Στο «κόκκινο» βρέθηκε η ΕΑΒ μόλις πέντε μήνες μετά την ανάληψη της νέας διοίκησής της από τον υπουργό Αμυνας. Το -κρίσιμης σημασίας για την Πολεμική Αεροπορία- πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των F-16 καθυστερεί, ο κατά τα λοιπά «καλύτερος πελάτης» της, η αμερικανική Lockheed Martin, της παρακρατούσε σημαντικά ποσά ακριβώς εξαιτίας του προγράμματος F-16 Viper, ενώ σύντομα δεν θα είχε λεφτά να πληρώσει τους εργαζόμενους. Εάν ισχύουν οι παραπάνω ισχυρισμοί της διοίκησης της ΕΑΒ, τότε η ελληνική αμυντική βιομηχανία βρίσκεται σε εκρηκτική κατάσταση και απαξίωση από την κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωση της διοίκησης της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) προς τους εργαζόμενούς της, στις 18-10-2024, την οποία ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Δένδιας, παρουσιάζει ως τον «πυλώνα» της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας, η πορεία της σκιαγραφείται μάλλον με μελανά χρώματα.

Πάντως, αν και η διοίκησή της υποστηρίζει ότι ορισμένα από τα σημαντικά προβλήματα της εταιρείας διευθετήθηκαν, και εκθειάζει τους εργαζόμενους, επειδή αυτό συνέχη χάρις στην «πλάτη» που έβαλαν, οι αυξήσεις που προτείνονται για το προσωπικό είναι ψίχουλα. Α, τους έδωσε και 150 € σε διατακτικές super market, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Μόνο που οι «γαλαζοαίματοι» της κυβέρνησης Μητσοτάκη σκόπιμο είναι να γνωρίζουν ότι σοβαρή αμυντική βιομηχανία δεν στήνεται με κουπόνια για super market.

Να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η ΕΑΒ επιτέλους αποφάσισε να σταματήσει τη σχέση της με την ιδιωτική εταιρεία που είχε αναλάβει την συντήρηση των μεταγωγικών αεροσκαφών, C-130. Ανάθεση, η οποία είχε επικριθεί εντονότατα και είχε καταγγελθεί ακόμα και στη Βουλή.

F-16 Viper και Lockheed Martin

Ιδιαίτερα σοβαρές κρίνονται οι αναφορές περί σοβαρών καθυστερήσεων στο πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των μαχητικών αεροσκαφών, F-16, στην εκδοχή Viper. Ως γνωστόν, ενώ τα προηγούμενα χρόνια το πρόγραμμα είχε μεν κάποιες μικρές καθυστερήσεις, αλλά «έτρεχε» με σχετικά ικανοποιητικούς ρυθμούς, το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει σοβαρότερα προβλήματα. Κάτι που επηρεάζει την την επιχειρησιακή λειτουργία της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), δεδομένου ότι πρόκειται για το πιο σημαντικό οπλικό σύστημά της στην παρούσα και για αρκετά χρόνια ακόμα.

 

Εντύπωση και ερωτηματικά, ωστόσο, προκαλεί η στάση του αμερικανικού κολοσσού, Lockheed Martin, η οποία έχει αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των F-16 και μάλιστα έχει προωθήσει Ελληνες ιδιώτες σε αυτό το έργο. «Λόγω των συσσωρευμένων καθυστερήσεων, στην υλοποίηση του προγράμματος F-16 Viper, η Lockheed Martin (LM), o μεγαλύτερος πελάτης μας μετά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, παρακρατούσε από τις αρχές του έτους το 25% των τιμολογήσεων της ΕΑΒ για το πρόγραμμα, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο την ήδη ανεπαρκή ρευστότητα της Εταιρείας», αναφέρει η διοίκηση της ΕΑΒ στην ανακοίνωσή της προς τους εργαζόμενους.

Επιβεβλημένο είναι να διευκρινίσει η LM για πιο λόγο ακολουθούσε αυτή την τακτική; Τι ζητούσε και γιατί παρακρατούσε αυτά τα ποσά; Οπως επίσης, η διοίκηση της ΕΑΒ επιβάλλεται να δώσει εξηγήσεις που οφείλονται αυτές οι καθυστερήσεις; Φταίει η ίδια ή η LM; Το θέμα δεν αφορά απλά μια «διαφορά» ανάμεσα σε δύο εταιρείες, αλλά είναι κρίσιμο θέμα εθνικής άμυνας. Να σημειωθεί ότι η αμερικανική εταιρεία έχει αναλάβει και το προβληματικό έργο του εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών, P3 Orion.

Στο βαθύ κόκκινο

Συνολικότερα, «η οικονομική θέση της ΕΑΒ», που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ευαγγελίζεται ότι αποτελεί πυλώνα του εκσυγχρονισμού της -ανύπαρκτης, πάντως- ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, «τον Ιούνιο 2024 σε ό,τι αφορούσε την εξυπηρέτηση των οικονομικών της υποχρεώσεων και των ανελαστικών της δαπανών, ήταν απολύτως οριακή! Τα ταμειακά διαθέσιμα δεν επαρκούσαν ούτε καν για την εξυπηρέτηση της μισθοδοσίας για τους επόμενους μήνες, ενώ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ανέρχονταν σε δεκάδες εκατομμύρια».

Ο πρωθυπουργός, σε παλαιότερη επίσκεψή του στην ΕΑΒ

Πως, άραγε, διαπιστώθηκε κάτι τέτοιο 5 μήνες μετά την ανάληψη της νέας διοίκησης; Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται ποιος ευθύνεται γι’ αυτή την κατάντια. Η νυν, η πρώην διοίκηση, ποιος; Εάν ισχύουν αυτοί οι ισχυρισμοί της διοίκησης της ΕΑΒ, δεν πρέπει κάποιος να απολογηθεί; Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση τα παρουσιάζει όλα ρόδινα ως προς τη διαχείριση τέτοιου είδους στρατηγικής σημασίας δημοσίων εταιρειών.

Τα C-130

Εξίσου σοβαρή είναι η αναφορά της διοίκησης της ΕΑΒ στο πρόγραμμα συντήρησης των μεταφορικών αεροσκαφών των ΕΔ, C-130. Ως γνωστόν, τα τελευταία χρόνια έχει προκληθεί μεγάλος θόρυβος, εξαιτίας της άκρως προβληματικής κατάστασης με τα αεροσκάφη. Σε σημείο να μην έχουν οι ΕΔ στη διάθεσή τους παρά ελάχιστα. Τώρα, η κατάσταση λέγεται ότι είναι κάπως καλύτερη.

Για να αντιμετωπιστεί -δήθεν- το πρόβλημα, η προηγούμενη διοίκηση της ΕΑΒ, όταν υπουργός Αμυνας ήταν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, αποφάσισε, με απευθείας ανάθεση, να δώσει το έργο της συντήρησης σε ελληνική ιδιωτική εταιρεία. Τότε, ξεσηκώθηκε θύελλα διαμαρτυριών, ενώ είχε καταγγελθεί ότι η εταιρεία ούτε καν διαθέτει τα τυπικά κριτήρια γι’ αυτό.

Τώρα, στην ανακοίνωσή της, η διοίκηση της ΕΑΒ αναφέρει ότι «στο πλαίσιο σταδιακού περιορισμού του υπεργολαβικού προσωπικού συνολικά στις παραγωγικές δραστηριότητες, δεν ανανέωσε τη σύμβαση της εταιρείας AMS για το πρόγραμμα εργοστασιακής συντήρησης των Α/Φ C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας».

Τι συμβαίνει, επιτέλους, στην ΕΑΒ; Θα δώσει κάποιος εξηγήσεις; Θα κληθεί στη Βουλή ο πρόεδρός της, εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού, και άλλοτε «σύμβουλος εθνικής ασφαλείας» του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Διακόπουλος, να απαντήσει για όλα αυτά, για τα οποία γράφει η διοίκησή του στους εργαζόμενους;

«Διευθετήσεις»

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι, τελικώς ο δημόσιος κορβανάς κάλυψε κάποιες μαύρες τρύπες των οικονομικών της ΕΑΒ (μέχρι πότε, άγνωστο), αφού το υπουργείο Οικονομικών προέβη σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 40 εκατ. ευρώ.

Επίσης, κατόπιν διαπραγμάτευσης «με την εταιρεία Lockheed Martin, προκειμένου να ανασταλούν οι παρακρατήσεις και να επιστραφούν τα χρήματα που μας είχαν ήδη παρακρατηθεί», τελικώς επετεύχθη «η άρση των παρακρατήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος F-16 Viper και η επιστροφή των χρημάτων που είχαν ήδη παρακρατηθεί από την Lockheed Martin από τις αρχές του έτους, συνολικού ύψους 1,7 εκατ. δολαρίων». Επιπλέον, κατά τους ισχυρισμούς της διοίκησης Διακόπουλου, «η διοίκηση παρουσίασε και έθεσε σε άμεση εφαρμογή ένα πρόγραμμα ανάκαμψης (Return-to-Green Plan), επιταχύνοντας τον ρυθμό αποδόσεων του προγράμματος προκειμένου να περιοριστούν δραστικά οι συσσωρευμένες καθυστερήσεις και αποτρέποντας έτσι την είσοδο υπεργολαβικού προσωπικού».

Ο πρόεδρος της ΕΑΒ, Α. Διακόπουλος

Μάλιστα, η διοίκηση της ΕΑΒ εκθειάζει τους εργαζόμενους που «έβαλαν πλάτη» στη «διαπραγμάτευση» με την αμερικανική εταιρεία. Ειδικότερα, κάνει λόγο για «καθοριστική συμβολή των εργαζομένων στην επιτυχή διαπραγμάτευση της ΕΑΒ με την εταιρεία Lockheed Martin κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Επιτυγχάνοντας όλους τους στόχους τόσο στο πρόγραμμα F-16 Viper όσο και στα προγράμματα των αεροκατασκευών, αποδείξαμε την αξία της εταιρείας και των εργαζομένων σε αυτή, αναιρώντας εμπράκτως κάθε επιχείρημα ότι μόνο με υπεργολάβους μπορούμε να φέρουμε σε πέρας τη δουλειά!»

Και πως αντάμοίβει η διοίκηση τους εργαζόμενους της εταιρείας (ξέρουμε για τις παχυλές αυξήσεις που έδωσε στον εαυτό της, όπως και για απευθείας αναθέσεις); Με νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) ύψους 8.626.490,47 € (για έτος 2025)». Μια τυρόπιτα την ημέρα, όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές. «Η νέα ΣΣΕ περιλαμβάνει παροχές κατά 56% μεγαλύτερες από την προηγούμενη (5.502.271,35 € για το έτος 2023)», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Θα ανοίγουν σαμπάνιες στην Αγκυρα

Και δεν φτάνει αυτό. Η αποθέωση της «γαλαντομίας» αυτής της κυβέρνησης είναι ότι άφησε τη διοίκηση της ΕΑΒ, να πάρει «πρωτοβουλια, και σε χρόνο προγενέστερο της έγκρισης της ΣΣΕ από το υπουργείο Οικονομικών (Σεπτέμβριος 2024) να καταβάλει στους εργαζόμενους 150 € σε διατακτικές super market».

Αυτό είναι ο «πυλώνας» της ελληνικής πολεμικής «βιομηχανίας». Με εργαζόμενους που πληρώνονται με κουπόνια super market. Κάτι τέτοια βλέπει ο «κουμπάρος» από τα απέναντι παράλια του Αιγαίου και ανοίγει σαμπάνιες στην υγεία της κυβέρνησης!

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις