Με την αξιωματική αντιπολίτευση να βρίσκεται παγιδευμένη μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ της Κουμουνδούρου και του ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη και το ΠΑΣΟΚ να αναζητά τον βηματισμό του, οι γαλάζιοι «αντάρτες» ετοιμάζονται να πάρουν ξανά το όπλο τους και ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναλαμβάνει να κατευνάσει τα πνεύματα.
Στα γαλάζια πηγαδάκια η δυσφορία για την κατάσταση της αντιπολίτευσης είναι κάτι παραπάνω από έντονη καθώς μέρα με τη μέρα γίνεται αντιληπτό όχι μόνο πως η κυβέρνηση παίζει χωρίς αντίπαλο, αλλά πως αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί για πολλούς ακόμα μήνες.
Η φράση που ακούγεται μάλιστα όλο και πιο έντονα είναι πως αφού δεν μπορούν αυτοί, θα το κάνουμε εμείς.
Δύσκολο έργο για τον Γιώργο Γεραπετρίτη
Σε λίγες ώρες ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις ενώπιον των γαλάζιων βουλευτών της διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων τόσο για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων όσο όμως και για την επίσκεψη του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα.
Το κλίμα μάλιστα δεν φαίνεται πως θα είναι ιδιαίτερα καλό, καθώς η συγκεκριμένη ενημέρωση γίνεται στον απόηχο δυο σοβαρών εξελίξεων αλλά και ενός αρνητικού συσχετισμού.
Πιο συγκεκριμένα, η ενημέρωση γίνεται μόλις έξι ημέρες μετά τις «βόμβες» Σαμαρά για Κύπρο και Αιγαίο αλλά και την αντίδραση του Μαξίμου. Το δεύτερο είναι οι δηλώσεις του Χακάν Φιντάν σε τουρκικό μέσο ενημέρωσης όπου στη πραγματικότητα ο τούρκος ΥΠΕΞ έθεσε ζήτημα Κύπρου, μουσουλμανικής μειονότητας, εναέριου χώρου, Κύπρου και ό,τι άλλο θέτει εδώ και 30 χρόνια η τουρκική εξωτερική πολιτική.
Δύσκολη εξίσωση με πολλούς διαφωνούντες
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης όμως έχει έναν ακόμα «σκόπελο» να αντιμετωπίσει και αυτός δεν είναι άλλος από τον αρνητικό συσχετισμό της συγκεκριμένης επιτροπής. Σε αυτήν άλλωστε μετέχουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που είτε έχουν απευθείας αναφορά στον Αντώνη Σαμαρά, είτε που εδώ και καιρό έχουν πάρει την απόφαση να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του χώρου.
Μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών είναι οι: Νικήτας Κακλαμάνης, Αθανάσιος Δαβάκης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Χρήστος Μπουκώρος, Ευριπίδης Στυλιανίδης αλλά και ο Μίλτος Χρυσομάλλης. Η ύπαρξη των συγκεκριμένων στελεχών με δεδομένη τη κατάσταση προμηνύει πως ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα έχει μια όχι και τόσο εύκολη μέρα.
Απομακρύνεται το σενάριο της ερώτησης για τα ελληνοτουρκικά… μέχρι νεωτέρας
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η σκέψη για ερώτηση στα ελληνοτουρκικά χάνει έδαφος. Η νέα παρέμβαση Σαμαρά που ήταν ποιοτικά αναβαθμισμένη και συνοδευόμενη από ιδιαίτερα σκληρά λόγια έκανε τους γαλάζιους βουλευτές που επεξεργάζονταν ένα τέτοιο σενάριο να κάνουν ένα βήμα πίσω.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως το χαρτί της ερώτησης έχει «καεί». Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες του in παραμένει στο τραπέζι και είναι πιθανό να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που η συνάντηση Γεραπετρίτη και Φιντάν πραγματοποιηθεί σε χαμηλό βαρομετρικό.
Δύσκολος δρόμος μέχρι τον χειμώνα
Αν η σημερινή ενημέρωση και οι αντιδράσεις που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι μια πρόγευση, η νέα παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή στις 4 Νοεμβρίου μοιάζει με το «κυρίως πιάτο» των αντιδράσεων. Ο πρώην πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στη συμπρωτεύουσα, στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα «Ο Κωνσταντίνος Καραµανλής και η Θεσσαλονίκη».
Δεδομένου όμως πως η παρέμβαση του θα γίνει τέσσερα 24ώρα πριν την έλευση του Χακάν Φιντάν στην Ελλάδα, μοιάζει δεδομένη μια νέα του παρέμβαση για τα τεκταινόμενα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ακούγεται μάλιστα έντονα πως εντός του Νοεμβρίου, οι δυο πρώην πρωθυπουργοί θα στείλουν νέο μήνυμα προς τον πρωθυπουργό. Από τη πλευρά, μάλιστα, του μπλοκ Σαμαρά το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν φοβάται ούτε τις αντεγκλήσεις, ούτε τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη συνεχίζοντας να λέει όσα πιστεύει και να προειδοποιεί για όσα θεωρεί ζητήματα εθνικής σημασίας.
Οι βολές Κακλαμάνη και Βλάχου
Σε ένα μόλις 24ωρο, ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Γιώργος Βλάχος φρόντισαν σε δημόσια θέα να επαναλάβουν πως το Μαξίμου δεν έχει τη λευκή τους επιταγή. Αναφερόμενος στην ακρίβεια και στον τομέα της ενέργειας ο κ. Κακλαμάνης είπε χαρακτηριστικά «όταν φθάνεις να έχεις τόσα κέρδη, ένα μεγάλο μέρος των κερδών πρέπει να επιστραφεί στον καταναλωτή», βάζοντας στο στόχαστρο όχι μόνο τον υπουργό Ενέργειας.
Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Βλάχος, ξεκαθάριζε ότι η θετική του ψήφος δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ούτε σε ψηφοφορίες για νομοσχέδια, ούτε και για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σχετικά μάλιστα με τις ερωτήσεις για ζητήματα κόκκινων δανείων, ακρίβειας και χρηματιστηρίου ενέργειας, ανέφερε: «Δεν τίθεται θέμα »λαϊκής δεξιάς» αλλά κοινωνικού κράτους, το οποίο υπηρετεί η ΝΔ με βάση τις ιδρυτικές της αξίες. Υπάρχουν μέτρα τα οποία κι εμείς οι ίδιοι ψηφίσαμε ως βουλευτές. Όταν βλέπουμε όμως ότι ένα μέτρο το οποίο ψηφίσαμε δεν αποδίδει, υποδεικνύουμε αλλαγές επί του μέτρου αυτού στις οποίες θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε ως κυβέρνηση».
in.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις