Αμφίβολος φαίνεται πως είναι ο χρόνος που η Χεζμπολάχ θα παραμείνει στην εξουσία στον Λίβανο καθώς όλο και περισσότεροι εναντιώνονται σε αυτό το καθεστώς.
Μάλιστα πρόσφατα Λιβανέζοι στρατιώτες εντοπίστηκαν να χτυπούν μέλος της Χεζμπολάχ στο δρόμο.
Να σημειωθεί άλλωστες ότι μόλις 3 στους 10 Λιβανέζους υποστηρίζουν την Χεζμπολάχ.
Η επιρροή της Χεζμπολάχ υποστηρίζεται τόσο από τα όπλα της όσο και από την υποστήριξη πολλών Λιβανέζων Σιιτών που λένε ότι η ομάδα υπερασπίζεται τον Λίβανο από το Ισραήλ. Έχει υπουργούς στην κυβέρνηση και βουλευτές στο κοινοβούλιο.
Τα λιβανικά κόμματα που αντιτίθενται στη Χεζμπολάχ λένε ότι η ομάδα έχει υπονομεύσει το κράτος και έχει παρασύρει μονομερώς τον Λίβανο σε πολέμους.
Το 2008, ένας αγώνας εξουσίας μεταξύ της Χεζμπολάχ και των Λιβανέζων πολιτικών εχθρών της οδήγησε σε ένοπλη σύγκρουση, αφού η κυβέρνηση υποσχέθηκε να αναλάβει δράση κατά του στρατιωτικού δικτύου επικοινωνιών της ομάδας. Μαχητές της Χεζμπολάχ κατέλαβαν τμήματα της Βηρυτού.Το 2018 η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της που υποστηρίζουν την κατοχή όπλων κέρδισαν κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτό χάθηκε το 2022, αλλά η ομάδα εξακολουθεί να έχει μεγάλη πολιτική επιρροή.
Γάλλος υπουργός Άμυνας: «Προειδοποιούμε για έναν επικείμενο εμφύλιο πόλεμο στον Λίβανο»
Η κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο είναι «αναγκαιότητα για τη συλλογική μας ασφάλεια», δήλωσε τη Δευτέρα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκόρνου, προειδοποιώντας για πιθανή κατάρρευση της χώρας και τον κίνδυνο ενός «επικείμενου εμφυλίου πολέμου».
“Η θέση μας αυτή τη στιγμή καθοδηγείται κυρίως από τον φόβο (…) ενός επικείμενου εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο”, δήλωσε ο Σεμπαστιέν Λεκόρνου κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην τηλεόραση LCI.
Ανέφερε τους εκτοπισμένους πληθυσμούς, «ισχυρές διαθρησκειακές εντάσεις» και σημείωσε ότι «η αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ είναι καλά νέα, ας το ξεκαθαρίσουμε αυτό».
«Αλλά μπορείτε να δείτε ότι ο Λίβανος θα μπορούσε να καταρρεύσει εντελώς ακόμη περισσότερο από ό,τι έχει ήδη», πρόσθεσε.
Πέρα από ανθρωπιστικές ανησυχίες, η διεθνής διάσκεψη για τον Λίβανο που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη στο Παρίσι στοχεύει να ενισχύσει την ικανότητα του Λιβανικού Στρατού να «διασφαλίσει την κυριαρχία του Λιβάνου», ειδικά στο νότο, όπου η Χεζμπολάχ δεν έχει αποσυρθεί παρά τις απαιτήσεις του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να ζητήσει «βοήθεια ασφαλείας» για «ό,τι σχετίζεται με τον στρατό και τις δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας» κατά τη διάρκεια της διάσκεψης.
Σχετικά με την Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL), ο Σεμπαστιέν Λεκόρνου επέκρινε ότι “τα ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας για τις επιχειρήσεις δεν λαμβάνονται πάντα από τον ισραηλινό στρατό”
Ενώ «υπάρχει προφανώς κάποια χειραγώγηση της Χεζμπολάχ αυτών των δυνάμεων της UNIFIL», «οι βάσεις της UNIFIL χτυπήθηκαν άμεσα από τον Ισραηλινό Στρατό την περασμένη εβδομάδα», υπενθύμισε.
Για τον Γάλλο υπουργό, «η διαδοχή τακτικών νικών με την εξουδετέρωση ορισμένων τρομοκρατών -τους οποίους δεν θα θρηνήσουμε, για να είμαστε πολύ ξεκάθαροι- δεν προσφέρει αυτόματα σαφείς, μακροπρόθεσμες προοπτικές ασφάλειας για το κράτος του Ισραήλ, αυτό είναι σίγουρο. “
pronews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις