Η τουρκική αντιπολίτευση συνεχίζει το pressing στην κυβέρνηση Ερντογάν

Η τουρκική αντιπολίτευση συνεχίζει το pressing στην κυβέρνηση Ερντογάν, αυτή τη φορά κατηγορώντας την για εγκατάλειψη θέσεων στο ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Ο αντιπρόεδρος και αρμόδιος τομεάρχης Άμυνας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP, Γιανκί Μπαγτζίογλου, καταγγέλλει την αδράνεια της τουρκικής κυβέρνησης στο θέμα των νησιών με καθεστώς αποστρατικοποίησης, επικεντρώνοντας την κριτική του στην πρόσφατη επίσκεψη βρετανικού αντιτορπιλικού στη Ρόδο.

 

«Επίσκεψη βρετανικού αντιτορπιλικού στο λιμάνι του νησιού της Ρόδου, το οποίο ανήκει στα νησιά με καθεστώς αποστρατικοποίησης.
Σίγουρα θα γίνονταν κάποια διαμαρτυρία με διπλωματικά μέσα, αλλά:

Όπως και οι γεωτρήσεις / έρευνες στη Μεσόγειο, τα νησιά με αμφισβητούμενη κυριαρχία, έτσι και το θέμα της στρατικοποίησης των νησιών έχει επίσης αποσυρθεί πλέον από την ημερήσια διάταξη», αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Ο Μπαγτζίογλου πιέζει για αλλαγή ονόματος στον Θαλασσόλυκο και ισχυρότερο συμβολισμό στις τουρκικές ασκήσεις

Και συνεχίζοντας να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων, ο Γιανκί Μπαγτζίογλου πρότεινε αλλαγή ονόματος ακόμη και στην ναυτική άσκηση Θαλασσόλυκος-1, προκειμένου να προσδώσει ισχυρότερο μήνυμα.

Σε γραπτή του δήλωση, ο αρμόδιος τομεάρχης Άμυνας χαιρέτισε την ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη διεξαγωγή της άσκησης (21-25 Οκτωβρίου), χαρακτηρίζοντάς την ως «μια θετική εξέλιξη». Ωστόσο, υποστήριξε ότι το όνομα της άσκησης θα μπορούσε να αλλάξει σε «Γαλάζια Πατρίδα», υπογραμμίζοντας τη συμβολική σημασία που θα είχε αυτή η κίνηση.
«Η αλλαγή του ονόματος θα μπορούσε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα σε μια περίοδο όπου οι στρατιωτικές και πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή επιταχύνονται», σημείωσε.

 

Σύμφωνα με τον Μπαγτζίογλου, η Τουρκία θα μπορούσε να αξιοποιήσει τη ναυτική άσκηση για να δηλώσει την αποφασιστικότητά της στη διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν την ανατολική Μεσόγειο, τις θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας και τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Επιπλέον, πρότεινε να πραγματοποιηθεί μια αποτρεπτική άσκηση με ελεύθερα πυρά και με όλα τα εθνικά συστήματα αεράμυνας, τονίζοντας τη στρατιωτική ετοιμότητα της χώρας.

 

«Σε αυτή την περίοδο όπου έχουν επιταχυνθεί οι στρατιωτικές και οι πολιτικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των εντάσεων και των συγκρούσεων στην περιοχή μας και των πιθανών διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση του Κυπριακού, της ανατολικής Μεσογείου και τον διαμοιρασμό των περιοχών θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας, πέρα από τη στρατιωτική αποτροπή, έχει αποκτήσει σημασία και η αποφασιστική πολιτική στάση. Σε αυτό το πλαίσιο η ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σχετικά με τη διεξαγωγή της άσκησης Θαλασσόλυκος-1 στις γύρω θάλασσες μας αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη.

 

Ωστόσο, ούτως ή άλλως το 2024 είχε ήδη διεξαχθεί μια άσκηση με την ονομασία Θαλασσόλυκος-1 μεταξύ 7-16 Ιανουαρίου 2024. Αντί να διεξαχθεί για δεύτερη φορά μια άσκηση με την ίδια ονομασία, η ονομασία της άσκησης, παρά τις αντίθετες προσπάθειες της Ελλάδας και της ΕΕ, θα μπορούσε να αλλάξει σε άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία δεν πραγματοποιήθηκε φέτος παρόλο που είχε προγραμματιστεί να διεξάγεται κάθε χρόνο αρχής γενομένης από το 2019, κάτι που θα μπορούσε να περιέχει και ένα σημαντικό μήνυμα από συμβολικής άποψης.

Επιπλέον, ταυτόχρονα με την άσκηση που θα διεξαχθεί στις γύρω θάλασσές μας μεταξύ 21-25 Οκτωβρίου, θα ήταν επίσης σκόπιμο να προγραμματιστεί μια αποτρεπτική άσκηση με ελεύθερα πυρά στον αέρα και με όλα τα εθνικά μας συστήματα αεράμυνας», ανέφερε.

 

Pressing ενόψει διαβουλεύσεων

Οι δηλώσεις του Μπαγτζίογλου -σημειωτέον απόστρατου αξιωματικού του πολεμικού ναυτικού– έρχονται να ενισχύσουν την κριτική της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση Ερντογάν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια στάση υποχωρητικότητας απέναντι στην Ελλάδα, ενόψει των εντατικών διαβουλεύσεων που ξεκινούν Αθήνα και Άγκυρα για εξομάλυνση σχέσεων.

Ο Μπαγτζίογλου και άλλοι αξιωματούχοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP έχουν κατ’ επανάληψη ζητήσει πιο επιθετική διπλωματική πολιτική στα εθνικά ζητήματα

Μαρία Ζαχαράκη

Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

ethnos.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις