν είχε «σκάσει», με υπαιτιότητα και της κυβέρνησης, η οποία φάνηκε αρχικά να επισπεύδει την εφαρμογή της απόφασης του Αρείου Πάγου.

Τελικά, και αφού προηγήθηκε ένα διάστημα έντονης αναταραχής το υπουργείο Οικονομικών κατέληξε σε μια… μεσοβέζικη λύση, ήτοι να μην υπάρχει παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών, να παραμείνουν αφορολόγητα τα πρώτα 300 ευρώ τον μήνα από φιλοδωρήματα και πάνω από το ποσό αυτό η φορολόγηση θα αρχίζει από το πρώτο ευρώ, με βάση τη φορολογική κλίμακα.

Στην ουσία, πάντως, όπως σημειώνουν και παράγοντες της αγοράς, η ρύθμιση αυτή μοιάζει περισσότερο με «διαχείριση κρίσης» και λιγότερο με αντιμετώπιση ενός προβλήματος που έχριζε άμεσης και ικανοποιητικής λύσης, με τους εργαζόμενους σε τομείς που το φιλοδώρημα «παίζει» πολύ να περιμένουν να δουν την εφαρμογή της επί του πρακτέου.

Ταυτόχρονα, σε μια προσπάθεια να τείνει «κλάδο ελαίας» προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι είναι από πέρσι «στα κάγκελα» με το νέο σύστημα φορολόγησής τους, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάργηση από το 2025 του τέλους επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων με «μπλοκάκι».

Με το βλέμμα στο… εσωτερικό

Εκτός, όμως, από τους δυσαρεστημένους πολίτες, οι κινήσεις αυτές – όπως και άλλες που προετοιμάζονται το επόμενο διάστημα – έχουν και μια ακόμα στόχευση: να κατευνάσουν τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Κ.Ο. της Ν.Δ. αλλά και στο εσωτερικό του κόμματος, που από τις ευρωεκλογές και εντεύθεν βρίσκεται σε φάση αναταραχής.

Με τους βουλευτές της Ν.Δ. να φέρονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν να πιέζουν τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για ζητήματα «αιχμής» και καθημερινότητας, κινήσεις που θεωρείται ότι έχουν πιο φιλολαϊκό χαρακτήρα και δείχνουν ότι η κυβέρνηση σκύβει πάνω από τα προβλήματα των πολιτών θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ προκειμένου να αναληφθεί εκ νέου η πρωτοβουλία.

Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι το κλίμα εντός της Ν.Δ. παραμένει ταραγμένο, κάτι που φάνηκε και από την… ισχνή παρουσία βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος στην ενημέρωση που τους έκανε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος για θέματα της αρμοδιότητας του υπουργείου του αλλά και για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση εξελίχθηκε σε… χορωδία γκρίνιας, με τους βουλευτές της Ν.Δ. να διαμαρτύρονται στον υπουργό για τα μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας. Μάλιστα ο Γιώργος Βλάχος φέρεται να τόνισε ότι πρέπει να μπει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των σούπερ μάρκετ και τον Δημήτρη Μαρκόπουλο να ζητά την ανασύσταση του υπουργείου Εμπορίου.

Ανησυχίες

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Κ.Ο. της Ν.Δ. δεν είναι λίγα τα μέλη που εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και για μια νέα παρόξυνση του μεταναστευτικού, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση το έθεσε στην κορυφή των προτεραιοτήτων της και, ως εκ τούτου, κινδυνεύει να χρεωθεί τα πάντα, αν τα πράγματα επιδεινωθούν.

Μάλιστα, οι ίδιοι βουλευτές επισημαίνουν ότι δεν αρκεί η κυβέρνηση να λέει ότι οι προτάσεις των κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της Ν.Δ. για το προσφυγικό / μεταναστευτικό αντίκεινται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά να διασφαλίσει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα και επάρκεια μια κρίση που μπορεί να προέλθει από τη Μέση Ανατολή.

Ταυτόχρονα δεν τους διαφεύγει το γεγονός της διαρκούς ενίσχυσης – σε επίπεδο δημοσκοπήσεων, τουλάχιστον – των κομμάτων στα δεξιά της Ν.Δ., τα οποία «τσιμπάνε» ψηφοφόρους είτε μέσω μιας πιο σκληρής ρητορικής για το μεταναστευτικό, είτε μέσω κριτικής για τα μέτρα κατά της ακρίβειας, είτε, ακόμα, και για ιδεολογικά ζητήματα, σχετικά με τον χαρακτήρα και την ταυτότητα του κόμματος.

Επισημαίνουν, δε, ότι τα κόμματα αυτά μπορεί να είναι ανταγωνιστικά μεταξύ τους, ωστόσο, σε μια περίοδο όπου πολύς κόσμος είναι δυσαρεστημένος με την κυβέρνηση, μπορούν να βρουν ευήκοα ώτα σε μερίδα των ψηφοφόρων της Ν.Δ. και σταδιακά να διευρύνουν την εκλογική τους βάση, προφανώς στερώντας ψήφους από το κυβερνών κόμμα.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις