Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανεξετάζει μια μονάδα των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων που είναι υπεύθυνη για τη φύλαξη κρατουμένων από τη Γάζα για  παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες – αν διαπιστωθούν-  θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στη βοήθεια των ΗΠΑ, αναφέρουν δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι και δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Axios.

Όπως αναφέρει το Axios, αυτό έχει σημασία για πολλούς λόγους:

Αρκετά μέλη της μονάδας, που ονομάζεται «Δύναμη 100», δικάζονται στο Ισραήλ για τον ομαδικό βιασμό Παλαιστινίου κρατούμενου στο στρατόπεδο κράτησης Sde Teiman, που έχει ονομαστεί «το ισραηλινό Γκουαντάναμο» από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων (εικόνα πάνω από Haaretz).

Περισσότεροι από 30 κρατούμενοι έχουν πεθάνει στο «ισραηλινό Γκουαντάναμο» από τις 7 Οκτωβρίου

Αρκετές αναφορές στον ισραηλινό και διεθνή Τύπο έχουν επικεντρωθεί σε φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Sde Teiman, το οποίο χρησιμοποιείται ως κέντρο κράτησης για μαχητές της Χαμάς που κατηγορούνται για συμμετοχή στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και για την «ανάκριση» Παλαιστινίων που έχουν συλληφθεί στη Γάζα.

Η Haaretz ανέφερε ότι περισσότεροι από 30 κρατούμενοι έχουν πεθάνει στις εγκαταστάσεις από τις 7 Οκτωβρίου.

Οι IDF μάλιστα, έχουν αρχίσει να κλείνουν σταδιακά το κέντρο κράτησης τις τελευταίες εβδομάδες, αφού αντιμετώπισαν σημαντικές διεθνείς επικρίσεις. Ισραηλινές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσέφυγαν επίσης στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας για τις φερόμενες παραβιάσεις στο συγκεκριμένο στρατόπεδο.

Επιπτώσεις;

Το Axios, θυμίζει ότι ένας νόμος του 1997 στις ΗΠΑ, που συντάχθηκε από τον τότε γερουσιαστή Patrick Leahy, απαγορεύει την αμερικανική εξωτερική βοήθεια και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Υπουργείου Άμυνας να πηγαίνουν σε ξένες μονάδες ασφαλείας, στρατού και αστυνομίας, οι οποίες έχουν διαπιστωθεί ότι έχουν διαπράξει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σημειώνει δε, πως εάν η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαπιστώσει ότι η ισραηλινή μονάδα που ελέγχεται, διέπραξε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα μπορούσε να μπει σε μαύρη λίστα βάσει του «νόμου Leahy» και να εμποδιστεί να λάβει οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια ή εκπαίδευση από τις ΗΠΑ.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν μνημόνιο συμφωνίας με το Ισραήλ που απαιτεί να συντονίζονται με τους Ισραηλινούς για μια τέτοια επανεξέταση. Ο αξιωματούχος τόνισε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει καταλήξει ακόμη σε αποφάσεις ή οριστικά συμπεράσματα σχετικά με τη μονάδα.

Ένας δεύτερος αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι στάλθηκε στους Ισραηλινούς ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη μονάδα πριν από αρκετούς μήνες.«Είναι μέρος μιας διαδικασίας διαβούλευσης που ξεκινήσαμε με τους Ισραηλινούς σχετικά με αυτή τη μονάδα ως μέρος της συμφωνίας μας για το νόμο Leahey», δήλωσε ο ίδιος.

Στάχτη στα μάτια;

Σύμφωνα με το Axios, από την αρχή του πολέμου στη Γάζα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ελέγχει εξονυχιστικά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των IDF στη Γάζα και στον Λίβανο, ειδικά όταν πρόκειται για συμβάντα με μαζικές απώλειες αμάχων.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, και ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, εξέφρασαν πρόσφατα ανησυχίες σε επιστολή τους προς τους Ισραηλινούς ομολόγους τους σχετικά με τις συνθήκες των Παλαιστινίων κρατουμένων και ζήτησαν από το Τελ Αβίβ να επιτρέψει στον Ερυθρό Σταυρό πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της φυλακής.

Ωστόσο, όπως υπενθυμίζει η ίδια πηγή, τον προηγούμενο Αύγουστο ο Μπλίνκεν αποφάσισε να τερματίσει μια έρευνα για το τάγμα «Netzah Yehuda» των IDF, σχετικά με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη χωρίς να επιβάλει κυρώσεις.

Αν και διαπιστώθηκε τον περασμένο Απρίλιο ότι το τάγμα είχε διαπράξει κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι ΗΠΑ θεώρησαν ότι Ισραηλινός Στρατός είχε λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει τις… ανησυχίες τους.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις