Κανένα κόμμα δεν ήθελε να συνεργαστεί με το Κόμμα της Ελευθερίας – Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλδημοκράτες έχουν ισχνή πλειοψηφία στην Βουλή, αναζητούν και τρίτον εταίρο

Ο πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν ανέθεσε στον καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ, τον επικεφαλής του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (OVP), να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό, παρόλο που το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας ήρθε πρώτο στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Σε ομιλία του ο Φαν Ντερ Μπέλεν δήλωσε πως ζητάει από τον Νεχάμερ, το κόμμα του οποίου ήρθε δεύτερο, να διεξαγάγει συνομιλίες για το σχηματισμό συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες που ήρθαν τρίτοι, εφόσον κανένα κόμμα δεν θέλει να κυβερνήσει με τον ηγέτη του Κόμματος της Ελευθερίας Χέρμπερτ Κικλ.

Ο πρόεδρος επισήμανε ότι το Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλδημοκράτες πρέπει να αναζητήσουν και τρίτον εταίρο για να σχηματίσουν ισχυρή πλειοψηφία.

«Οι εκλογές δεν είναι ένας αγώνας όπου κερδίζει ο πρώτος. Αν ένα κόμμα θέλει να κυβερνήσει μόνο του, χρειάζεται πάνω από 50%. Διαφορετικά, πρέπει να πείσει τους πιθανούς εταίρους και τον πρόεδρο. Εταίρους, που θέλουν να συνεργαστούν και να εμπιστευτούν ο ένας τον άλλον», τόνισε ο Φαν Ντερ Μπέλεν.

Όπως σημειώνει το Politico, μετά τις εκλογές, το αντιμεταναστευτικό, φιλορωσικό FPÖ φαινόταν σχεδόν σίγουρο ότι θα μπορούσε να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης. Ωστόσο όλα τα άλλα κόμματα έθεσαν βέτο στο ενδεχόμενο κυβέρνησης με επικεφαλής τον Κικλ.

Το Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν μαζί πλειοψηφία μόνο μίας έδρας στο Κοινοβούλιο. Θα μπορούσαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το φιλελεύθερο κόμμα NEOS ή τους Πράσινους, οι οποίοι υποστήριξαν την απερχόμενη κυβέρνηση Νεχάμερ.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις