Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (HAF) έχει ήδη εμπλακεί βαθιά στην περιπολία του εναέριου χώρου της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και των Σκοπίων

Η Ελλάδα απέρριψε αίτημα των χωρών της Βαλτικής – Λιθουανίας, Λετονίας και Εσθονίας – να συμμετάσχει σε αεροπορικές περιπολίες στον εναέριο χώρο τους, επικαλούμενη τις τρέχουσες υποχρεώσεις της στα Βαλκάνια.

Αυτό αναφέρει το βουλγαρικό μέση ενημέρωσης BGNES, σημειώνοντας ότι οι χώρες της Βαλτικής, που δεν διαθέτουν δικά τους μαχητικά αεροσκάφη, ζήτησαν από την Ελλάδα να στείλει μαχητικά αεροσκάφη F-16 για να βοηθήσουν στην προστασία του εναέριου χώρου τους ως μέρος της αποστολής του ΝΑΤΟ.

Οι εντάσεις με τη Ρωσία έχουν καταστήσει την αεράμυνα προτεραιότητα στην περιοχή, λέει το ρεπορτάζ του βουλγαρικού ΜΜΕ, οδηγώντας σε τακτικές αναχαιτίσεις ρωσικών αεροσκαφών κοντά στα σύνορα της Βαλτικής.

Ωστόσο, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (HAF) έχει ήδη εμπλακεί εις βάθος στην περιπολία του εναέριου χώρου της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και των Σκοπίων και το 2025 θα επεκτείνει αυτά τα καθήκοντα για να συμπεριλάβει τη Βουλγαρία.

Έλληνες αξιωματούχοι είπαν, σύμφωνα με το βουλγαρικό μέσο, ότι ο τρέχων φόρτος εργασίας της πολεμικής αεροπορίας της χώρας δεν της επιτρέπει να αναλάβει πρόσθετες αποστολές αυτή τη στιγμή.

Το αίτημα των χωρών της Βαλτικής έρχεται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τη ρωσική δραστηριότητα κοντά στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ.

 

Οι τρέχουσες περιπολίες

Ήδη ελληνικά F-16 περιπολούν τακτικά στον εναέριο χώρο των Βαλκανίων και στις αρχές του επόμενου έτους η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία πρόκειται να αναλάβει την ευθύνη για τον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας. Αυτή η αποστολή είναι κοινή με την Ιταλία, με περιπολίες να πραγματοποιούνται κάθε 15 ημέρες.

Η απόφαση για επέκταση της ασφάλειας του εναέριου χώρου στη Βουλγαρία ελήφθη μετά από αίτημα της Σόφιας μέσω των διαύλων του ΝΑΤΟ νωρίτερα φέτος. Προς το παρόν, η Βουλγαρία έχει περιορισμένες δυνατότητες αεράμυνας, βασιζόμενη σε έναν γηρασμένο στόλο μαχητικών MiG-29. Η χώρα έχει παραγγείλει νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16, αλλά δεν θα τεθούν σε υπηρεσία μέχρι το 2025.

Η απόφαση της Αθήνας αντανακλά και τις εσωτερικές αμυντικές της ανάγκες, καταλήγει το βουλγαρικό ρεπορτάζ.

Μάνος Χατζηγιάννης

newsbomb.gr

Φωτ. αρχείου: Eurokinissi

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις